Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Ce nu știai despre castraveți? Hidratare, fibre și beneficii pentru sănătate în sezonul cald

    Top 10 orașe cu cel mai ridicat nivel de trai în lume. Cine domină topul

    Ce spun campioanele Irina Rîngaci și Anastasia Nichita despre așa-zisa „victorie mondială” a lui Victor Muntean, alias Caras

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    Gastronomie

    Cât îndulcitor pui în loc de zahăr? Recomandări

    19/05/20254 Mins Read15
    Foto: ragus.co.uk
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Potrivit experților în nutriție, consumăm din ce în ce mai mult zahăr. Reducerea consumului de zahăr ar trebui să fie obligatorie pentru a duce o viață mai sănătoasă. Pentru persoanele cu diabet sau care nu se pot opri din a consuma dulciuri, îndulcitorii sunt o opțiune bună, cu măsură, căci nu se cunosc toate efectele în timp asupra sănătății ale acestor produse, scrie G4Food.

    Suntem obișnuiți cu îndulcitori naturali precum mierea, siropul de agave sau arțar, dar când vine vorba de îndulcitori sintetici, ne pierdem în atâtea coduri „E”. Cum putem să îi folosim în locul zahărului?

    Care sunt principalii îndulcitori

    Naturali: Stevia, zahărul de cocos, panela, sirop de agave, sirop de arțar
    Sintetici:

    • E967 Xilitol

    • E968 Eritritol

    • E420 Sorbitol

    • E954 Zaharină

    • E951 Aspartam

    • E955 Sucraloză

    Echivalențe între zahăr și diverși îndulcitori

    Zahăr Stevia (pudră) Sucraloză Îndulcitor pudră Îndulcitor lichid Tablete îndulcitor
    5 g 0,5 g 1 g 0,5 g 0,4 ml 1 tabletă
    10 g 1,1 g 2,2 g 1 g 0,8 ml 2 tablete
    15 g 1,6 g 3,5 g 1,5 g 1,2 ml 3 tablete
    100 g 11,1 g 22,2 g 10 g 8 ml 20 tablete
    1 cană 1/9 cană 2/9 cană 1 cană 8 ml 20 tablete

    Zahăr vs. îndulcitori sintetici:

    Zahăr Xilitol (E967) Eritritol (E968) Sorbitol (E420) Zaharină (E954) Aspartam (E951)
    5 g 5 g 7 g 8,5 g 20 mg 30 mg
    15 g 15 g 21 g 25,5 g 60 mg 90 mg
    200 g 200 g 280 g 340 g 800 mg 1200 mg

    Sfaturi utile de conversie

    În comparație cu un îndulcitor pudră zahărul cântărește de 10 ori mai mult: 250 g zahăr = 25 g îndulcitor pudră

    În comparație cu un îndulcitor lichid trebuie convertite gramele în mililitri. Se împarte cantitatea de zahăr la 12,5: 250 g zahăr = 20 ml îndulcitor lichid

    Atunci când vorbim de zahăr vs. ștevia

    Există 3 forme de ștevie: lichidă, frunze și pudră. Iată echivalențele:

    Zahăr Stevia lichidă (25%) Frunze Stevia Stevia pudră
    5 g 3 picături (0,15 ml) 2 – 4 frunze 0,5 – 1 g
    10 g 6 picături (0,3 ml) 4 – 8 frunze 1 – 2 g
    15 g 9 picături (0,45 ml) 6 – 12 frunze 1,5 – 3 g
    100 g 60 picături (3 ml) 40 – 80 frunze 10 – 20 g
    200 g 120 picături (6 ml) 80 – 160 frunze 20 – 40 g

    Când stabilim echivalența între zahăr, sirop de agave și sirop de arțar

    Siropul de agave și siropul de arțar, comparativ cu zahărul, sunt îndulcitori lichizi naturali și mai dulci decât zahărul, dar cu o textură diferită.

