În zonele cu temperaturi ridicate, bubble tea începe să concureze cu cafeaua în ceea ce privește volumul vânzărilor, iar tot mai multe cofetării și cafenele din întreaga Europă îl includ în meniuri, transmite G4Food.
Dar ce conțin aceste pahare? Ideea de bază este un ceai aromatizat cu fructe sau siropuri cu aromă de fructe, peste care se adaugă mici sfere gelatinoase de tapioca. Există deja însă o multitudine de variante care includ ingrediente precum lapte, frișcă, ciocolată sau cafea.
Se prepară alegând o bază, de la ceai simplu (negru, verde sau alte tipuri), la ceaiuri cu fructe, sau amestecuri cu lapte (integral, degresat, de ovăz etc.), frișcă, unt de arahide, iaurt, brânză sau caramel. Există și variante cu textură de granita ori frappé.
Clientul își alege aroma, fructele proaspete sau siropul, și nelipsitul topping, adică ingredientele care dau gust și consistență băuturii. Poate fi simplă gelatină sau sfere de tapioca, sau sfere gelatinoase umplute cu sirop. Care, odată sorbite prin paiul gros cu care se consumă un bubble tea, explodează în gură, eliberând conținutul dulce. Printre topping-uri se mai găsesc semințe de chia, fursecuri, frișcă și altele.
Se poate regla și cantitatea de zahăr, la fel ca dimensiunea paharului – de obicei între 500 și 700 ml – și temperatura de servire: rece, cald sau la temperatura camerei. În funcție de ingredientele folosite, poate fi mai mult sau mai puțin dietetic: mai mult dacă se folosesc fructe proaspete, mai puțin, dacă se folosesc siropuri care conțin mult zahăr. Mai nou, se vând online și kituri pentru preparat bubble tea acasă.
Poți face singur acasă un bubble tea?
Da, cu condiția să găsești online să cumperi perle de tapioca liofilizate. Restul e simplu. Trebuie să alegi și să prepari tipul de ceai preferat, lăsându-l apoi să se răcească.
Între timp, se fierb perlele de tapioca circa 5 minute, lăsându-le în continuare în apă alte câteva, pentru hidratare completă.
În așteptare, pregătește partea de fructe, alegând combinația preferată. E ideal să evităm siropurile cu mult zahăr. Fructele se trec printr-un blender, apoi se adaugă peste ceai. Completăm cu perlele de tapioca și asta e tot. Se poate completa și cu câteva cuburi de gheață.