Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Căpșuni sau zmeură: ce fruct este mai sănătos. Care sunt beneficiile lor nutriționale

    Secretele unui pește gustos și sănătos: cum îl alegi și cum îl gătești

    Roșia neagră: Cum se cultivă și cum o îngrijești până la recoltă

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    Gastronomie

    Rețetă pentru o duminică de toamnă: tartă cu mere

    10/11/20243 Mins Read16
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    O tartă de mere este un preparat cu o infinitate de variante pe toată planeta – se practică și cu aluat fraged, cu mult unt, sau cu aluat de tip foetaj, eventual cu adaosuri de creme, de vanilie, de lămâie sau de scorțișoară.

    Dar avem și varianta de a folosi o compoziție rapidă, ca un pansișpan ceva mai elaborat, în combinație cu mere.  Practic,  nu avem decât de făcut o compoziție similară unui chec oarecare, la care adăugăm felii de mere aromatizate anterior cu scorțișoară. Și folosim o formă rotundă și mai joasă. Un desert de duminică ce reușește să umple casa de aromă, în așteptarea sărbătorilor iernii.

    Ingrediente pentru o tavă rotundă de 24 cm diametru

    3-4 mereu curățate și tăiate felii subțiri

    200 g făină

    150 g zahăr (sau mai puțin)

    50 g unt (sau ulei)

    200 ml smântână dulce sau ricotta, mai dietetică

    2 ouă

    5 g sare

    1 plic de praf de copt

    arome: scorțișoară pentru mere, vanilie pentru compoziție, eventual și coajă rasă de lămâie

    zahăr pudră pentru decor

    Procedeu

    Înainte de orice, merele curățate de coajă și cotor și tăiate felii subțiri se presară cu scorțișoară și se lasă într-un bol să se aromatizeze, în timpul în care facem compoziția.

    Începem apoi prin a bate ouăle spumă,  fără să se separăm albușul de gălbenuș, cu un simplu mixer la viteză maximă. Adăugăm la ele zahărul, vanilia și coaja de lămâie, dacă folosim.

    După ce a fost înglobat zahărul, compoziția începe să se umfle, să devină ca o spumă. Durează cam 2-3 minute până se întâmplă asta. Acum începem să adăugăm și untul sau uleiul, continuând cu mixerul.

    În continuare, începem să adăugăm treptat făina, în care am adăugat 5 g de sare și praful de copt trecut printr-o sită, pentru a elimina eventule granule, în cazul în care praful de copt a absorbit puțină umezeală și s-a solidificat puțin. Dupe ce am adăugat puțină făină adăugăm și puțină smântănă sau ricotta, ce preferăm. Și continuăm până le înglobăm pe ambele.

    Se adaugă acum toată compoziția într-o formă unsă cu unt peste care am presărat puțină făină sau pesmet, sau tapetată cu hârtie.

    Deasupra, adăugăm feliile de mere fie dispuse în formă de raze, pe două rânduri, fie grupate ici colo mai dese. O doar o opțiune estetică.

    Se coace în cuptorul încălzit la 180 de grade circa jumătate de oră, făcând o probă cu scobitoarea. Spre final putem lăsa puțin mai mică temperatura, în funcție și de specificul și puterea cuptorului.

    Se decorează cu zahăr pudră după ce o transferăm pe un platou și se servește după ce s-a rancori puțin. Înainte de a o așeza pe platou o lăsăm să se răcorească pe un grilaj. Valabil pentru orice tartă.

    Sursa: G4Food.ro

    Articole asemănătoare

    RECOMANDATE 23/05/2025

    Căpșuni sau zmeură: ce fruct este mai sănătos. Care sunt beneficiile lor nutriționale

    Gastronomie 23/05/2025

    Secretele unui pește gustos și sănătos: cum îl alegi și cum îl gătești

    Muncă 23/05/2025

    Roșia neagră: Cum se cultivă și cum o îngrijești până la recoltă

    Populare în ultima lună
    Ce faci weekendul acesta? 11 evenimente care merită bifate
    23/05/2025180 Views
    Șase alimente pe care să nu le ții în frigider: unde le poți păstra fără să se altereze și să rămână proaspete
    19/05/202585 Views
    Care sunt ceaiurile care pot ajuta la scăderea tensiunii arteriale
    20/05/202577 Views
    Ce mănânci când nu ai chef să gătești. 5 idei rapide și hrănitoare
    18/05/202565 Views
    Recomandate
    RECOMANDATE 23/05/20253 Mins Read24 Views

    Căpșuni sau zmeură: ce fruct este mai sănătos. Care sunt beneficiile lor nutriționale

    Ce fructe de pădure alegem? Căpșuni sau zmeură? Ambele sunt delicioase. Ambele sunt extrem de…

    Secretele unui pește gustos și sănătos: cum îl alegi și cum îl gătești

    Roșia neagră: Cum se cultivă și cum o îngrijești până la recoltă

    Trei idei de rețete pentru prânz: sănătoase și ușor de preparat

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Căpșuni sau zmeură: ce fruct este mai sănătos. Care sunt beneficiile lor nutriționale

    Secretele unui pește gustos și sănătos: cum îl alegi și cum îl gătești

    Roșia neagră: Cum se cultivă și cum o îngrijești până la recoltă

    Cele mai populare

    Ce faci weekendul acesta? 11 evenimente care merită bifate

    Șase alimente pe care să nu le ții în frigider: unde le poți păstra fără să se altereze și să rămână proaspete

    Care sunt ceaiurile care pot ajuta la scăderea tensiunii arteriale

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.