    Zahăr Sirop de agave Sirop de arțar
    5 g 3,5 – 4 ml 4 ml
    10 g 7 – 8 ml 8 ml
    15 g 11 – 12 ml 12 ml
    100 g 70 – 75 ml 75 – 80 ml
    200 g 140 – 150 ml 150 – 160 ml
    1 cană zahăr (aprox. 200 g) ¾ cană agave (150 ml) ¾ – ⅞ cană arțar (160 ml)

    IMPORTANT

    La copt, mierea nu este indicată, iar mulți îndulcitori nu rezistă la temperaturi ridicate (ex: zaharină, aspartam, ciclamat) și nu oferă volum sau textură. Sunt preferabile fructoza, ștevia, xilitolul, eritriolul, siropul sau praful de agave, siropul de arțar.

    Ștevia lasă un gust remanent puțin amărui.

    Siropul de agave este cu aproape 30% mai dulce decât zahărul. Se folosește mai puțin decât cantitatea echivalentă de zahăr.

    Siropul de arțar are o dulceață mai apropiată de zahăr, dar un gust distinct (caramelizat-lemnos). Se folosește în cantitate aproape egală, puțin mai mică.

    Ambele adaugă umiditate în rețete, deci trebuie reduse lichidele din rețetă cu 2-3 linguri pentru fiecare 100 de gr de zahăr înlocuit și evitate la prăjituri care au nevoie de o textură uscată (ex: bezele, biscuiți crocanți).

    Articole asemănătoare

    RECOMANDATE 19/06/2025

    Ce nu știai despre castraveți? Hidratare, fibre și beneficii pentru sănătate în sezonul cald

    Cultură 19/06/2025

    Top 10 orașe cu cel mai ridicat nivel de trai în lume. Cine domină topul

    RECOMANDATE 19/06/2025

    Ce spun campioanele Irina Rîngaci și Anastasia Nichita despre așa-zisa „victorie mondială” a lui Victor Muntean, alias Caras

    Populare în ultima lună
    Ce spun campioanele Irina Rîngaci și Anastasia Nichita despre așa-zisa „victorie mondială” a lui Victor Muntean, alias Caras
    19/06/20256.568 Views
    Impozitul pe bunurile imobiliare: până când trebuie achitat și cine este scutit de plată
    12/06/20251.871 Views
    Marcela Paladi, tânăra care a rămas fără picioare în urma unui grav accident, a născut un băiețel. Mesajul proaspetei mămici
    17/06/20251.611 Views
    Reguli noi la benzinăriile din țară: Cine are voie să alimenteze vehiculul și ce recipiente sunt interzise
    18/06/20251.534 Views
    Recomandate
    RECOMANDATE 19/06/20252 Mins Read12 Views

    Ce nu știai despre castraveți? Hidratare, fibre și beneficii pentru sănătate în sezonul cald

    Castraveții sunt printre cele mai populare legume ale verii, savurați simpli, alături de un sandviș,…

    Top 10 orașe cu cel mai ridicat nivel de trai în lume. Cine domină topul

    Ce spun campioanele Irina Rîngaci și Anastasia Nichita despre așa-zisa „victorie mondială” a lui Victor Muntean, alias Caras

    Cele mai bine plătite posturi vacante din R. Moldova. Vezi oferta lunii iunie 2025

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Ce nu știai despre castraveți? Hidratare, fibre și beneficii pentru sănătate în sezonul cald

    Top 10 orașe cu cel mai ridicat nivel de trai în lume. Cine domină topul

    Ce spun campioanele Irina Rîngaci și Anastasia Nichita despre așa-zisa „victorie mondială” a lui Victor Muntean, alias Caras

    Cele mai populare

    Ce spun campioanele Irina Rîngaci și Anastasia Nichita despre așa-zisa „victorie mondială” a lui Victor Muntean, alias Caras

    Impozitul pe bunurile imobiliare: până când trebuie achitat și cine este scutit de plată

    Marcela Paladi, tânăra care a rămas fără picioare în urma unui grav accident, a născut un băiețel. Mesajul proaspetei mămici

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.