Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Vor fi insectele comestibile o sursă de hrană a viitorului?

    Busuioc, pătrunjel sau mentă: plante aromatice, ce pot fi crescute pe balconul apartamentului

    Sistem nou de salubrizare în comuna Lozova, Strășeni: peste 2000 de containere și o autospecială

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    Gastronomie

    Fasolele: beneficii și metode de înmuiere

    12/11/20244 Mins Read17
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Fasolea, mazărea și lintea sunt toate leguminoase care au rodul în formă de păstăi. Potrivit Departamentului de Agricultură al Statelor Unite (USDA), leguminoasele sunt un subgrup de legume plin de nutrienți. Acestea oferă o multitudine de beneficii pentru sănătate, notează Health. Însă dacă lăsăm fasolea la înmuiat înainte de gătire, crește numărul de beneficii.

    Leguminoasele sunt mai sățioase, datorită conținutului lor de proteine ​și fibre. Fibrele susțin, de asemenea, sănătatea intestinului. În plus, carbohidrații lor complecși oferă energie susținută. Leguminoasele pot ajuta chiar la reglarea glicemiei și a tensiunii arteriale. Dar aceste efecte pot fi îmbunătățite prin metodele de preparare.

    De ce trebuie să lăsăm fasolea la înmuiat înainte de a o găti

    Potrivit USDA, fasolea uscată și năutul trebuie curățate și înmuiate înainte de gătire. Dincolo de reducerea timpului de gătire, această procedură deblochează beneficii suplimentare. Iată câteva avantaje.

    Reduce problemele digestive

    Fasolea conține oligozaharide, o clasă de carbohidrați care poate fi dificil de digerat pentru organism. Acest lucru poate duce la disconfort digestiv, cum ar fi gaze, balonare, dureri abdominale, distensie și diaree. Înmuierea fasolei poate ajuta la reducerea acestor efecte secundare prin eliberarea unor oligozaharide în apă.

    Reduce antinutrienții

    Leguminoasele conțin compuși cunoscuți ca antinutrienți ce împiedică absorbția nutrienților. Câteva exemple sunt lectinele, care pot provoca probleme digestive dacă fasolea nu este gătită corect. Acidul fitic, care se poate prinde de fier, calciu și zinc, le face mai dure de utilizat pentru organism. De asemenea, taninurile pot îngreuna digerarea proteinelor și absorbția vitaminelor și mineralelor în organism.

    Îmbunătățește textura 

    Lăsând fasolea la înmuiat, aceasta își păstrează forma, dar i se îmbunătățește textura și se fierbe mai ușor. Textura mai moale este de dorit în special în preparatele în care consistența cremoasă este cheia. Imaginați-vă hummus neted, piureuri de fasole mătăsoasă sau supe creme de fasole.

    Fasole uscată vs. fasole conservată

    Fasolea conservată și fasolea uscată au caracteristici unice. Fasolea conservată trece printr-un scurt proces de fierbere, este sigilată în lichid și gătită la temperaturi ridicate sub presiunea aburului. În schimb, fasolea uscată este recoltată, uscată și ambalată după ce este scoasă din păstăi.

    Timpul de pregătire

    Fasolea conservată este pregătită și nu necesită înmuiere – doar scurgere și clătire. Fasolea uscată necesită inspecție pentru reziduuri și trebuie să fie înmuiată înainte de a fi gătită, ceea ce duce la un timp mai lung de pregătire a mesei.

    Conținutul de sodiu

    Conservele de fasole vin de obicei ambalate în lichid care conține sodiu, dar puteți găsi soiuri cu conținut scăzut de sodiu sau fără sare. Scurgerea și clătirea acestora reduce conținutul de sodiu. Fasolea uscată nu conține sare adăugată.

    Textura

    Fasolea conservată este de obicei mai moale decât cea uscată, care își poate păstra o textură mai fermă după gătire.

    Gust

    Unii oameni preferă aroma fasolei uscate în detrimentul celei conservate, deoarece fasolea uscată poate absorbi mai multă aromă din condimente și lichidele în care este gătită.

    Fasolea conservată și cea uscată poate rezista peste un an la temperatura camerei, dar nu uitați să verificați data maximă de utilizare înainte de a le consuma.

