Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Ce nu știai despre castraveți? Hidratare, fibre și beneficii pentru sănătate în sezonul cald

    Top 10 orașe cu cel mai ridicat nivel de trai în lume. Cine domină topul

    Ce spun campioanele Irina Rîngaci și Anastasia Nichita despre așa-zisa „victorie mondială” a lui Victor Muntean, alias Caras

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    Gastronomie

    Cum se caramelizează ușor și rapid legumele: care este ingredientul secret

    07/06/20252 Mins Read47
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Bicarbonatul de sodiu este o sare care crește alcalinitatea, ajută legumele să „transpire” mai rapid și să elimine apa vegetală, astfel încât ajung mai repede la punctul de caramelizare, scrie El Español.

    Cel mai des în bucătărie se înăbușă legumele până devin moi, apoi se lasă la foc mic pentru a se carameliza lent. Bicarbonatul ne ajută să economisim timp în ambele faze.

    Ingrediente (pentru 1 kg de legume)

    • Sare – o linguriță rasă (eventual mai puneți la final)
    • Bicarbonat de sodiu – jumătate de linguriță
    • Ceapă, ardei, morcovi etc. – 1 kg
    • Ulei de măsline extravirgin – 3 linguri
    • Piper – opțional.

    Preparare ceapă caramelizată

    1. Curățați și tăiați ceapa în rondele sau fâșii. Amestecați ceapa cu sarea și bicarbonatul (cu mâinile, presând puțin). Puneți amestecul într-o tigaie mai mare, preferabil cu fund gros.
    2. Începeți cu foc mare, amestecând ocazional. După 2 minute, ceapa devine aurie, după 4 minute începe să lase lichid. După 5 minute, este acoperită în lichid.
    3. Scurgeți ceapa cu o sită.
    4. Încingeți uleiul în tigaie, adăugați ceapa scursă și prăjiți 2 minute. Dacă mai lasă lichid, scurgeți-l din nou.
    5. Reduceți focul la jumătate și gătiți până când atinge caramelizarea dorită (aprox. 12–14 minute).
    6. Condimentați după gust (piper, sare, sare cu arome, etc.).

    Preparare ceapă sau morcovi confiați

    1. Tăiați legumele, amestecați cu sare și bicarbonat.
    2. Încingeți uleiul într-o tigaie mai generoasă la foc mare.
    3. Adăugați legumele și gătiți aproximativ 15 minute (10 pentru morcovi).
    4. La final, ceapa va avea o textură de gem, iar morcovii de pastă vegetală.
    5. Potriviți de sare.

    Preparare ardei confiați

    1. Tăiați ardeii fâșii, amestecați cu sare și bicarbonat.
    2. Încingeți uleiul într-o tigaie mare la foc puternic.
    3. Adăugați ardeii și gătiți 5 minute, amestecând frecvent.

    La ce se pot folosi legumele caramelizate sau confiate

    Legumele obținute sunt perfecte pentru tartine, burgeri, sosuri, creme sau orice alt preparat.

    Articole asemănătoare

    RECOMANDATE 19/06/2025

    Ce nu știai despre castraveți? Hidratare, fibre și beneficii pentru sănătate în sezonul cald

    Cultură 19/06/2025

    Top 10 orașe cu cel mai ridicat nivel de trai în lume. Cine domină topul

    RECOMANDATE 19/06/2025

    Ce spun campioanele Irina Rîngaci și Anastasia Nichita despre așa-zisa „victorie mondială” a lui Victor Muntean, alias Caras

    Populare în ultima lună
    Ce spun campioanele Irina Rîngaci și Anastasia Nichita despre așa-zisa „victorie mondială” a lui Victor Muntean, alias Caras
    19/06/20256.865 Views
    Impozitul pe bunurile imobiliare: până când trebuie achitat și cine este scutit de plată
    12/06/20251.874 Views
    Reguli noi la benzinăriile din țară: Cine are voie să alimenteze vehiculul și ce recipiente sunt interzise
    18/06/20251.634 Views
    Marcela Paladi, tânăra care a rămas fără picioare în urma unui grav accident, a născut un băiețel. Mesajul proaspetei mămici
    17/06/20251.611 Views
    Recomandate
    RECOMANDATE 19/06/20252 Mins Read12 Views

    Ce nu știai despre castraveți? Hidratare, fibre și beneficii pentru sănătate în sezonul cald

    Castraveții sunt printre cele mai populare legume ale verii, savurați simpli, alături de un sandviș,…

    Top 10 orașe cu cel mai ridicat nivel de trai în lume. Cine domină topul

    Ce spun campioanele Irina Rîngaci și Anastasia Nichita despre așa-zisa „victorie mondială” a lui Victor Muntean, alias Caras

    Cele mai bine plătite posturi vacante din R. Moldova. Vezi oferta lunii iunie 2025

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Ce nu știai despre castraveți? Hidratare, fibre și beneficii pentru sănătate în sezonul cald

    Top 10 orașe cu cel mai ridicat nivel de trai în lume. Cine domină topul

    Ce spun campioanele Irina Rîngaci și Anastasia Nichita despre așa-zisa „victorie mondială” a lui Victor Muntean, alias Caras

    Cele mai populare

    Ce spun campioanele Irina Rîngaci și Anastasia Nichita despre așa-zisa „victorie mondială” a lui Victor Muntean, alias Caras

    Impozitul pe bunurile imobiliare: până când trebuie achitat și cine este scutit de plată

    Reguli noi la benzinăriile din țară: Cine are voie să alimenteze vehiculul și ce recipiente sunt interzise

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.