În fructe găsim majoritatea vitaminelor și nutrienților de care organismul are nevoie, de la cele de bază (A, C, B-uri, acid folic), până la mineralele necesare funcționării corpului uman (potasiu, fier, calciu, magneziu, zinc, sulfați, fosfați, cloruri). În plus, au în compoziție fibre (celuloză și pectină), atât de necesare pentru o bună digestie. Cât despre temutul zahăr, cel din fructe este natural (glucoză, fructoză sau zaharoză), care evident, în cantități mari îngrașă, dar în porția zilnică, aduc un aport necesar de carbohidrați sănătoși. În plus, zahărul din fructe este ușor de digerat și nu provoacă, în condițiile unui organism sănătos, inflamație.
Porția zilnică minimă de fructe ar trebui să fie: un fruct de dimensiune normală (precum mărul) sau mai multe atunci când sunt mici (2 caise sau o cană de căpșuni) sau 2 felii dintr-un fruct mare, ca pepenele.
Scurt ghid de cumpărare, păstrare și consum al fructelor
- Cumpărați cantități mici o dată la 2-3 zile și consumați-le proaspete. Fructele sunt cel mai bun mod de a finaliza o masă, preferabil cea de prânz, dar se pot consuma și la cină. Sunt ideale la micul dejun sau ca gustare.
- Consumați-le spălate bine. Dacă le luați la birou sau le dați copilului la școală, nu le tăiați, pentru că interiorul fructului se va oxida în contact cu aerul. Este preferabil să luați fructul întreg și eventual să îl tăiați exact înainte de a-l consuma.
- Consumați fructul întreg, cu coajă și pulpă, nu suc. Într-un pahar de suc de portocale intră 4-5 citrice, iar conținutul este preponderent zahăr; în timp ce mâncând o portocală întreagă vom avea un important aport de fibre și vitamina C din pulpa fructului.
- Învățați, așadar, copiii de mici cu fructe, nu cu suc. Spre deosebire de legume, foarte rar copiii mici refuză fructele.
- Alegeți legume de sezon, variate și de diferite culori, pentru a avea acces la cât mai multe tipuri de nutrienți.
- Anumite fructe se păstrează în frigider, altele la temperatura camerei.
- În frigider fructele merg în sertare, dar nu oricum. Ideal este să le izolăm între ele pe categorii, în pungi de hârtie lăsate deschise sau doar înfășurate în hârtie. În acest fel evităm ca umiditatea excesivă să ducă la mucegai, fiind absorbită de hârtie, de unde apoi se evaporă. De asemenea, este important să golim și să curățăm des sertarele, cam o dată pe săptămână.
- Fructele care merg în sertare se spală și se înlătură cele deteriorate, mucegăite etc.
- Cele care se păstrează la temperatura camerei trebuie plasate în locuri umbrite și răcoroase, departe de căldura cuptorului sau a aragazului.
- Anumite fructe care, atunci când există excedent în frigider, pot fi congelate și păstrate pentru perioade scurte de timp (nu mai mult de o lună). Aici intră merele, bananele, fructele de pădure etc.
Modalități de a găti fructele. Care sunt cele mai recomandate
- Prin natura lor dulce, fructele par a fi dedicate deserturilor, dar realitatea este diferită. Populațiile mediteraneene folosesc multe fructe în salate sau garnituri, de pildă. Populațiile nordice pentru sosuri.
- În deserturi, imaginația este singura limită. Există tarte cu fructe, plăcinte, pandișpanuri cu fructe, creme de fructe. Să nu uităm nici de gelatinele cu suc de fructe, înghețatele sau profiterolul. Spumele sau mousse-urile de fructe de pădure sunt un deliciu.
- Prin fierbere, fructele devin compoturi gustoase sau coulis-uri (sosuri de fructe).
- Nu în ultimul rând, fructele pot fi folosite în mâncăruri cu carne sau în piureuri și garnituri. Mâncarea de carne cu gutui sau struguri este un rafinament gastronomic, piureurile de mere sau castane însoțesc cu succes o friptură de rață.
Cum conservăm fructele
- Bineînțeles, la frigider pentru 2-3 zile, depozitate corect sau în congelator (nu mai mult de o lună).
- Conservele tradiționale pentru iarnă sunt o altă opțiune la îndemână. Din fructe se prepară gemuri, dulcețuri, marmelade.
- În egală măsură, în condiții corecte, compoturile se pot depozita pentru perioade îndelungate.
- Din fructe se realizează și siropuri, lichioruri, de asemenea, cu durată de păstrare lungă.
Sursa: G4Food.ro