Dacă timpul trece în defavoarea legumelor și fructelor tale, soluția este să adopți o abordare de bucătar pentru ingredientele proaspete. Întâi de toate, cumpără produsele strategic. Apoi, depozitează-le și gătește-le în moduri care le prelungesc viața. Și, când inevitabil se întâmplă să se ofilească legume sau zarzavaturi, salvează-le.
Câțiva bucătari profesioniști au explicat pentru Food and Wine care sunt micile secrete care îi ajută să nu arunce tone de mâncare.
Fă un inventar
Înainte de a merge la piață sau de a comanda online, verifică ce ai deja. „Scoate tot din frigider și reorganizează-le,” spune Sawako Okochi, care deține restaurantul Shalom Japan din Brooklyn. Astfel, nu vei cumpăra accidental mai mulți castraveți când deja ai câțiva ascunși sub o pungă de morcovi. Organizarea alimentelor în timp ce le descarci ajută, de asemenea. „Adopt abordarea unui magazin alimentar și pun produsele mai proaspete în spatele frigiderului,” spune scriitoarea și dezvoltatoarea de rețete Katherine Martinelli.
Cumpără produse încă necoapte
Nu toate fructele se coc bine pe blat sau în frigider. Dar cumpărarea celor care se coc — avocado, piersici, banane, pepene galben și kiwi, printre altele — atunci când sunt încă verzi îți oferă mai mult timp să le păstrezi și să le folosești.
Pregătește și depozitează
Oferă legumelor și fructelor tale o șansă de supraviețuire prin depozitarea lor inteligentă. „Ciupercile ar trebui să fie puse într-o pungă de hârtie respirabilă, nu de plastic. Așa durează mai mult” spune Israel. „Spală și usucă frunzele de salată și depozitează-le în pungi sau recipiente tapetate cu prosoape de hârtie pentru a absorbi umezeala.
Gătește în funcție de durata de viață
Unele legume și fructe sunt mai rezistente decât altele. O caserolă de căpșuni, de exemplu, se strică în câteva zile, în timp ce portocalele pot rămâne proaspete săptămâni întregi în frigider. Trucul este să gătești în funcție de durata lor de viață. „Primul lucru pe care îl facem când ajungem acasă de la piață este să facem un plan despre cum să consumăm ce am cumpărat,” spune Israel. „Începem cu lucrurile care nu vor rezista.
Gătește pentru a păstra prospețimea produselor
Ironia face ca una dintre cele mai eficiente metode de a prelungi durata de viață a unui fruct sau a unei legume proaspete să fie… să le gătești! Coacerea sau gătirea unor cantități de legume rădăcinoase aproape de expirare le adaugă câteva zile „de viață”. Pentru produse mai delicate, inclusiv ierburi proaspete și verdețuri fragede, poți face un pesto vibrant. „Țin mereu un borcan cu pesto de ierburi mixte în frigider, acoperit cu un strat subțire de ulei de măsline, și îl adaug în supe sau oriunde este nevoie de un strat final de aromă verde,” spune scriitoarea culinară și dezvoltatoarea de rețete Sarah Karnasiewicz.
Combate risipa alimentară cu supă de legume și smoothie-uri
Bucătarii și alți experți în reducerea risipei sugerează păstrarea resturilor și cojilor de legume în congelator pentru a face supă. Aceeași metodă poate fi aplicată și pentru fructe. „Dacă copiii nu mănâncă toată portocala sau banana, o pun într-o pungă în congelator pentru a face, mai târziu, un smoothie,” spune Katherine Martinelli.
Gătește cu ce ai
Dacă înveți cum să înlocuiești un ingredient cu altul, asta îți va permite să gătești mai mult timp cu ce ai în frigider. De exemplu, o rețetă de pui la cuptor zice să pui carnea de pasăre pe un amestec de cartofi dulci și galbeni, morcovi și păstârnac. Dar, dacă ai, să zicem, dovleac și varză de Bruxelles, acestea vor fi la fel de delicioase unse cu grăsimea scursă din pui în timpul coacerii.
Sursa: G4Food.ro