Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    (Video) Cobza a fost inclusă în patrimoniul UNESCO. În R. Moldova sunt doar doi meșteri care o mai confecționează

    Ciocolata pentru copii: când este potrivită și cât ar trebui să consume

    Brad de Crăciun cu gust: idei de decorațiuni comestibile pentru sărbători

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    Gastronomie

    Cum păstrezi cafeaua măcinată aromată mai mult timp: sfaturi utile

    08/12/20253 Mins Read36
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Cafeaua măcinată are nevoie de o atenție specială dacă vrei să savurezi o ceașcă cu adevărat aromată. Acest lucru depinde nu doar de originea boabelor sau de gradul de prăjire, ci și de modul în care o depozitezi, notează G4Food.

    Aroma cafelei provine din compuși volatili, sensibili la aer, lumină, căldură și umiditate. Odată expusă la acești factori, cafeaua măcinată începe să își piardă din savoare rapid. Potrivit recomandărilor producătorilor și experților în cafea, uleiurile naturale și aromele dispar dacă grăsimile din cafea sunt expuse, ceea ce înseamnă că depozitarea necorespunzătoare degradează gustul chiar și în câteva zile, conform JavaPresse Coffee Company.

    Unde și cum păstrezi cafeaua

    Recipient opac, ermetic

    Alege borcane sau recipiente din metal, ceramică ori sticlă colorată, cu capac care se închide etanș. Recipientele transparente, pungile de hârtie sau cele deschise la culoare lasă lumina să pătrundă și accelerează oxidarea, conform greenplantation.eu.

    Loc răcoros, uscat și întunecos

    Dulapurile fără lumină, departe de bucătărie și de sursele de căldură (aragaz, cuptor etc.) sunt ideale. Temperaturile mari sau variațiile de temperatură pot provoca condens și pot altera aroma.

    Fără frigider sau congelator (în general)

    Deși congelarea poate părea o soluție, aerul umed din frigider și mirosurile altor alimente pot afecta gustul. Mulți experți recomandă evitarea frigiderului pentru cafeaua măcinată destinată consumului zilnic, conform KitchenAid.

    Cât timp rămâne cafeaua aromată

    Cafeaua măcinată începe să își piardă aroma imediat după măcinare. De aceea, pentru gust optim, mulți barista recomandă să o consumi în maximum 1-2 săptămâni după măcinare – dacă este depozitată corect.

    Dacă vrei să păstrezi cafeaua mai mult timp, o soluție ar fi să utilizezi pungi cu cantități mici, pe care să le consumi în câteva zile, sau să cumperi boabe și să le macini chiar înainte de preparare. Boabele întregi mențin aroma mai mult timp, arată Liebherr.

    Sfaturi practice

    • Cumpără cafea în cantități mici – atât cât consumi în 7-14 zile.
    • Folosește un recipient opac, cu capac etanș – ideal cu supapă unidirecțională sau garnitură de silicon.
    • Depozitează-o într-un dulap sau cămară, ferit de lumină și surse de căldură.
    • Evită frigiderul sau congelatorul dacă intenționezi să o consumi curând.
    • Dacă vrei prospețime maximă, măcină boabele chiar înainte de preparare.

    În concluzie, cheia pentru o cafea aromată este protejarea de oxigen, lumină, umiditate și căldură. Un recipient potrivit, opac și etanș și un loc răcoros, uscat și întunecos pot păstra savoarea chiar și câteva săptămâni. Așa, fiecare ceașcă rămâne aproape de gustul cafelei proaspăt măcinate.

    Articole asemănătoare

    Cultură 10/12/2025

    (Video) Cobza a fost inclusă în patrimoniul UNESCO. În R. Moldova sunt doar doi meșteri care o mai confecționează

    RECOMANDATE 10/12/2025

    Ciocolata pentru copii: când este potrivită și cât ar trebui să consume

    Gastronomie 10/12/2025

    Brad de Crăciun cu gust: idei de decorațiuni comestibile pentru sărbători

    Populare în ultima lună
    Un covor tradițional țesut manual, salvat de la gunoi, își caută acum un nou stăpân
    08/12/20254.244 Views
    Mamă pentru a 14-a oară. O femeie de 48 de ani a adus pe lume o fetiță la un spital de stat din Chișinău
    04/12/20251.171 Views
    De ce a ales să-și crească Valentina Nafornița copiii la Chișinău, deși putea locui oriunde în Europa
    05/12/2025375 Views
    „Floarea Vieții”: documentarul despre frumusețea rurală pe cale de dispariție. „Ne-am propus să analizăm formele caselor și modul în care oamenii le decorează”
    09/12/2025337 Views
    Recomandate
    Cultură 10/12/20252 Mins Read16 Views

    (Video) Cobza a fost inclusă în patrimoniul UNESCO. În R. Moldova sunt doar doi meșteri care o mai confecționează

    Cobza, împreună cu tehnicile, cunoștințele și muzica tradițională asociate acestui instrument, a fost inclusă în…

    Ciocolata pentru copii: când este potrivită și cât ar trebui să consume

    Brad de Crăciun cu gust: idei de decorațiuni comestibile pentru sărbători

    ASP eliberează un nou model de Adeverință pentru preschimbarea permiselor în Marea Britanie

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    (Video) Cobza a fost inclusă în patrimoniul UNESCO. În R. Moldova sunt doar doi meșteri care o mai confecționează

    Ciocolata pentru copii: când este potrivită și cât ar trebui să consume

    Brad de Crăciun cu gust: idei de decorațiuni comestibile pentru sărbători

    Cele mai populare

    Un covor tradițional țesut manual, salvat de la gunoi, își caută acum un nou stăpân

    Mamă pentru a 14-a oară. O femeie de 48 de ani a adus pe lume o fetiță la un spital de stat din Chișinău

    De ce a ales să-și crească Valentina Nafornița copiii la Chișinău, deși putea locui oriunde în Europa

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.