Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Cum să eviți toxiinfecțiile alimentare pe timp de vară: 7 reguli de urmat

    10 alimente care pot ajuta la menținerea stabilă a glicemiei pe tot parcursul zilei

    Creierul uman produce neuroni noi până la vârste înaintate, au descoperit cercetătorii

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    Gastronomie

    Rădăcina de pătrunjel în bucătărie: la ce o folosim și cum o păstrăm

    01/11/20242 Mins Read12
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Rădăcina de pătrunjel este săracă în calorii, dar foarte bogată în vitamine și minerale. Este utilizată în toate bucătăriile lumii, în special, ca și condiment. Se folosește în diverse feluri de mâncare, precum supe, garnituri, dar și la pregătirea cărnii și a peștelui.

    Beneficii nutritive

    Rădăcina de pătrunjel este săracă în calorii, dar extrem de bogată în vitamine și minerale. Printre acestea se numără vitamina C, acidul folic și fibrele, care sunt esențiale pentru menținerea unui sistem imunitar sănătos și pentru buna funcționare a digestiei. Sucul de rădăcină de pătrunjel poate ajuta procesul de detoxifiere a ficatului, iar compușii antioxidanți, precum miristicina și apiolul, ar putea contribui la protejarea organismului împotriva inflamațiilor și bolilor cronice.

    Rădăcina de pătrunjel în bucătărie

    Rădăcina de pătrunjel se remarcă printr-o versatilitate culinară extraordinară. Poate fi adăugată la supe, tocănițe și preparate din carne sau legume prăjite, contribuind cu o aromă distinctă și un plus de nutrienți. În bucătăria contemporană, rădăcina este inclusă în preparate precum supa de dovleac cu pătrunjel și cimbru, piureuri aromate și chiar chipsuri crocante, ideale pentru platouri de crudități. Bucătarii recomandă să fie gătită înainte de consum, dar poate fi servită și crudă, feliată fin în salate.

    Cum se păstrează rădăcina de pătrunjel

    Pentru a păstra prospețimea, rădăcina de pătrunjel trebuie depozitată separat de frunze, într-un loc răcoros. La frigider, rădăcina de pătrunjel se păstrează timp de două-trei săptămâni, mai mult decât verdele, care se păstrează doar aproximativ o săptămână. Aceasta este o recomandare esențială pentru a evita degradarea prematură a frunzelor, care sunt mai sensibile.

    Cum se cultivă rădăcina de pătrunjel

    Cultivarea rădăcinii de pătrunjel necesită un sol bogat în humus, bine drenat și însorit. Semințele se plantează între martie și începutul lunii aprilie, la temperaturi de 10-20 °C, iar perioada de creștere este de aproximativ patru-cinci luni.

    Este esențial să se îndepărteze pietrele mari din sol pentru a preveni bifurcarea rădăcinilor și a asigura o dezvoltare uniformă. Cultivatorii experimentați recomandă utilizarea compostului bine putrezit, care oferă plantelor substanțele nutritive necesare pe întreaga durată a sezonului de creștere.

    Sursa: G4Food.ro

    Articole asemănătoare

    RECOMANDATE 08/07/2025

    Cum să eviți toxiinfecțiile alimentare pe timp de vară: 7 reguli de urmat

    RECOMANDATE 08/07/2025

    10 alimente care pot ajuta la menținerea stabilă a glicemiei pe tot parcursul zilei

    RECOMANDATE 08/07/2025

    Creierul uman produce neuroni noi până la vârste înaintate, au descoperit cercetătorii

    Populare în ultima lună
    Numere auto personalizate: verifică online disponibilitatea și află cât costă
    03/07/2025329 Views
    Parteneri dincolo de hotare: căsătorii și divorțuri cu cetățeni străini în R. Moldova
    07/07/2025178 Views
    Ai rămas fără loc de muncă? Statul te susține până la 9 luni cu bani neimpozabili
    03/07/2025170 Views
    Ce mănâncă italienii, grecii și spaniolii dimineața: modele sănătoase de mic dejun
    07/07/2025102 Views
    Recomandate
    RECOMANDATE 08/07/20253 Mins Read14 Views

    Cum să eviți toxiinfecțiile alimentare pe timp de vară: 7 reguli de urmat

    Căldura nu iartă – și nici bacteriile, fungii, sporii sau drojdiile, chiar dacă nu le…

    10 alimente care pot ajuta la menținerea stabilă a glicemiei pe tot parcursul zilei

    Creierul uman produce neuroni noi până la vârste înaintate, au descoperit cercetătorii

    Nuci sau fistic: Care sunt mai sănătoase? Explicațiile nutriționiștilor

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Cum să eviți toxiinfecțiile alimentare pe timp de vară: 7 reguli de urmat

    10 alimente care pot ajuta la menținerea stabilă a glicemiei pe tot parcursul zilei

    Creierul uman produce neuroni noi până la vârste înaintate, au descoperit cercetătorii

    Cele mai populare

    Numere auto personalizate: verifică online disponibilitatea și află cât costă

    Parteneri dincolo de hotare: căsătorii și divorțuri cu cetățeni străini în R. Moldova

    Ai rămas fără loc de muncă? Statul te susține până la 9 luni cu bani neimpozabili

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.