Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Busuioc, pătrunjel sau mentă: plante aromatice, ce pot fi crescute pe balconul apartamentului

    Sistem nou de salubrizare în comuna Lozova, Strășeni: peste 2000 de containere și o autospecială

    Clove tea – ceaiul de cuișoare. De ce ar trebui să îl incluzi în rutina ta zilnică

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    Gastronomie

    Cum să depozitezi legumele pentru a le menține proaspete cât mai mult timp

    31/12/202411 Mins Read23
    Foto: Dreamstime
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Deseori, legumele se deteriorează înainte de a ajunge să fie consumate. Dacă știi cum să le păstrezi corect însă, acestea vor rămâne proaspete pentru mai mult timp, arată Food and Wine.

    Frunzele proaspete și fragede, precum rucola, baby spanac, mesclun, mixul de primăvară și altele similare, sunt cele mai delicate legume, așa că este cel mai bine să le consumi repede după ce le cumperi, decât să le lași mult timp în frigider. Cel mai bun moment pentru a prelungi viața frunzelor de salată este imediat după ce te întorci de la cumpărături. Deschide ambalajul și sortează frunzele. Orice frunză care a început să devină moale și maro ar trebui aruncată. Pentru a preveni stricarea, adaugă prosoape de hârtie sau un prosop curat pentru a absorbi umezeala excesivă. Dacă frunzele sunt într-un ambalaj de tip cutie, așază un prosop de hârtie sau un prosop curat în interior înainte de a pune frunzele înapoi. Dacă sunt într-o pungă, pliază un prosop de hârtie, pune-l în pungă și sigilează punga cu o clemă. Consumă-le în maximum o săptămână.

    Salata verde este mai rezistentă

    Salata ce vine sub formă de căpățână, precum romaine sau iceberg, poate rezista până la câteva săptămâni în frigider. Pentru a o menține proaspătă cât mai mult timp, taie capătul, dar lasă restul intact. Nu o spăla până când nu ești gata să o folosești. Depozitează salata într-o pungă de plastic cu un prosop de hârtie în interior și pune punga în sertarul pentru legume. De asemenea, ține salata departe de fructe precum merele, bananele și avocado, deoarece acestea emit gaze care pot accelera degradarea salatei.

    Cum să depozitezi verdețurile mai rezistente așa ca muștar, kale, collard, bok choy, mangold, spanac matur și alte verdețuri care vin de obicei sub formă de buchet, nu în cutii sau pungi? Spanacul păstrează-l într-o pungă, bol sau cutie cu un prosop de hârtie în frigider. Alte verdețuri se păstrează cel mai bine dacă îndepărtezi banda elastică sau sfoara care le leagă, apoi le învelești în prosoape de hârtie și le pui într-o pungă resigilabilă în frigider. Vor rezista cel puțin o săptămână, până la două.

    Congelarea verdețurilor rezistente

    Dacă nu vei folosi verdețurile în următoarele 10 zile, le poți congela. Cel mai bine este să le opărești rapid înainte. Opărirea oprește activitățile enzimatice care pot cauza pierderea texturii și a aromei și curăță frunzele de murdărie sau organisme. Spală frunzele bine, taie tulpinile fibroase (la kale, de exemplu) și scufundă-le într-o oală cu apă clocotită timp de un minut. Transferă-le într-un bol cu apă cu gheață pentru câteva secunde, apoi usucă-le bine și congelează-le pe o tavă. După congelare, transferă-le într-o pungă de congelator și păstrează-le până la 6-8 luni. Le poți folosi congelate direct în supe, tocane sau smoothie-uri.

    Ardeii grași și ardeii iuți

    Ardeii grași, fie verzi, roșii, portocalii sau galbeni, rezistă până la două săptămâni în frigider fără prea multe intervenții. Pune-i într-o pungă de plastic în sertarul frigiderului. Același lucru se aplică și pentru ardeii iuți, de la habanero la jalapeño. Dacă vrei să îi păstrezi mai mult, îi poți congela ușor. Spală-i, scoate semințele și membranele, taie-i în bucăți și congelează-i plat pe o tavă. Odată congelați, transferă-i într-o pungă de congelator și păstrează-i până la 6 luni. Ardeii iuți pot fi congelați feliați sau întregi ori conservați prin macerare în suc de citrice sau oțet.

