Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Căpșuni sau zmeură: ce fruct este mai sănătos. Care sunt beneficiile lor nutriționale

    Secretele unui pește gustos și sănătos: cum îl alegi și cum îl gătești

    Roșia neagră: Cum se cultivă și cum o îngrijești până la recoltă

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    Gastronomie

    Recipientele pentru alimente: care sunt cele mai bune de folosit, potrivit unui expert în siguranța alimentelor

    08/01/20254 Mins Read64
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email
    În ce îți pui pachetul de prânz? Este sticla întotdeauna alegerea ideală? Știi că nu toate cutiile de prânz sunt la fel? Și, în general, că recipientele pentru alimente nu sunt toate la fel? Unele nu sunt potrivite pentru anumite tipuri de alimente deoarece pot elibera substanțe periculoase. Care sunt alternativele ca tip de material în contact cu mâncarea?
    „În general, nu există recipiente pentru alimente care să fie de preferat absolut față de altele. Fiecare aliment are recipientul său, deoarece fiecare recipient are o funcție specifică”, spune Alessandro Di Flaviano, expert în siguranța alimentară și popularizator științific, totodată autor al cărții Știința alimentelor, pentru revista La Cucina Italiana. El a explicat avantajele și dezavantajele de la caz la caz.

    Recipientele din sticlă: când sunt de preferat

    „Din punct de vedere al sustenabilității, sticla este imbatabilă: complet reciclabilă, ușor de curățat și foarte igienică, este întotdeauna sigură pentru păstrarea alimentelor. Nu are limitări pentru conservare: poate fi folosită cu alimente reci, calde sau acide. Problema este că sticla nu este foarte practică”, remarcă Di Flaviano. De fapt, poate fi greu de gestionat: grea în geantă, voluminoasă pe rafturile bucătăriei, se sparge. Așadar, dacă nu aveți spațiu, orientați-vă spre alte opțiuni, cu discernământ.

    Recipientele din plastic: care sunt cele mai bune

    Recipientele din plastic rămân soluția cea mai practică și nu neapărat nesustenabilă dacă se folosesc cele lavabile și, prin urmare, reutilizabile de multe ori: sunt ușoare, deci pot fi puse în rucsac atunci când sunt folosite pentru a transporta prânzul și ocupă puțin spațiu. În concluzie, au avantajele lor, dar nu toate sunt la fel.

    „Pentru a verifica dacă plasticul este potrivit pentru păstrarea alimentelor, uitați-vă la siglă. Sunt multe, dar trebuie să țineți minte siglele PE (polietilenă), HDPE (polietilenă de înaltă densitate) și PP (polipropilenă). Acestea sunt tipurile de plastic de preferat pentru păstrarea alimentelor deoarece sunt foarte rezistente și, prin urmare, sigure: chiar și în cazul alimentelor calde sau acide nu eliberează substanțe periculoase pentru sănătate”, explică expertul.

    Aluminiul: când este cu adevărat sigur

    Unul dintre materialele pe care le folosim poate cel mai greșit este aluminiul, în special tăvile, pe care tindem să le spălăm după utilizări atunci când nu sunt prea deteriorate, ignorând faptul că astfel se deteriorează și eliberează mai ușor substanțe potențial toxice în contact cu alimentele.

    „Aluminiul nu ar trebui să fie în contact cu alimente acide precum citricele sau roșiile. Dacă nu aveți alternativă, folosiți o foaie de hârtie de copt ca barieră”, spune Di Flaviano. „În plus, aveți grijă: există diferite tipuri de aluminiu, fiecare cu utilizarea sa specifică, care este întotdeauna indicată pe etichetă”.

    Folia de aluminiu urmează, evident, aceeași regulă. Obișnuiți să o folosiți pentru a înfășura lămâile după ce ați folosit o jumătate? Găsiți o alternativă, mai ales dacă acea jumătate de lămâie va rămâne în frigider câteva zile. „De asemenea, timpul de contact face diferența: în jumătate de zi acidul din lămâie nu are timp să corodeze aluminiul, în trei zile, da.”

    Folia alimentară: ce să alegi și cum să o folosești

    Folia alimentară urmează practic aceeași regulă ca și plasticul: „În general, este un material excelent care creează o barieră protectoare ce protejează alimentele. Și în acest caz, trebuie să ținem cont de câteva sigle. Folia din PVC (policlorură de vinil) este de generație veche, foarte rezistentă, dar nu este potrivită pentru înfășurarea alimentelor grase, deoarece poate elibera ftalați, derivați ai petrolului.

    Este de preferat folia din PE (polietilenă), chiar dacă este mai puțin aderentă și flexibilă, dar ea poate fi utilizată în contact cu toate alimentele fără riscuri”, spune Di Flaviano. „Este greu să reții toate siglele, dar în fond nu este necesar: citiți întotdeauna recomandările producătorilor deoarece pe ambalaj este întotdeauna indicat cum să folosiți produsele.”

    Foaia de ceară de albine: alternativa sustenabilă

    Dacă însă căutați o alternativă sustenabilă, o altă modalitate excelentă de a păstra alimentele sunt foile de ceară de albine, realizate din materiale 100% naturale. „Sunt sigure, deoarece, la fel ca toate produsele înainte de a fi puse pe piață, trec prin diverse teste pentru siguranță.”

    Sursa: G4Food.ro

    Articole asemănătoare

    RECOMANDATE 23/05/2025

    Căpșuni sau zmeură: ce fruct este mai sănătos. Care sunt beneficiile lor nutriționale

    Gastronomie 23/05/2025

    Secretele unui pește gustos și sănătos: cum îl alegi și cum îl gătești

    Muncă 23/05/2025

    Roșia neagră: Cum se cultivă și cum o îngrijești până la recoltă

    Populare în ultima lună
    Ce faci weekendul acesta? 11 evenimente care merită bifate
    23/05/2025180 Views
    Șase alimente pe care să nu le ții în frigider: unde le poți păstra fără să se altereze și să rămână proaspete
    19/05/202585 Views
    Care sunt ceaiurile care pot ajuta la scăderea tensiunii arteriale
    20/05/202577 Views
    Ce mănânci când nu ai chef să gătești. 5 idei rapide și hrănitoare
    18/05/202565 Views
    Recomandate
    RECOMANDATE 23/05/20253 Mins Read24 Views

    Căpșuni sau zmeură: ce fruct este mai sănătos. Care sunt beneficiile lor nutriționale

    Ce fructe de pădure alegem? Căpșuni sau zmeură? Ambele sunt delicioase. Ambele sunt extrem de…

    Secretele unui pește gustos și sănătos: cum îl alegi și cum îl gătești

    Roșia neagră: Cum se cultivă și cum o îngrijești până la recoltă

    Trei idei de rețete pentru prânz: sănătoase și ușor de preparat

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Căpșuni sau zmeură: ce fruct este mai sănătos. Care sunt beneficiile lor nutriționale

    Secretele unui pește gustos și sănătos: cum îl alegi și cum îl gătești

    Roșia neagră: Cum se cultivă și cum o îngrijești până la recoltă

    Cele mai populare

    Ce faci weekendul acesta? 11 evenimente care merită bifate

    Șase alimente pe care să nu le ții în frigider: unde le poți păstra fără să se altereze și să rămână proaspete

    Care sunt ceaiurile care pot ajuta la scăderea tensiunii arteriale

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.