Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Ce drepturi ai când ți s-a anulat zborul sau ți s-a pierdut bagajul

    Mic dejun bogat în probiotice, pentru o digestie sănătoasă

    Cum e mai bine să consumi ardeii grași pentru sănătatea ta: beneficii și sfaturi utile

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    Gastronomie

    Condimente pentru diverse tipuri de carne: ce marinăm înainte de preparare și ce punem direct pe grătar

    27/05/20252 Mins Read35
    Foto: G4Food
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Condimentele clasice de pus pe carne sau pește sunt sarea și piperul, dar există și numeroase plante aromatice care pot fi folosite. Ca și în cazul vinurilor, fiecare tip de carne are condimente care i se potrivesc și unele care trebuie evitate, scrie G4Food.

    Carne de vită

    Pune doar sare înainte de a o găti pe grătar, preferabil fulgi de sare. Adaugă după gătire piper, unt, rozmarin, cimbru sau praf de usturoi. Dacă o faci în tigaie trage-o în unt în care ai pus 1-2 căței de usturoi în coajă și zdrobiți și o rămurică din condimentele amintite mai sus.

    Carnea de vită nu se marinează.

    Carne de pui

    Carnea de pui se marinează dacă vrem un pui fraged la grătar. Câteva ora va fi suficient.

    Cât despre condimentele pe care să le pui peste carne când o pui pe grătar sau în cuptor, există variante clasice – boia dulce, cimbru, usturoi, sare, piper sau cu tentă orientală ori mediteraneeană – curcuma, chimion, coriandru măcinat, iaurt, lămâie.

    Carne de oaie, miel sau berbecuț

    Neapărat de marinat, mai multe detalii aici.

    Pune-i condimente românești: usturoi, cimbru sau dă-i o notă orientală ori un gust de bucătărie grecească, adăugând sumac, coriandru, mentă uscată, lămâie, ulei de măsline.

    Dacă o faci la cuptor las-o la temperatură mică vreme îndelungată, iar pentru grătar alege coastele tăiate transversal cu os și carne.

    Carne de porc

    În termeni de condimente punem clasicele boia afumată, usturoi, cimbru, sare și piper sau o „americanizăm” dându-i un gust dulceag cu muștar, zahăr, ketchup, sos Worcestershire sau barbecue.

    Nu sunt de lepădat nici opțiunile orientale cu curry, teriyaki și sos de soya. Iar pentru o aromă italiană puteți folosi coajă și/sau scu de lămâie și salvie, ideal proaspătă. Și în cuptor și pe grătar porcul este mai bun preparat la foc mic timp îndelungat.

    Pește și fructe de mare

    Se condimentează chiar înainte de a fi gătite.

    Pentru grătar sare, piper și puțin ulei de măsline sunt sfinte, dar poți adăuga și lămâie felii, capere, usturoi feliat, oregano. Un sos minunat este cel preparat din usturoi pisat, pătrunjel tocat, sare și piper.

    Nu le găti prea mult căci vor deveni uscate și fără gust.

    Articole asemănătoare

    Odihnă 14/06/2025

    Ce drepturi ai când ți s-a anulat zborul sau ți s-a pierdut bagajul

    Gastronomie 14/06/2025

    Mic dejun bogat în probiotice, pentru o digestie sănătoasă

    Gastronomie 13/06/2025

    Cum e mai bine să consumi ardeii grași pentru sănătatea ta: beneficii și sfaturi utile

    Populare în ultima lună
    Cum ieși legal din țară cu un copil minor: sfaturi pentru părinți
    10/06/20251.054 Views
    Impozitul pe bunurile imobiliare: până când trebuie achitat și cine este scutit de plată
    12/06/2025676 Views
    FLYONE dă startul verii cu un nou zbor direct spre Alicante, Spania!
    09/06/2025211 Views
    Meningococul: ce trebuie să știi despre această infecție. Cum recunoști simptomele și ce poți face
    04/06/2025161 Views
    Recomandate
    Odihnă 14/06/20256 Mins Read6 Views

    Ce drepturi ai când ți s-a anulat zborul sau ți s-a pierdut bagajul

    Călătoriile cu avionul devin tot mai frecvente, în special în sezonul estival. Odată cu ele…

    Mic dejun bogat în probiotice, pentru o digestie sănătoasă

    Cum e mai bine să consumi ardeii grași pentru sănătatea ta: beneficii și sfaturi utile

    Ce să mănânci la birou: gustări care sprijină productivitatea

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Ce drepturi ai când ți s-a anulat zborul sau ți s-a pierdut bagajul

    Mic dejun bogat în probiotice, pentru o digestie sănătoasă

    Cum e mai bine să consumi ardeii grași pentru sănătatea ta: beneficii și sfaturi utile

    Cele mai populare

    Cum ieși legal din țară cu un copil minor: sfaturi pentru părinți

    Impozitul pe bunurile imobiliare: până când trebuie achitat și cine este scutit de plată

    FLYONE dă startul verii cu un nou zbor direct spre Alicante, Spania!

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.