    Cum să depozitezi castraveții

    Dacă iei castraveți de la magazin, nu trebuie să îi speli înainte de a-i depozita. Dar dacă provin din piață sau grădină, spală-i și usucă-i bine pentru a elimina murdăria care ar putea accelera stricarea. Poți să îi depozitezi în frigider, înveliți într-un prosop de hârtie sau un prosop curat, sau îi poți păstra pe blat. Dacă sunt în pungă de plastic, deschide punga și pune un prosop de hârtie uscat în interior pentru a absorbi umezeala. Consumă-i în maximum cinci zile. Alternativ, îi poți păstra mai mult timp transformându-i în murături picante.

    Legumele rădăcinoase

    Dacă ești în căutarea unor legume care să reziste mai mult timp, legumele rădăcinoase sunt alegerea perfectă. Acestea includ morcovi, păstârnac, napi, sfeclă roșie, ridichi, gulii, cartofi dulci, cartofi obișnuiți și igname. Un avantaj major al acestor legume este că, în multe cazuri, nici măcar nu trebuie să le ții la frigider. Dacă ai un loc răcoros și uscat în casă, cum ar fi un garaj, o pivniță sau un dulap unde temperatura este constant între 4°C și 10°C, poți păstra cartofii și cartofii dulci în pungi de hârtie până la trei luni fără să se strice. Evită locurile umede și răcoroase, deoarece acestea imită condițiile în care cresc cartofii, ceea ce va duce la încolțirea lor. De asemenea, cartofii mai mari tind să reziste mai mult decât cei mici.

    Morcovii, păstârnacul și napii sunt cel mai bine păstrați în frigider, înfășurați într-un prosop de hârtie ușor umed sau într-un șervet de bucătărie — doar asigură-te că le-ai îndepărtat frunzele, dacă au venit cu ele. Astfel, vor rezista trei până la patru săptămâni. Sfecla roșie și țelina pot fi, de asemenea, păstrate în frigider, învelite într-un șervet curat și umed, fără frunze, unde vor rezista 10–14 zile. Pentru ridichi, îndepărtează frunzele, apoi pune-le într-o pungă de plastic resigilabilă împreună cu un prosop de hârtie umed. Ridichile se vor păstra bine până la două săptămâni. Nu trebuie să arunci frunzele pe care le îndepărtezi — le poți congela pentru a le folosi în supe sau le poți adăuga în sosuri bogate în verdețuri, precum pesto, salsa sau gremolata.

    Cum să depozitezi sparanghelul

    Sparanghelul devine moale destul de repede în frigider. La fel ca frunzele fragede, sparanghelul ar trebui consumat destul de repede după ce îl cumperi, dar poți să-i prelungești durata de viață puțin. Când cumperi un buchet de sparanghel, taie aproximativ un centimetru din capetele tulpinilor. Apoi pune buchetul în picioare într-un pahar sau borcan cu aproximativ 5 cm de apă, ca și cum ai avea un buchet de flori sau ierburi aromatice. Pune borcanul în frigider. Acoperă lejer vârfurile tulpinilor cu o pungă de plastic și schimbă apa dacă devine tulbure.

    Cum să depozitezi porumbul

    Porumbul este cel mai dulce imediat după ce este cules, iar cu cât stă mai mult în depozitare, cu atât devine mai amidonos. Dacă ai porumb proaspăt învemit în pănuși, păstrează-l așa și pune-l în frigider până când ești gata să-l decojești și să-l gătești. Dacă nu, păstrează-l într-o pungă de plastic și consumă-l în decurs de o săptămână. Dacă vrei să păstrezi porumbul pe termen lung, îl poți congela. Fierbe-l rapid (blanșează-l) pentru un minut, usucă-l bine și congelează știuleții întregi. Alternativ, poți îndepărta boabele de pe știulete după ce l-ai blanșat și să le congelezi într-o pungă resigilabilă, unde vor rezista până la un an.

