Clătite din făină de hrișcă, galette bretonne preparate din blé noir sau galette sarrasin, sunt un preparat extrem de întâlnit în Franța, pe coasta din Bretagne. Se servesc în orice moment al zilei și peste clătită se adaugă în mod tradițional o felie de jambon, una de brânză care se topește de tip Gruyères, similar cașcavalului, și un ou. Se pliază pe margini până devine un fel de pătrat care închide umplutura și nu-i dă voie să curgă.
Astăzi există chiar localuri concepute în jurul acestor galette din blé noir, cu umpluturi creative. Este de făcut distincția între aceste clătite, servite întotdeauna cu adaosuri sărate, și cele cu umpluturi dulci, preparate din făină obișnuită de grâu, ouă și lapte.
Este un preparat pe cât de simplu și rapid, pe atât de gustos. Iar dacă în loc de una facem o porție de două și le asociem o salată de sezon, avem un prânz sau o cină completă.