Aluatul fraged conține o cantitate de zahăr minimă, se face extrem de simplu și intuitiv și mai ales, din puține ingrediente. Pentru o tavă rotundă de tartă de mărime obișnuită, de 28 cm, pornim de la o cantitate de făină de 300 g.
Ingrediente:
- 300 g făină
- 150 g unt
- 75 g zahăr pudră
- 1 ou întreg
- 5-6 g sare
În ce ordine se amestecă ingredientele pentru un aluat fraged
- Ingredientele se amestecă minimul indispensabil și asta pentru a-și păstra frăgezimea. Lucrăm „din vârful degetelor”, întotdeauna manual, circa 2 minute.
- Folosim întotdeauna untul la temperatura camerei, când e la grad optim de plasticitate, nici prea moale nici prea tare.
- Amestecăm untul cu zahărul pudră, iar când acesta a fost înglobat adăugăm și făina, încorporând-o treptat.
- Completăm, în continuare, compoziția de aluat fraged cu un ou, pe care îl batem cu furculița într-o un bol, adăugând în el sarea.
- Amestecăm în continuare cu mâna până obținem un aluat compact. Îi dăm formă rotundă și înainte de a-l folosi, trebuie ținut minim 10 minute la frigider, în folie de plastic.
- O dată ce e rece, se folosește întinzându-l cu un sucitor de lemn, cu grosimea de circa 1 cm.
- În afară de tartă, ies perfect din ea orice fel de fursecuri de Crăciun, inclusiv pentru că este un aluat de bază care poate fi aromatizat cu coajă de lămâie, de portocală, vanilie, migdale etc.
Sursa: G4Food.ro