Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Căpșuni sau zmeură: ce fruct este mai sănătos. Care sunt beneficiile lor nutriționale

    Secretele unui pește gustos și sănătos: cum îl alegi și cum îl gătești

    Roșia neagră: Cum se cultivă și cum o îngrijești până la recoltă

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    Gastronomie

    Cum să eviți ofilirea legumelor și fructelor în frigider? Câteva idei care te vor ajuta să reduci risipa alimentară

    03/01/20253 Mins Read30
    Foto: Dreamstime
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Dacă timpul trece în defavoarea legumelor și fructelor tale, soluția este să adopți o abordare de bucătar pentru ingredientele proaspete. Întâi de toate, cumpără produsele strategic. Apoi, depozitează-le și gătește-le în moduri care le prelungesc viața. Și, când inevitabil se întâmplă să se ofilească legume sau zarzavaturi, salvează-le.

    Câțiva bucătari profesioniști au explicat pentru Food and Wine care sunt micile secrete care îi ajută să nu arunce tone de mâncare.

    Fă un inventar

    Înainte de a merge la piață sau de a comanda online, verifică ce ai deja. „Scoate tot din frigider și reorganizează-le,” spune Sawako Okochi, care deține restaurantul Shalom Japan din Brooklyn.  Astfel, nu vei cumpăra accidental mai mulți castraveți când deja ai câțiva ascunși sub o pungă de morcovi. Organizarea alimentelor în timp ce le descarci ajută, de asemenea. „Adopt abordarea unui magazin alimentar și pun produsele mai proaspete în spatele frigiderului,” spune scriitoarea și dezvoltatoarea de rețete Katherine Martinelli.

    Cumpără produse încă necoapte

    Nu toate fructele se coc bine pe blat sau în frigider. Dar cumpărarea celor care se coc — avocado, piersici, banane, pepene galben și kiwi, printre altele — atunci când sunt încă verzi îți oferă mai mult timp să le păstrezi și să le folosești.

    Pregătește și depozitează

    Oferă legumelor și fructelor tale o șansă de supraviețuire prin depozitarea lor inteligentă. „Ciupercile ar trebui să fie puse într-o pungă de hârtie respirabilă, nu de plastic. Așa durează mai mult” spune Israel. „Spală și usucă frunzele de salată și depozitează-le în pungi sau recipiente tapetate cu prosoape de hârtie pentru a absorbi umezeala.

    Gătește în funcție de durata de viață

    Unele legume și fructe sunt mai rezistente decât altele. O caserolă de căpșuni, de exemplu, se strică în câteva zile, în timp ce portocalele pot rămâne proaspete săptămâni întregi în frigider. Trucul este să gătești în funcție de durata lor de viață. „Primul lucru pe care îl facem când ajungem acasă de la piață este să facem un plan despre cum să consumăm ce am cumpărat,” spune Israel. „Începem cu lucrurile care nu vor rezista.

    Gătește pentru a păstra prospețimea produselor

    Ironia face ca una dintre cele mai eficiente metode de a prelungi durata de viață a unui fruct sau a unei legume proaspete să fie… să le gătești! Coacerea sau gătirea unor cantități de legume rădăcinoase aproape de expirare le adaugă câteva zile „de viață”. Pentru produse mai delicate, inclusiv ierburi proaspete și verdețuri fragede, poți face un pesto vibrant. „Țin mereu un borcan cu pesto de ierburi mixte în frigider, acoperit cu un strat subțire de ulei de măsline, și îl adaug în supe sau oriunde este nevoie de un strat final de aromă verde,” spune scriitoarea culinară și dezvoltatoarea de rețete Sarah Karnasiewicz.

    Combate risipa alimentară cu supă de legume și smoothie-uri

    Bucătarii și alți experți în reducerea risipei sugerează păstrarea resturilor și cojilor de legume în congelator pentru a face supă. Aceeași metodă poate fi aplicată și pentru fructe. „Dacă copiii nu mănâncă toată portocala sau banana, o pun într-o pungă în congelator pentru a face, mai târziu, un smoothie,” spune Katherine Martinelli.

    Gătește cu ce ai

    Dacă înveți cum să înlocuiești un ingredient cu altul, asta îți va permite să gătești mai mult timp cu ce ai în frigider. De exemplu, o rețetă de pui la cuptor zice să pui carnea de pasăre pe un amestec de cartofi dulci și galbeni, morcovi și păstârnac. Dar, dacă ai, să zicem, dovleac și varză de Bruxelles, acestea vor fi la fel de delicioase unse cu grăsimea scursă din pui în timpul coacerii.

    Sursa: G4Food.ro

    Articole asemănătoare

    RECOMANDATE 23/05/2025

    Căpșuni sau zmeură: ce fruct este mai sănătos. Care sunt beneficiile lor nutriționale

    Gastronomie 23/05/2025

    Secretele unui pește gustos și sănătos: cum îl alegi și cum îl gătești

    Muncă 23/05/2025

    Roșia neagră: Cum se cultivă și cum o îngrijești până la recoltă

    Populare în ultima lună
    Ce faci weekendul acesta? 11 evenimente care merită bifate
    23/05/2025180 Views
    Șase alimente pe care să nu le ții în frigider: unde le poți păstra fără să se altereze și să rămână proaspete
    19/05/202585 Views
    Care sunt ceaiurile care pot ajuta la scăderea tensiunii arteriale
    20/05/202577 Views
    Ce mănânci când nu ai chef să gătești. 5 idei rapide și hrănitoare
    18/05/202565 Views
    Recomandate
    RECOMANDATE 23/05/20253 Mins Read24 Views

    Căpșuni sau zmeură: ce fruct este mai sănătos. Care sunt beneficiile lor nutriționale

    Ce fructe de pădure alegem? Căpșuni sau zmeură? Ambele sunt delicioase. Ambele sunt extrem de…

    Secretele unui pește gustos și sănătos: cum îl alegi și cum îl gătești

    Roșia neagră: Cum se cultivă și cum o îngrijești până la recoltă

    Trei idei de rețete pentru prânz: sănătoase și ușor de preparat

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Căpșuni sau zmeură: ce fruct este mai sănătos. Care sunt beneficiile lor nutriționale

    Secretele unui pește gustos și sănătos: cum îl alegi și cum îl gătești

    Roșia neagră: Cum se cultivă și cum o îngrijești până la recoltă

    Cele mai populare

    Ce faci weekendul acesta? 11 evenimente care merită bifate

    Șase alimente pe care să nu le ții în frigider: unde le poți păstra fără să se altereze și să rămână proaspete

    Care sunt ceaiurile care pot ajuta la scăderea tensiunii arteriale

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.