Dincolo de diferitele mixuri alături de alte legume, dovlecii se pot combina foarte bine fie cu brânzeturi, fie cu preparate din carne. Dacă trecem cuburi de dovleac prin tigaie adăugându-le cârnați desfăcuți de înveliș și rumeniți și ei în tigaie, obținem un preparat ideal la care putem adăuga paste.
Ingrediente pentru 4 porții de paste cu dovleac și cârnați
350 paste scurte, penne sau rigattoni sau fusilli
300 g carnați de porc sau de pui
500 g miez de dovleac
1 ceapă sau mix aromatic
ulei, sare, piper
parmezan ras pentru servit, sau altă brânză rasă
Procedeu
Începem prin a curăța cârnații de înveliș, mărunțim carnea și o rumenim ușor în tigaie cu puțin ulei. Sunt suficiente 3 minute, continuând să o mărunțim cu lingura de lemn.
În acest timp, pregătim ceapa sau amestecul aromatic, dacă preferăm, cu mențiunea că și ceapa reușește să confere aromă suficientă.
Între timp, fierbem pastele într-o oală, pentru a le avea deja pregătite când sosul de dovleac și cârnați e gata. Urmăm instrucțiunile de pe ambalaj și le lăsăm al dente. Când sunt gata, le scurgem fără să le clătim și păstrăm puțin din apa cu sare în care au fiert.
Când pasta de cârnați e gata, ușor rumenită, dar și pătrunsă bine de uleiul cald, se transferă momentan pe o farfurie, acoperind ca să nu se usuce.
Cum se prepară dovleacul
În aceeași tigaie, adăugând eventual puțin ulei, se sotează ceapa timp de 2 minute, iar peste ea se adaugă miezul de dovleac tăiat cuburi mărunte sau chiar dat pe răzătoare.
Dovlecul are nevoie de circa 10-12 minute pentru a fi pătruns suficient. Continăm să îl amestecăm în tigaie și să îl mărunțim pe cât posibil cu aceeași lingură de lemn. Adăugăm câteva linguri din apa de la paste. În final trebuie să devină aproape o cremă.
Când e gata, se adaugă peste crema obținută cârnații din farfurie, se amalgamează și se adaugă deasupra pastele fierte între timp și scurse.
Se amalgamează bine, adăugând încă puțină apă de la paste, cât să ajungem la consistența dorită. Completăm cu sare, piper și e gata.
Aceste paste cu dovleac și cârnați se servesc imediat, calde, cu parmezan ras deasupra.
Opțional, când gătim dovleacul în tigaie se poate adăuga și puțin ardei iute prospăt tăiat bucățele, dar atenție la gradul de intensitate.