    Dovlecii de iarnă și dovlecii plăcintari

    Pentru dovlecii de iarnă nici măcar nu ai nevoie de frigider. Un loc răcoros din casă este suficient, atâta timp cât îi ții departe de podea pentru a permite circulația aerului — o etajeră este ideală. Păstrează coaja uscată și ține dovleceii departe de fructele care emană gaze în timpul coacerii, precum merele, avocado sau bananele. Verifică periodic pentru pete — dacă vezi că un dovleac începe să dezvolte pete, separă-l de ceilalți, deoarece ar putea începe să mucegăiască. Dacă apare o pată, e în regulă — doar șterge dovleacul cu o soluție blândă de înălbitor, formată dintr-o parte înălbitor la 10 părți apă, și asigură-te că îl cureți bine înainte de a-l mânca. Majoritatea dovlecilor de iarnă rezistă până la șase luni în aceste condiții, dar dovlecii ghindă ar trebui consumați mai repede, între una și două luni.

    Dovlecii de vară și zucchini

    Dovlecii de vară, precum zucchini și dovleceii galbeni, sunt mai fragezi decât cei de iarnă. Șterge-i bine și depozitează-i într-o pungă de plastic cu un capăt deschis în sertarul pentru legume al frigiderului. Ideal ar fi să îi consumi în termen de cinci zile. Zucchinii pot rezista una-două săptămâni, dar pot începe să se ofilească după o săptămână. Dovleceii de vară se congelează, de asemenea, destul de bine — doar taie-i felii, blanșează-i și congelează-i. Vor rezista aproximativ trei luni.

    Legumele din familia brassica (varza de Bruxelles și varza albă)

    Poți păstra varza de Bruxelles într-o pungă de plastic în frigider. Rezistă cel puțin o săptămână, până la două săptămâni. Varza de Bruxelles pe tulpină rezistă mai mult, dar e rar să o găsești așa în magazine.

    O căpățână întreagă de varză, fie ea roșie, verde, Napa sau Savoy, este o legumă grozavă pentru că durează mult. Tot ce trebuie să faci este să o păstrezi în ambalajul său de plastic (sau să o înfășori singur dacă nu are ambalaj) sau într-o pungă de plastic resigilabilă și să o pui în frigider. Sertarul pentru legume este ideal, dar, fiindcă varza poate fi voluminoasă, nu-ți face griji dacă nu încape. Va rămâne proaspătă două-trei săptămâni.

    Cum să depozitezi broccoli și conopida

    Aceste legume asemănătoare provin din familia cruciferelor și necesită metode similare de depozitare. Ambele rezistă mai mult timp sub formă de capete întregi decât sub formă de buchețele pre-tăiate. Cel mai bun mod de a depozita broccoli sau conopida este într-o pungă de plastic, fără a le spăla până când nu ai nevoie de ele. Rezistă mai mult de o săptămână, dar sunt mai gustoase dacă le consumi mai repede.

    Broccoli și conopida sunt, de asemenea, excelente pentru congelare. Rupe-le în buchețele, pune-le pe o tavă în congelator, apoi transferă-le într-o pungă pentru congelare odată ce s-au solidificat. Consumă-le în termen de șase luni pentru cea mai bună aromă.

    Cum să depozitezi țelina

    Pentru a păstra țelina crocantă, trebuie să o menții hidratată. Presiunea apei din celulele de țelină este cea care îi conferă acea textură crocantă plăcută. Păstreaz-o învelită în folie de aluminiu în frigider — învelește-o bine, dar nu strânge marginile. Astfel se va păstra umezeala, dar fără să se blocheze gazele etilene pe care le emite țelina. Tulpinile de țelină se păstrează bine și într-o pungă de plastic sigilată sau scufundate într-un borcan sau recipient cu apă. Dacă țelina s-a înmuiat deja, înmoaie-o în apă timp de una-două ore pentru a o reface parțial.

    Cum să depozitezi ciupercile

    Păstrează ciupercile în frigider, nu la temperatura camerei. Vor fi în regulă în ambalajul în care au fost cumpărate, dacă le-ai luat într-un recipient învelit în plastic de la supermarket. Dacă le-ai cumpărat vrac, curăță cât mai mult din murdărie, dar nu le spăla. Pune-le într-o pungă de hârtie și bagă-le în frigider. Din păcate, ciupercile nu se congelează bine, așa că încearcă să le folosești în termen de o săptămână de la cumpărare.