    Deși fasolea uscată tind să fie mai rentabilă, fasolea conservată oferă confort. Din punct de vedere nutritiv, fasolea uscată pare să ofere mai mulți nutrienți. De exemplu, fasolea uscată și fasolea neagră furnizează mai multe proteine, fibre și nutrienți precum fier, magneziu, fosfor, potasiu, zinc, mangan și acid folic decât fasolea din conserve.

    Cât timp se înmoaie fasolea

    Există trei metode principale de a înmuia fasolea, înainte de gătire. Înainte de a înmuia boabele, îndepărtați orice boabe deteriorate sau resturi. Apoi puneți fasolea într-o oală suficient de mare, deoarece aceasta își triplează volumul după ce se îmbibă cu apă. Apoi, alegeți una dintre următoarele metode de înmuiere:

    Metoda de înmuiere la cald:

    Această metodă poate ajuta la reducerea gazelor intestinale. Pentru fiecare kilogram de fasole uscată, adăugați 10 căni de apă fierbinte. Se aduce la fierbere și se lasă să fiarbă 2-3 minute. Apoi se ia de pe foc, se acoperă și se lasă deoparte între 4 și 24 de ore.

    Metoda de înmuiere rapidă:

    Aceasta este similară cu metoda de înmuiere la cald, dar lăsați fasolea să stea cel puțin o oră după fierbere, acoperită.

    Metoda tradițională sau de înmuiere peste noapte:

    Această metodă nu implică apă clocotită. Pentru fiecare kilogram de fasole uscată, adăugați 10 căni de apă rece și lăsați fasolea la macerat peste noapte sau timp de minim opt ore. Odată înmuiată, scurgeți apa de înmuiat și clătiți fasolea sub jet de apă. Puneți apoi fasolea în apă proaspătă în aceeași oală și o fierbeți timp de 1,5-2 ore sau până când se înmoaie.

    Sursa: G4Food.ro

    Articole asemănătoare

    Gastronomie 12/05/2025

    Vor fi insectele comestibile o sursă de hrană a viitorului?

    Mediu 12/05/2025

    Busuioc, pătrunjel sau mentă: plante aromatice, ce pot fi crescute pe balconul apartamentului

    Mediu 12/05/2025

    Sistem nou de salubrizare în comuna Lozova, Strășeni: peste 2000 de containere și o autospecială

    Populare în ultima lună
    În R. Moldova, peste 80% din produsele alimentare din magazine sunt ultraprocesate. Riscurile pentru sănătate și cum trebuie să alegem produsele în magazine
    09/05/20251.089 Views
    Cum să cultivi căpșuni pe balcon: ce fel de soiuri se potrivesc și cum le poți îngriji
    08/05/2025251 Views
    O nouă descoperire explică de ce apare grăsimea abdominală după vârsta de 40 de ani
    07/05/2025136 Views
    La ce sunt bune frunzele de nuc: utilizări pe care nu le știai
    10/05/2025109 Views
    Recomandate
    Gastronomie 12/05/20254 Mins Read5 Views

    Vor fi insectele comestibile o sursă de hrană a viitorului?

    Pe un platou de lemn, aranjate cu grijă și decorate cu petale, sunt așezate câteva…

    Busuioc, pătrunjel sau mentă: plante aromatice, ce pot fi crescute pe balconul apartamentului

    Sistem nou de salubrizare în comuna Lozova, Strășeni: peste 2000 de containere și o autospecială

    Clove tea – ceaiul de cuișoare. De ce ar trebui să îl incluzi în rutina ta zilnică

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Vor fi insectele comestibile o sursă de hrană a viitorului?

    Busuioc, pătrunjel sau mentă: plante aromatice, ce pot fi crescute pe balconul apartamentului

    Sistem nou de salubrizare în comuna Lozova, Strășeni: peste 2000 de containere și o autospecială

    Cele mai populare

    În R. Moldova, peste 80% din produsele alimentare din magazine sunt ultraprocesate. Riscurile pentru sănătate și cum trebuie să alegem produsele în magazine

    Cum să cultivi căpșuni pe balcon: ce fel de soiuri se potrivesc și cum le poți îngriji

    O nouă descoperire explică de ce apare grăsimea abdominală după vârsta de 40 de ani

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.