Ziua Mondială a Alimentației este sărbătorită anual pe 16 octombrie, marcând înființarea Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) în 1945. Această zi promovează conștientizarea și acțiunea globală în sprijinul celor afectați de foamete și subliniază importanța asigurării alimentelor sănătoase pentru toți. „Ziua Mondială a Alimentației din acest an ne reamintește un adevăr fundamental: dreptul tuturor oamenilor la o alimentație adecvată pentru o viață mai bună și un viitor mai bun”, declară Dr. QU Dongyu, directorul general al FAO.
În 2024, tema Zilei Mondiale a Alimentației se concentrează pe dreptul la hrană pentru o viață și un viitor mai bun, evidențiind necesitatea și accesibilitatea diversității alimentare. Sute de evenimente și activități reunesc guverne, mediul de afaceri, societatea civilă și publicul larg, implicând 150 de state.
„Ziua Mondială a Alimentației din acest an ne reamintește un adevăr fundamental: dreptul tuturor oamenilor la o alimentație adecvată pentru o viață mai bună și un viitor mai bun. În prezent, la nivel global, producem mai mult decât necesarul de alimente care asigură aportul de calorii pentru întreaga populație. Cu toate acestea, aproximativ 730 de milioane de oameni suferă de foame din cauza dezastrelor provocate de om și a celor naturale, inclusiv conflicte, șocuri meteorologice recurente, inegalități și crize economice”, susține Dr. QU Dongyu, directorul general al FAO. „O altă realitate dură este că peste 2,8 miliarde de persoane din lume nu își permit alimentele necesare pentru o nutriție adecvată, ceea ce duce la diverse forme de malnutriție”, menționează acesta în mesajul său în contextul Zilei Mondiale a Alimentației.
Asigurarea dreptului la o alimentație adecvată necesită implicarea tuturor sectoarelor societății.
„Dar nu doar guvernele sunt cele pe care le îndemnăm să se implice în asigurarea dreptului la o alimentație adecvată. Acțiunea colectivă poate genera schimbări substanțiale, prin implicarea și colaborarea la nivel global a tuturor sectoarelor și a tuturor partenerilor – guverne, sectorul privat, mediul academic, societatea civilă și nu în ultimul rând, cetățenii”, declară Dr. QU Dongyu. „În cele din urmă, noi toți, ca și consumatori, putem și ar trebui să ne jucăm rolul în reducerea «amprentei alimentare», practicând stiluri de viață sănătoase, amplificându-ne vocea pentru a influența procesul decizional, reducând risipa alimentară și promovând diversitatea alimentară. De Ziua Mondială a Alimentației, să ne reînnoim angajamentul de a construi sisteme agroalimentare mai eficiente, mai incluzive, mai rezistente și mai sustenabile, care să asigure dreptul tuturor la o alimentație variată și nutritivă” accentuează directorul general al FAO.