Untul este unul dintre acele produse care ți se pare de neînlocuit, mai ales când vine vorba de prepararea deserturilor. Așadar, ce poți face dacă vrei să gătești, dar nu îl ai la îndemână sau dacă poate nu îl poți consuma pentru că urmezi o dietă vegană, ai intoleranțe sau pur și simplu vrei ceva mai sănătos și mai ușor? Potrivit cookist.it, untul poate fi înlocuit cu multe alimente diferite, unele mai cunoscute, cum ar fi smântâna și iaurtul, altele mai neașteptate, cum ar fi pulpa de avocado.
Cel mai bine este să evitați margarina, deoarece modul în care este produsă nu poate fi considerat foarte sănătos.
Smântâna
Cea mai cunoscută și mai utilizată alternativă este cu siguranță smântâna din lapte de vacă, un ingredient cu o componentă grasă foarte asemănătoare untului (dar și smântâna vegetală este bună dacă nu consumați produse lactate). Tocmai datorită asemănării consistenței dintre cele două produse veți putea obține prăjituri delicioase, înalte și pufoase și cu ajutorul smântânii. De asemenea, aceasta este foarte ușor de lucrat și se amestecă bine cu celelalte ingrediente. Amintiți-vă că smântâna există atât deja îndulcită, cât și neîndulcită: dacă o folosiți pe cea îndulcită, nu uitați să acordați atenție dozelor de zahăr, poate micșorându-le ușor. Apropo de doze, pentru un amestec omogen vă recomandăm să folosiți 125 de grame pentru fiecare 100 de grame de unt.
Untul vegetal
O altă soluție bună, dacă nu doriți să renunțați la cremozitatea untului, este să optați pentru untul vegetal, o alternativă care este excelentă atât pentru preparatele dulci, cât și pentru cele sărate. În acest caz, cantitățile de folosit sunt aceleași, la fel și modul de utilizare: untul vegetal se topește ușor la microunde și este foarte ușor de amestecat. Trebuie doar să fiți atenți la gust, deoarece unturile vegetale au un gust specific în funcție de tipul de ingredient din care sunt făcute și, prin urmare, pot afecta aroma rețetei.
Iaurtul
Ideal pentru a obține un aluat moale și pufos, de exemplu dacă trebuie să coci o gogoașă sau o prăjitură cu prune, iaurtul este un înlocuitor excelent pentru unt, mai ales în prăjituri. Puteți alege laptele clasic de vacă, puteți opta pentru alternative vegetale sau puteți folosi iaurtul grecesc, care este ideal pentru că nu numai că este mai puțin dulce și cel mai gros dintre toate, dar este și mult mai sărac în calorii decât alte iaurturi și unt. Pentru a echilibra perfect aromele și texturile, proporția este de 125 g pentru fiecare 100 g de unt pe care doriți să îl înlocuiți.
Brânza ricotta
Dacă gătiți o rețetă sărată (dar este o opțiune valabilă și pentru deserturi), brânza ricotta este un ingredient perfect mai ales pentru preparatele mai umede, deoarece are capacitatea de a „usca” aluatul la gătit. Proporția depinde de tipul de ricotta, dar, ca regulă generală, puteți folosi 120 g pentru fiecare 100 g de unt. Dacă pregătiți o prăjitură și observați că amestecul este prea uscat, puteți adăuga un pahar de lapte, dar nicio problemă pentru rețetele sărate, unde ricotta face un amestec bine bătut.
Uleiul de semințe
Dacă preferați să evitați complet laptele și produsele similare, puteți utiliza ulei de semințe în rețetele dvs. Aceasta este o opțiune excelentă, deoarece are o aromă neutră care nu modifică în niciun fel gustul rețetei, mai ales când vine vorba de deserturi. Puteți folosi uleiul în orice tip de rețetă, dar nu uitați că, în acest caz, va trebui să reduceți doza în comparație cu untul: proporția corectă este de aproximativ 80 g de ulei pentru fiecare 100 g de unt. Dintre numeroasele uleiuri de semințe existente, uleiul din semințe de porumb, uleiul de floarea soarelui sau uleiul de arahide sunt cele mai potrivite pentru coacere.
Uleiul de măsline extravirgin
O altă alternativă valabilă în lumea uleiurilor este uleiul de măsline extravirgin, o mare excelență a gastronomiei italiene, pe care, totuși, trebuie să-l folosiți cu grijă în acest caz. Acest tip de ulei, deși este un excelent înlocuitor al untului, are un gust mult mai pronunțat și, prin urmare, dacă este folosit în exces, poate afecta gustul final al rețetei. Tocmai din acest motiv este folosit mai mult ca înlocuitor în rețetele sărate, dar este bun și pentru deserturi atâta timp cât porția este mult mai trecătoare decât untul: 60 g de ulei de măsline extravirgin la 100 g de unt sunt suficiente.
Untul de arahide
Untul de arahide, crema obținută din soiul de fructe uscate cu același nume, este un preparat american preferat, dar poate nu știți că poate fi folosit și în loc de unt. Din cauza gustului său foarte special, nu este potrivit pentru toate rețetele, dar este excelent pentru prăjituri, în special biscuiți sau brioșe, dar nu uitați că trebuie să-l încălziți la bain-marie înainte de a-l adăuga la celelalte ingrediente, deoarece are o consistență foarte groasă. Chiar și în acest caz aveți nevoie doar de puțin, 60 g de unt de arahide pentru fiecare 100 g de unt vor fi suficiente.
Pulpa de avocado
În primul rând, pulpa de avocado are o textură foarte untoasă și, de asemenea, are o aromă foarte delicată, toate caracteristicile care îl fac o alternativă excelentă în special pentru prepararea deserturilor, cum ar fi gogoși, biscuiți și tarte. Aproximativ 60 g de pulpă de avocado pasată este suficientă pentru a înlocui 100 g de unt.