Combinația pere și ciocolată este un clasic al patiseriei internaționale și o putem declina și într-un chec simplu, nu doar în preparate sofisticate de patiserie profesională. Putem folosi perele întregi, mult mai interesant ca aspect, dar ele pot fi și tăiate felii subțiri, așezate la rând în aluat.
Ingrediente pentru o tavă rotundă de 24 cm
- 4 pere mai coapte, dar tari
- 170 g făină
- 150 g zahăr
- 30 g cacao
- 2 ouă
- 70 g ulei de floarea soarelui
- 125 g iaurt (un iaurt mic)
- 130 g ciocolată neagră
-
1 plic de praf de copt
Mod de preparare:
Pentru acest chec de pere și ciocolată se bat întâi ouăle cu zahăr, se poate și fără a separa albușul de gălbenuș, dat fiind că folosim praf de copt și nu e nevoie de putere mare de creștere.
Dacă le batem separat, împărțim zahărul în două și folosim o parte la albușuri și cealaltă la gălbenușuri. Important este ca ambele să capete consistență de spumă, e nevoie de circa 2 minute la fiecare. Albușurile spumă le vom amesteca în compoziție abia la final, așa că le dăm deoparte, eventual la frigider.
Amestecăm într-un vas făina, cacao și praful de copt, trecute printr-o sită.
Peste gălbenușurile spumă adăugăm uleiul, continuând cu mixerul. Nu neapărat tot odată, putem alterna cu ingredientele uscate, adică amestecul cu făină. Odată încorporate, adăugăm și iaurtul.
Se adaugă la final ciocolata mărunțită cu un cuțit. Se ține o mică parte pentru a o adăuga deasupra.
La final se adaugă și albușul spumă, amestecând foarte ușor de sus în jos cu o lingură, pentru a nu risca să se desumfle.
Curățăm perele de coajă, adăugăm compoziția într-o tavă tapetată cu hârtie și adăugăm perele din loc în loc la distanță egală. Le presăm puțin să intre cu mișcări circulare.
Deasupra adăugăm restul de ciocolată mărunțită ici colo și dăm checul de pere și ciocolată la cuptor. Se coace la 180 de grade circa 40 de minute, în funcție de cuptor și de materialul din care e tava. E gata când facem proba cu scobitoarea și ea rămâne curată.
Se lasă să se răcească în cuptor. Când tăiem, e nevoie de puțină atenție când ajungem la pere.
Sursa: G4Food.ro