În Republica Moldova, bucatele transmise din generație în generație nu sunt doar moșteniri culinare, ci și parte din patrimoniul național protejat. Prin certificarea ca Specialitate Tradițională Garantată (STG), rețetele autentice cu specific local sunt recunoscute oficial de Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI). Printre ele se numără și „Plachia de pește”, gătit din pește proaspăt prăjit, așezat în straturi cu legume și sos de roșii, apoi înăbușit la cuptor.
„Plachie de peşte” este un preparat combinat prin înăbuşire din legume şi peşte (somn/ştiucă/crap) eviscerat, la care se adaugă suc de roşii, condimente şi sare. După fierbere are aspectul exterior de sos de culoare roşietică spre portocaliu, presărat cu verdeaţă şi care include peştele acoperit cu legumele înăbuşite. Legumele înăbuşite şi peştele îşi păstrează forma. Culoarea legumelor înăbuşite şi a peştelui înăbuşit sunt naturale. Gustul e plăcut de peşte, legume, potrivit de condimentate. Mirosul şi aroma sunt plăcute, specifice sosului de legume cu peşte şi condimente.
Ce este o Specialitate Tradițională Garantată?
Specialitate tradițională garantată (STG) reprezintă un produs agricol sau alimentar tradițional, a cărui specificitate este recunoscută prin înregistrare, conform legii. Specificitatea reprezintă caracteristica sau ansamblul de caracteristici prin care un produs agricol sau alimentar se distinge în mod clar de alte produse agricole sau alimentare similare, aparținând aceleiași categorii; produs tradițional – produs utilizat pe piață pe parcursul unei perioade de timp care indică transmiterea de la o generație la alta, fapt ce este dovedit; această perioadă trebuie să corespundă duratei general atribuite unei generații umane, adică de cel puțin 25 de ani.
Harta interactivă a produselor tradiționale din Republica Moldova, care conține atât IG, DO și STG protejate, cât și cele cu potențial de a fi certificate, poate fi accesată aici: http://harta-ig.agepi.gov.md.
Sursa: agepi.md