Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Ceaiuri și alimente bogate în antioxidanți și vitamina C, care susțin pierderea în greutate

    Cât îndulcitor pui în loc de zahăr? Recomandări

    Cum previi hiperglicemia: strategii eficiente pentru a evita creșterile bruște ale glicemiei

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    Gastronomie

    Care sunt principalele diferențe dintre uleiul de floarea soarelui și uleiul de măsline?

    23/12/20243 Mins Read34
    Sursa foto: freepik.com
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Uleiul de măsline și uleiul de floarea soarelui sunt cele două mari tipologii de ulei folosite în bucătărie pe continentul european, dar există diferențe importante între ele atât în ce privește calitățile nutriționale, cât și proprietățile organoleptice. Calitățile nutriționale sunt influențate atât de profilul diferit al materiei prime din care sunt extrase, dar și de metoda de extracție.

    Din acest motiv, fiecare dintre ele este ideal în funcție de metoda de gătire, transmite G4Food.ro, cu referire la cookist.it.

    Metode diferite de extracție

    Dincolo de originea lor, prima și cea mai importantă diferență între uleiul de floarea soarelui și cel de măsline constă în metoda de extracție. Uleiul de măsline se produce exclusiv prin extracție mecanică: măslinele sunt recoltate, pulpa lor este apoi supusă unui proces de presare la rece, iar ceea ce rezultă este apoi stocat și îmbuteliat. Uleiul este considerat extravirgin dacă este obținut direct din fruct, în condiții termice care nu cauzează niciun fel de alterare. Este definit ca ulei de măsline virgin dacă, deși extras prin metode mecanice, nu respectă anumiți parametri chimici și organoleptici.

    În timp ce uleiul de floarea soarelui poate avea loc prin extracție mecanică la rece – presare urmată de rafinare, sau printr-un proces chimic de extracție cu ajutorul solvenților, la temperaturi înalte, metodă care permite o producție mai mare, dar cu o calitate mai scăzută a produsului final.

    Profilul nutrițional, gustul și aroma

    Uleiul de măsline, extras mecanic, păstrează intacte cele mai multe dintre caracteristicile și valorile nutriționale ale măslinelor. Nu același lucru se poate spune despre uleiul de semințe, care, obținut pe cale industrială și venind în contact cu solvenți chimici, își pierde o parte din proprietățile nutritive, devenind mai puțin genuin, natural.

    În uleiul de măsline găsim o cantitate mai mare de grăsimi mononesaturate, urmate de grăsimile saturate și polinesaturate. În schimb, în uleiurile de floarea soarelui se regăsesc cantități mari de așa numiți acizi grași trans, potențial nocivi pentru sănătate, care rezultă în urma procesului chimic de rafinare.
    Uleiul de măsline poate avea, după caz, un iz fructat, amărui sau picant, în funcție de calitatea măslinelor, timpul de maturare și tipul de prelucrare. În timp ce în cazul uleiului de floarea soarelui, aroma, culoarea și notele aromatice sunt mai mult sau mai puțin pronunțate, are un gust și o aromă mai neutre.

    Utilizările în bucătărie

    Uleiul de măsline, cunoscut pentru proprietățile sale nutriționale complexe, se poate folosi în orice tip de preparat: crud, rece sau la gătit – este și foarte versatil, pentru că se poate folosi la sotat, la prăjit, sau la gătit în tigaie la foc mic folosind un amestec de ulei și apă.

    În schimb, uleiul de floarea-soarelui este ideal pentru prăjit, datorită punctului de fum ridicat care permite gătirea la temperaturi mai ridicate, inclusiv prin prăjire. În plus, influențează mai puțin gustul final, datorită aromei sale neutre.

    Ambele pot face parte din compoziții și aluaturi de patiserie, diferența fiind de gust și de calități nutriționale, dar se comportă din punct de vedere al structurii produsului final.

    În linii mari, și celelalte uleiuri des întâlnite în comerț, precum uleiul de arahide, de porumb, de soia, de rapiță, au caracteristici asemănătoare cu cel de floarea soarelui.

    Articole asemănătoare

    Gastronomie 19/05/2025

    Ceaiuri și alimente bogate în antioxidanți și vitamina C, care susțin pierderea în greutate

    Gastronomie 19/05/2025

    Cât îndulcitor pui în loc de zahăr? Recomandări

    RECOMANDATE 19/05/2025

    Cum previi hiperglicemia: strategii eficiente pentru a evita creșterile bruște ale glicemiei

    Populare în ultima lună
    Dacă mănânci zilnic acest fruct, îți asiguri necesarul de fibre și îți menții intestinul sănătos
    17/05/2025123 Views
    În R. Moldova, peste 80% din produsele alimentare din magazine sunt ultraprocesate. Riscurile pentru sănătate și cum trebuie să alegem produsele în magazine
    09/05/2025113 Views
    Măslinele negre – aliment cu potențial terapeutic. Câte trebuie să consumi pe zi, mai ales dacă ești femeie
    14/05/2025108 Views
    Kefir sau iaurt: care este un probiotic mai bun pentru sănătatea intestinului tău
    17/05/202594 Views
    Recomandate
    Gastronomie 19/05/20253 Mins Read26 Views

    Ceaiuri și alimente bogate în antioxidanți și vitamina C, care susțin pierderea în greutate

    Adoptarea unei diete bogate în antioxidanți poate fi un aliat valoros în procesul de slăbire.…

    Cât îndulcitor pui în loc de zahăr? Recomandări

    Cum previi hiperglicemia: strategii eficiente pentru a evita creșterile bruște ale glicemiei

    Care e diferența dintre cereale și pseudocereale: ce au în comun și de ce pseudocerealele sunt considerate superalimente

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Ceaiuri și alimente bogate în antioxidanți și vitamina C, care susțin pierderea în greutate

    Cât îndulcitor pui în loc de zahăr? Recomandări

    Cum previi hiperglicemia: strategii eficiente pentru a evita creșterile bruște ale glicemiei

    Cele mai populare

    Dacă mănânci zilnic acest fruct, îți asiguri necesarul de fibre și îți menții intestinul sănătos

    În R. Moldova, peste 80% din produsele alimentare din magazine sunt ultraprocesate. Riscurile pentru sănătate și cum trebuie să alegem produsele în magazine

    Măslinele negre – aliment cu potențial terapeutic. Câte trebuie să consumi pe zi, mai ales dacă ești femeie

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.