La bucătărie avem mai multe lucruri necesare: de la ustensile și recipiente, până la aparate. Unul dintre cele preferate, dar și, de asemenea, cele mai utilizate, este folia alimentară. Sunt două tipuri: folia alimentară din PVC și folia de aluminiu. În ultimii ani, ambele au fost subiect de dezbatere din cauza potențialului lor de a fi dăunătoare. Cu toate acestea, dacă sunt utilizate conștiincios, putem fi siguri că nu riscăm nimic, scrie cookist.it.
Când utilizați folia de plastic?
Folia de plastic este unul dintre cele mai utilizate instrumente din bucătărie: fie pentru depozitarea alimentelor, fie pentru protejarea unui aluat de aer în timpul creșterii, aceasta se poate adapta la orice formă sau dimensiune. Fabricată din polietilenă, aceasta nu este întotdeauna utilizată în cel mai bun mod. În ultimii ani, s-a demonstrat chiar că este potențial dăunătoare, dar dacă este utilizată corect, în funcție de temperatură și de tipul de aliment, nu există niciun risc pentru sănătatea noastră.
În general, foliile din plastic nu sunt adecvate pentru contactul cu alimente calde sau chiar fierbinți. Acestea nu trebuie utilizate la temperaturi ridicate: foliile din PVC nu pot rezista la temperaturi mai mari de 100 °C. Foliile din polietilenă pot rezista la temperaturi de până la 60 °C. Sunt deosebit de potrivite pentru depozitarea alimentelor în frigider, cum ar fi fructele, carnea, peștele și legumele. În comparație cu aluminiul, acestea pot rămâne în contact cu alimentele mult mai mult timp. În general, nu ar trebui să fie utilizate în cuptoare cu microunde sau în contact cu focul, deoarece sunt ușor inflamabile. Cu toate acestea, există și folii care sunt potrivite pentru utilizarea în cuptoare cu microunde, atâta timp cât acest lucru este specificat pe etichetă.
Când să folosiți folia de aluminiu?
Este o foaie lungă și subțire organizată în rulouri de diferite lungimi. Este potrivită la gătitul cu folie, în care alimentele sunt acoperite în întregime. În general, aceasta este adesea folosită la gătitul în cuptor pentru a asigura că căldura este răspândită uniform și pentru a evita astfel ca mâncarea să se prea gătească sau să se ardă, pe o singură parte.
De asemenea, este deosebit de potrivită pentru depozitarea alimentelor care trebuie protejate de lumină, mirosuri și umiditate. Nu este recomandată pentru ambalarea alimentelor acide sau foarte sărate, cum ar fi lămâile, fructele, roșiile, anșoa: în contact cu acidul și sarea, de fapt, ar putea exista o eliberare de particule metalice. În plus, nu este potrivită pentru acoperirea alimentelor la temperatura camerei pentru mai mult de 24 de ore (cu excepția alimentelor solide uscate, cum ar fi leguminoasele, cafeaua, ciocolata, condimentele și pastele uscate). Prin urmare, se recomandă plasarea alimentelor în frigider după 24 de ore.