Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Psihologa Valeria Crasov despre divorț, traumele copilăriei și bullying

    Rețetă simplă și delicioasă: toast cu pesto și ou

    Animalele la locul de muncă reduc stresul și cresc satisfacția profesională

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    Gastronomie

    Cum arată micul dejun perfect în viziunea Universității Harvard

    09/11/20243 Mins Read9
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Prestigioasa Universitate Harvard nu are nevoie de introducere, iar cunoscuta sa „farfurie Harvard a alimentației sănătoase” este astăzi considerat un standard în domeniu, înlocuind vechea piramidă alimentară. Echipa sa de experți în nutriție lucrează pentru a îmbunătăți sănătatea publicului, iar micul dejun este în special un punct de interes, deoarece obiceiurile nesănătoase la prima oră pot afecta întreaga zi.

    Micul dejun poate aduce beneficii semnificative pentru energie și performanță mentală și chiar poate ajuta în pierderea în greutate, atunci când este bine structurat. Totuși, în dietele occidentale, multe alegeri alimentare de dimineață sunt de obicei greșite.

    Ce recomandă Harvard pentru un mic dejun sănătos

    Dr. Monique Tello, expertă în nutriție la Harvard, a publicat numeroase articole în care combate ideile preconcepute despre micul dejun și subliniază alimentele esențiale. Ea oferă exemple despre cum pregătește micul dejun în propria familie și sugerează opțiuni rapide și sănătoase pentru a ne asigura nutrienții de bază chiar și atunci când avem foarte puțin timp.

    Potrivit lui Tello, un mic dejun sănătos ar trebui să se bazeze pe alimente cu indice glicemic scăzut, bogate în proteine, fibre, vitamine, minerale și grăsimi sănătoase, evitând zaharurile simple, sarea și grăsimile nesănătoase. Astfel, produsele de patiserie (, pâinea albă, mezelurile procesate și cerealele cu zahăr ar trebui evitate.

    Cinci grupe alimentare sunt esențiale pentru micul dejun

    Pentru a simplifica, Dr. Tello sugerează cinci grupe de alimente pentru un mic dejun echilibrat:

    1. Legume și fructe: De preferat proaspete sau congelate, întregi și cu coajă atunci când este posibil.
    2. Cereale integrale: Pâine și produse 100% integrale, ovăz, quinoa, secară, sau muesli fără zahăr și grăsimi adăugate.
    3. Proteine sănătoase: Ouă (dar nu prăjite), lactate slabe (cum ar fi iaurtul), leguminoase sau carne slabă (piept de pui sau curcan).
    4. Grăsimi sănătoase: Nuci și semințe naturale, ulei de măsline extravirgin, avocado sau pește gras.

    Aceste recomandări reflectă ideea că micul dejun poate fi o modalitate eficientă de a „rupe postul” după noapte, oferind energie eliberată treptat pentru a evita fluctuațiile rapide ale zahărului din sânge.

    Ovăz la cuptor cu banane și afine – un mic dejun conform recomandărilor Harvard

    Ingrediente

    • Fulgi de ovăz groși: 100 g
    • O banană mare sau 2 banane mici
    • Lapte (sau lapte vegetal): 250 ml
    • Scorțișoară: 5 g
    • Esență de vanilie (opțional): 5 g
    • Semințe de chia: 10 g
    • Sare: 3 g
    • Nuci tocate: 15 g
    • Afine: 25 g
    • Coajă rasă de portocală, lămâie (opțional)

    Preparare

    1. Preîncălzește cuptorul la 200ºC.
    2. Pasează banana într-un castron până obții un piure, apoi adaugă ovăzul, semințele de chia, scorțișoara, coaja rasă de citrice și sarea. Amestecă bine.
    3. Adaugă laptele și esența de vanilie, amestecă și lasă compoziția să se odihnească pentru 5 minute.
    4. Toarnă amestecul într-un vas pentru cuptor, apoi pune deasupra afinele, feliile de banană și nucile.
    5. Coace timp de 30 de minute sau până când este rumenit deasupra.
    6. Lasă să se odihnească 15 minute înainte de servire.
    7. Servește-l cu fructe proaspete, înghețată din fructe (fără zahăr), iaurt, gem (fără zahăr) etc.
    8. Se poate păstra la frigider 3 zile.

    Sursa: G4Food.ro

    Articole asemănătoare

    RECOMANDATE 16/11/2025

    Psihologa Valeria Crasov despre divorț, traumele copilăriei și bullying

    Gastronomie 16/11/2025

    Rețetă simplă și delicioasă: toast cu pesto și ou

    Muncă 15/11/2025

    Animalele la locul de muncă reduc stresul și cresc satisfacția profesională

    Populare în ultima lună
    Proprietara tarabei de mere fără vânzător de pe traseul Chișinău – Criuleni, devenită virală, a fost purtătoarea de cuvânt a Partidului ȘOR. Familia ei deține o agropensiune modernă
    07/11/20251.670 Views
    (VIDEO) Renato Usatîi, profesor de engleză și franceză, provocat de jurnaliști să-și demonstreze talentul lingvistic
    13/11/20251.513 Views
    Macrou scumpit peste noapte: explicațiile Norvegiei, al doilea cel mai mare exportator de pește din lume
    12/11/20251.025 Views
    67 de ani de la nașterea Doinei Aldea-Teodorovici: ultima fotografie a unei legende nemuritoare
    15/11/2025479 Views
    Recomandate
    RECOMANDATE 16/11/20257 Mins Read15 Views

    Psihologa Valeria Crasov despre divorț, traumele copilăriei și bullying

    Deși este tânără și are o experiență de muncă de doar câțiva ani, Valeria Crasov…

    Rețetă simplă și delicioasă: toast cu pesto și ou

    Animalele la locul de muncă reduc stresul și cresc satisfacția profesională

    Ce trebuie să conțină eticheta unui produs nealimentar: informații obligatorii pentru consumatori

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Psihologa Valeria Crasov despre divorț, traumele copilăriei și bullying

    Rețetă simplă și delicioasă: toast cu pesto și ou

    Animalele la locul de muncă reduc stresul și cresc satisfacția profesională

    Cele mai populare

    Proprietara tarabei de mere fără vânzător de pe traseul Chișinău – Criuleni, devenită virală, a fost purtătoarea de cuvânt a Partidului ȘOR. Familia ei deține o agropensiune modernă

    (VIDEO) Renato Usatîi, profesor de engleză și franceză, provocat de jurnaliști să-și demonstreze talentul lingvistic

    Macrou scumpit peste noapte: explicațiile Norvegiei, al doilea cel mai mare exportator de pește din lume

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.