Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Ce să nu consumăm la finalul mesei: 6 alimente de evitat

    Top 10 rase de câini plini de energie: cei mai buni parteneri de joacă pentru copii

    Limba română va fi studiată la una dintre cele mai prestigioase universități din lume

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    Gastronomie

    Unde și cum păstrăm cartofii ca să nu încolțească

    23/11/20242 Mins Read27
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Cartofii, partea comestibilă a plantei care este un tubercul (nu un fruct), sunt o sursă de nutrienți remarcabilă. Conțin 82% apă, sunt foarte sățioși și ușor de digerat. Sunt bogați în vitamina C (19 mg la 100 g), potasiu, fosfor, magneziu, fier (0,7 mg), calciu (11 mg) și sodiu. Acești nutrienți fac din cartofi un aliment valoros.

    Unde și cum să păstrezi cartofii corect

    Cartofii au o durată de valabilitate destul de lungă, iar aceasta poate fi extinsă dacă sunt depozitați corespunzător. Cheia este să îi ții într-un loc răcoros, uscat și întunecat – de exemplu, într-un dulap de cămară, într-o pungă de hârtie sau o cutie de carton. Este important să eviți frigiderul, deoarece temperaturile scăzute pot provoca înverzirea, înmuierea sau încolțirea prematură.

    Deși cartofii sunt tăiați de la plantă în momentul recoltării, ei continuă să „respire” după aceea, chiar și pe rafturile magazinelor sau acasă. Procesul de oxidare, prin care oxigenul interacționează cu tuberculii, produce dioxid de carbon și apă, ceea ce duce la degradare. Depozitarea lor într-un loc răcoros și întunecat încetinește acest proces inevitabil.

    Pentru o depozitare optimă:

    1. Evită pungile de plastic, care împiedică circulația aerului și accelerează stricarea.

    2. Separă cartofii de ceapă, deoarece ceapa poate grăbi alterarea cartofilor.

    Dieteticiana Marta Moreno recomandă să nu speli cartofii înainte de depozitare, dar este esențial să îi cureți bine înainte de gătire, scrie ABC. În plus, nu îi păstra în frigider, deoarece temperaturile scăzute pot crește formarea de acrilamidă (o substanță considerată dăunătoare) atunci când cartofii sunt gătiți la temperaturi ridicate.

    Sursa: G4Food.ro

    Articole asemănătoare

    RECOMANDATE 17/10/2025

    Ce să nu consumăm la finalul mesei: 6 alimente de evitat

    Odihnă 17/10/2025

    Top 10 rase de câini plini de energie: cei mai buni parteneri de joacă pentru copii

    Cultură 17/10/2025

    Limba română va fi studiată la una dintre cele mai prestigioase universități din lume

    Populare în ultima lună
    Elevii din satul Roșu, Cahul, l-au invitat pe un scriitor român la școala lor după ce s-au bucurat de textul său
    14/10/20252.070 Views
    Durerile de cap explicate de neurolog: tipuri, tratamente și când să mergi la medic
    12/10/2025624 Views
    (VIDEO) Sankt Petersburg: Tinerii cântă pe străzi melodii anti-război, interzise în Rusia
    16/10/2025595 Views
    Nemulțumiri la adresa Primăriei: Adriana Ochișanu, exclusă din concertul de Hram, iar familia lui Gheorghe Urschi acuză promisiuni neonorate
    16/10/2025584 Views
    Recomandate
    RECOMANDATE 17/10/20255 Mins Read59 Views

    Ce să nu consumăm la finalul mesei: 6 alimente de evitat

    Este indicat să evităm fructele proaspete la finalul mesei din cauza riscului de balonare sau…

    Top 10 rase de câini plini de energie: cei mai buni parteneri de joacă pentru copii

    Limba română va fi studiată la una dintre cele mai prestigioase universități din lume

    Fasolele: care sunt beneficiile și metodele de înmuiere

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Ce să nu consumăm la finalul mesei: 6 alimente de evitat

    Top 10 rase de câini plini de energie: cei mai buni parteneri de joacă pentru copii

    Limba română va fi studiată la una dintre cele mai prestigioase universități din lume

    Cele mai populare

    Elevii din satul Roșu, Cahul, l-au invitat pe un scriitor român la școala lor după ce s-au bucurat de textul său

    Durerile de cap explicate de neurolog: tipuri, tratamente și când să mergi la medic

    (VIDEO) Sankt Petersburg: Tinerii cântă pe străzi melodii anti-război, interzise în Rusia

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.