    Cum să depozitezi ceapa, șalota și ceapa verde

    Ceapa întreagă, inclusiv ceapa albă, galbenă, dulce, roșie și șalota, face parte din categoria legumelor rădăcinoase și poate fi păstrată până la o lună în afara frigiderului, dacă este depozitată într-un loc răcoros și întunecat, într-o pungă respirabilă sau alt recipient. Ceapa întreagă nu trebuie pusă în frigider, deoarece acest lucru poate grăbi degradarea ei și poate încuraja încolțirea. Ceapa tăiată se păstrează cel mai bine într-un recipient etanș sau într-o pungă de plastic resigilabilă în frigider, unde va rezista până la 10 zile.

    Ceapa verde sau prazul se păstrează cel mai bine într-un pahar cu un centimetru-două de apă pe fund, pentru a menține rădăcinile sub apă. Ceapa verde păstrată astfel poate chiar să crească din nou după ce ai tăiat din vârfuri, atâta timp cât ții paharul într-un loc unde primește puțină lumină solară și schimbi apa ocazional.

    Cum să depozitezi usturoiul

    Un alt ingredient rezistent și plin de aromă, bulbii de usturoi pot rezista până la șase luni dacă sunt depozitați corect. Păstrează-l într-un loc întunecat și uscat pentru a preveni încolțirea. Dacă ai mai mult usturoi decât crezi că vei folosi, poți încerca să faci confit de usturoi și să-l păstrezi în uleiul în care a fost gătit. Astfel, va rezista aproximativ patru luni.

    Cu puțin timp și atenție, poți prelungi durata de viață a majorității legumelor, astfel încât să le folosești cât mai mult, să irosești mai puțină mâncare și să reduci numărul drumurilor la magazin.

    Sursa: G4Food.ro

    Articole asemănătoare

    Mediu 12/05/2025

    Busuioc, pătrunjel sau mentă: plante aromatice, ce pot fi crescute pe balconul apartamentului

    Mediu 12/05/2025

    Sistem nou de salubrizare în comuna Lozova, Strășeni: peste 2000 de containere și o autospecială

    RECOMANDATE 12/05/2025

    Clove tea – ceaiul de cuișoare. De ce ar trebui să îl incluzi în rutina ta zilnică

    Populare în ultima lună
    În R. Moldova, peste 80% din produsele alimentare din magazine sunt ultraprocesate. Riscurile pentru sănătate și cum trebuie să alegem produsele în magazine
    09/05/20251.076 Views
    Cum să cultivi căpșuni pe balcon: ce fel de soiuri se potrivesc și cum le poți îngriji
    08/05/2025248 Views
    O nouă descoperire explică de ce apare grăsimea abdominală după vârsta de 40 de ani
    07/05/2025136 Views
    La ce sunt bune frunzele de nuc: utilizări pe care nu le știai
    10/05/2025109 Views
    Recomandate
    Mediu 12/05/20252 Mins Read10 Views

    Busuioc, pătrunjel sau mentă: plante aromatice, ce pot fi crescute pe balconul apartamentului

     Plantele aromatice se încadrează bine în spații mici, tocmai de aceea, dacă trăiești la bloc,…

    Sistem nou de salubrizare în comuna Lozova, Strășeni: peste 2000 de containere și o autospecială

    Clove tea – ceaiul de cuișoare. De ce ar trebui să îl incluzi în rutina ta zilnică

    Conservarea căpșunilor: 5 moduri de a le consuma tot anul

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Busuioc, pătrunjel sau mentă: plante aromatice, ce pot fi crescute pe balconul apartamentului

    Sistem nou de salubrizare în comuna Lozova, Strășeni: peste 2000 de containere și o autospecială

    Clove tea – ceaiul de cuișoare. De ce ar trebui să îl incluzi în rutina ta zilnică

    Cele mai populare

    În R. Moldova, peste 80% din produsele alimentare din magazine sunt ultraprocesate. Riscurile pentru sănătate și cum trebuie să alegem produsele în magazine

    Cum să cultivi căpșuni pe balcon: ce fel de soiuri se potrivesc și cum le poți îngriji

    O nouă descoperire explică de ce apare grăsimea abdominală după vârsta de 40 de ani

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.