Pentru că Zilele Literaturii Române (ZLR) au revenit și în acest an în R. Moldova, la cea de-a IX-a ediție, în perioada 20-24 mai, am decis să aflăm mai multe despre acest eveniment de la Paula Erizanu, scriitoare și jurnalistă. Paula face parte din echipa de organizare a evenimentului care a optat pentru versul „Totul vine, totul se-ntâmplă acum”, de Eugen Cioclea, în calitate de motto.
— Cum a fost ales acest generic din Cioclea pentru actuala ediție a ZLR? Își vor aminti participanții și alte episoade de/despre Eugen Cioclea?
— În anii precedenți, mottouri ale festivalului au fost versurile poetei misterioase Judith Mészáros „Dar ei ne-au inventat istoria și nu ne-au întrebat niciodată”, ale poetului-soare Vasile Romanciuc – „Vă iubesc fără pauze”, precum și citatul „Eu nu știam că este atâta dragoste în jur” al regizorului și publicistului Viorel Mardare. Cuvintele lui Mészáros păreau să definească anul 2022, în care pagini teribile de istorie au redevenit realitate prin marea invazie a Rusiei asupra Ucrainei. Romanciuc și Mardare adăugau o doză necesară de lumină și iubire într-o perioadă tulbure. La actuala ediție, ne-am propus să îl celebrăm pe poetul Eugen Cioclea, cu spiritul său autentic, teribilist, a cărui poezie protestatară nu cred că poate lăsa publicul rece. Cred că poezia lui Cioclea merită să rămână în memoria publică, dar și să fie cunoscută de invitații noștri din România. În cadrul echipei organizatorice am mai discutat versurile lui Cioclea „Ne-ar trebui un numitor comun”, pentru a promova unitatea în vremuri de restriște, sau „Mai am încă timp să fiu cine sunt”, însă sugestia poetului Emilian Galaicu-Păun a fost că „Totul vine, totul se-ntâmplă acum” redă cel mai bine spiritul lui Cioclea, precum și al ZLR la Chișinău. Actorul Andrei Sochircă va încheia maratonul de poezie de vineri, de la ora 18:00, de la Teatrul Mateevici, cu un recital din poezia lui Cioclea.
Paula ERIZANU este scriitoare și jurnalistă. A studiat istoria și literatura la New College of the Humanities din Londra, apoi jurnalismul la City University London. A scris despre protestele din 2009 desfășurate în R. Moldova în „Aceasta e prima mea revoluție. Furați-mi-o”. În 2021, publică romanul istoric „Ard pădurile”. Cea mai recentă apariție editorială a sa este „Aicea-i și raiul, și iadul”. În 2025, e printre organizatorii Zilelor Literaturii Române în R. Moldova.
— ZLR au loc la sfârșit de an școlar, incluzând în program și dezbateri la tema copilăriei, dar și evenimente cu participarea scriitorilor la mai multe licee din Chișinău. De ce totuși scriitorii ajung mai greu prin sate, acolo unde, poate, sunt așteptați mai mult decât în capitală?