Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Șase obiceiuri care îți slăbesc sistemul imunitar fără să-ți dai seama

    De ce mâncăm dulce când suntem stresați? Cum putem gestiona procesul

    Curiozități din istoria televiziunii: 21 noiembrie – Ziua Mondială a Televiziunii

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    Gastronomie

    Top 5 surse de proteine pentru vegetarieni

    19/11/20254 Mins Read20
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    O alimentație fără carne poate fi extrem de echilibrată, dacă este planificată corect. Proteinele sunt esențiale pentru regenerarea celulelor, menținerea masei musculare, producerea de enzime și hormoni, dar și pentru un metabolism sănătos, transmite G4Food.

    Tania Fântână explică care sunt cele mai bune 5 surse vegetale de proteine și ce spun studiile despre ele:

    1. Leguminoasele: linte, năut, fasole, mazăre, soia

    Lintea și năutul sunt adevărate vedete în lumea vegetariană. O porție de 100 g linte fiartă aduce aproximativ 9 g de proteine, iar năutul în jur de 8 g. Studiile arată că includerea leguminoaselor în alimentație îmbunătățește profilul lipidic, reduce riscul de diabet de tip 2 și susține flora intestinală (Harvard T.H. Chan School of Public Health, 2021).

    Combină leguminoasele cu cereale integrale (de exemplu, orez brun + linte) pentru a obține un profil complet de aminoacizi esențiali. Le poți adăuga cu ușurință în ciorbele de legume sau, dacă ești pe fugă, poți folosi variantele gata fierte disponibile în comerț.

    2. Produsele din soia: tofu, tempeh, edamame

    Tofu și tempeh sunt printre puținele surse vegetale de proteine complete, adică furnizează toți cei 9 aminoacizi esențiali. 100 g de tofu conțin între 10 și 12 g de proteine, iar tempehul chiar mai mult.

    Tofu se găsește gata pregătit în comerț, în diverse variante, condimentat sau nu, iar păstăile de soia (edamame) pot fi găsite cu ușurință la raionul de legume congelate. Fierte cu puțină sare, sunt foarte delicioase.

    3. Ouăle și lactatele (pentru ovo-lacto-vegetarieni)

    Un ou are în jur de 6–7 g de proteine de înaltă calitate, iar lactatele (iaurt, brânză, lapte) completează perfect aportul zilnic.

    Conform Journal of Nutrition (2019), proteinele lactate au o digestibilitate ridicată și susțin recuperarea musculară mai eficient decât alte surse vegetale. Îți asiguri mult mai ușor echilibrul de nutrienți dacă păstrezi lactatele și ouăle pe lista alimentelor pe care le consumi. Nu renunța din start la tot ce înseamnă produse animale.

    4. Quinoa și amarantul

    Aceste pseudocereale sunt printre puținele plante care oferă toți aminoacizii esențiali. 100 g de quinoa fiartă oferă aproximativ 4 g de proteine. Quinoa este foarte versatilă: poate fi un mic dejun delicios alături de iaurt și fructe sau parte dintr-o tocăniță gustoasă care ține de foame, în combinație cu legume și sos de roșii.

    Poți fierbe o cantitate mai mare și apoi să o congelezi sau să o păstrezi pentru câteva zile într-o caserolă de sticlă în frigider. Un studiu publicat în Food Chemistry (2020) confirmă calitatea superioară a proteinelor din quinoa și rolul lor în menținerea masei musculare.

    5. Nucile, semințele și unturile vegetale

    Migdalele, semințele de dovleac, chia sau cânepă sunt surse excelente de proteine și grăsimi sănătoase. O porție de 30 g de semințe de cânepă oferă până la 10 g de proteine! Potrivit Nutrients (2021), consumul regulat de nuci și semințe reduce inflamația sistemică și îmbunătățește sănătatea cardiovasculară.

    În comerț găsești batoane cu semințe de cânepă, ușor de consumat, precum și pudră proteică din semințe de cânepă – excelentă în lapte, iaurt sau shake-uri, aromatizată cu fructe proaspete sau coapte.

    Unturile de nuci sunt ideale ca gustări – îți dau energie imediat și se pot folosi chiar ca înlocuitori de ciocolată. Textura cremoasă induce senzația de răsfăț… în sensul bun.

    5 idei de mese proteice pentru vegetarieni

    • Mic dejun: iaurt grecesc cu semințe de cânepă, fructe de pădure și o lingură de unt de arahide.
    • Prânz: salată caldă cu quinoa, linte, ardei copți și tofu la grătar sau brânză, dacă o consumi.
    • Cină: curry de năut cu orez basmati și broccoli aburit sau humus cu salată de crudități și o linguriță de semințe.
    • Snack: humus cu bastonașe de morcov și castravete sau un baton cu semințe de cânepă.
    • Mic dejun rapid: smoothie cu lapte vegetal, banană, pudră de proteine din mazăre și unt de migdale.

    Articole asemănătoare

    RECOMANDATE 21/11/2025

    Șase obiceiuri care îți slăbesc sistemul imunitar fără să-ți dai seama

    RECOMANDATE 21/11/2025

    De ce mâncăm dulce când suntem stresați? Cum putem gestiona procesul

    Cultură 21/11/2025

    Curiozități din istoria televiziunii: 21 noiembrie – Ziua Mondială a Televiziunii

    Populare în ultima lună
    Expresia „six seven”: Originea și semnificația fenomenului viral printre adolescenți
    18/11/2025834 Views
    67 de ani de la nașterea Doinei Aldea-Teodorovici: ultima fotografie a unei legende nemuritoare
    15/11/2025520 Views
    Cele mai bine plătite joburi vacante din R. Moldova. Oferta lunii noiembrie 2025
    19/11/2025178 Views
    Medicamente în bagajul personal: reguli și restricții la vamă
    20/11/2025170 Views
    Recomandate
    RECOMANDATE 21/11/20257 Mins Read26 Views

    Șase obiceiuri care îți slăbesc sistemul imunitar fără să-ți dai seama

    Somnul insuficient, alimentația haotică, fumatul, igiena precară și stresul cronic, dar considerat, de multe ori…

    De ce mâncăm dulce când suntem stresați? Cum putem gestiona procesul

    Curiozități din istoria televiziunii: 21 noiembrie – Ziua Mondială a Televiziunii

    De ce articulațiile dor mai tare când vine frigul: explicații și sfaturi de la reumatologa Liliana Groppa

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Șase obiceiuri care îți slăbesc sistemul imunitar fără să-ți dai seama

    De ce mâncăm dulce când suntem stresați? Cum putem gestiona procesul

    Curiozități din istoria televiziunii: 21 noiembrie – Ziua Mondială a Televiziunii

    Cele mai populare

    Expresia „six seven”: Originea și semnificația fenomenului viral printre adolescenți

    67 de ani de la nașterea Doinei Aldea-Teodorovici: ultima fotografie a unei legende nemuritoare

    Cele mai bine plătite joburi vacante din R. Moldova. Oferta lunii noiembrie 2025

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.