Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Rețetă pentru mic dejun: budincă din chia cu scorțișoară și mere

    Care sunt semnele și metodele de gestionare ale atașamentului anxios

    Opt edituri din Republica Moldova participă la Târgul Internațional de Carte Gaudeamus, ediția a XXXII-a

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    Gastronomie

    Cum alegem, curățăm și păstrăm dovleacul: câteva sfaturi utile

    10/11/20252 Mins Read33
    Foto: verrywellhealth
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Dovleacul este unul dintre simbolurile toamnei și ale sezonului rece, nelipsit din plăcinte, supe-cremă sau deserturi aromate. Pentru a ne bucura pe deplin de gustul și calitățile sale nutritive, este important să știm cum să-l alegem, să-l curățăm corect și să-l păstrăm în cele mai bune condiții.

    Când alegem un dovleac, trebuie să fim atenți să fie tare, cu coaja întinsă, fără răni sau crăpături și cu codița întreagă. Dacă aceasta a fost îndepărtată, fructul poate fi afectat de mucegai, notează publicația Gastronomos. Cu alte cuvinte, dovleacul sănătos are coaja netedă, uniform colorată și fără pete. Codița este un indicator important al prospețimii. Dacă lipsește, există riscul ca dovleacul să se altereze mai repede.

    Cum curățăm corect dovleacul

    Se taie pe jumătate, cu un cuțit mare, de la codiță spre mijloc. Cu o lingură, se curăță interiorul de fibre și semințe, apoi se taie în bucăți mai mici, pentru a fi mai ușor de decojit. Este recomandat să folosiți un cuțit solid, întrucât pulpa de dovleac crud poate fi destul de tare. Semințele curățate se pot usca și prăji, fiind o gustare delicioasă și sănătoasă.

    Curățat și tăiat, învelit în folie alimentară, dovleacul rezistă la frigider câteva zile. Răzuit și pus într-o pungă alimentară, se poate păstra la congelator cel puțin o lună. Întreg, poate fi păstrat într-un loc uscat și întunecat pe tot parcursul iernii, chiar și până la un an. Aceste metode simple permit să avem dovleac proaspăt pentru supe, tarte sau prăjituri, oricând dorim.

    Pentru un plus de savoare, alegeți dovlecii cu coaja portocalie intensă și pulpă densă, fără zone moi sau urme de umezeală.

    Un truc util: dacă doriți să economisiți timp, puteți coace pulpa de dovleac, o puteți pasa și congela sub formă de piure, gata de folosit pentru deserturi rapide sau supe-cremă aromate.

    Articole asemănătoare

    Gastronomie 28/11/2025

    Rețetă pentru mic dejun: budincă din chia cu scorțișoară și mere

    RECOMANDATE 27/11/2025

    Care sunt semnele și metodele de gestionare ale atașamentului anxios

    Cultură 27/11/2025

    Opt edituri din Republica Moldova participă la Târgul Internațional de Carte Gaudeamus, ediția a XXXII-a

    Populare în ultima lună
    (VIDEO) S-au duelat la Vocea României, iar Tudor Chirilă a făcut alegerea. Irina Rimes și Theo Rose & Horia Brenciu s-au „bătut” pe celălalt concurent
    22/11/20253.357 Views
    Vis împlinit pentru Emilian Crețu! Satul Negureni prinde rădăcini: 10 hectare de pădure au fost plantate în localitatea natală a actorului
    22/11/20253.251 Views
    De ce articulațiile dor mai tare când vine frigul: explicații și sfaturi de la reumatologa Liliana Groppa
    21/11/2025461 Views
    (VIDEO) Doi români care au ratat îmbarcarea au alergat pe pista aeroportului din Köln după un avion Wizz Air cu motoarele pornite
    24/11/2025391 Views
    Recomandate
    Gastronomie 28/11/20251 Min Read19 Views

    Rețetă pentru mic dejun: budincă din chia cu scorțișoară și mere

    Dacă v-ați plictisit de aceeași mâncare în fiecare dimineață, puteți încerca o rețetă ușoară, dar…

    Care sunt semnele și metodele de gestionare ale atașamentului anxios

    Opt edituri din Republica Moldova participă la Târgul Internațional de Carte Gaudeamus, ediția a XXXII-a

    „Câteodată un copil are de toate, dar nu este fericit, fiindcă nu are atenția și timpul părinților”, constată directorului liceului Constantin Stere din Soroca

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Rețetă pentru mic dejun: budincă din chia cu scorțișoară și mere

    Care sunt semnele și metodele de gestionare ale atașamentului anxios

    Opt edituri din Republica Moldova participă la Târgul Internațional de Carte Gaudeamus, ediția a XXXII-a

    Cele mai populare

    (VIDEO) S-au duelat la Vocea României, iar Tudor Chirilă a făcut alegerea. Irina Rimes și Theo Rose & Horia Brenciu s-au „bătut” pe celălalt concurent

    Vis împlinit pentru Emilian Crețu! Satul Negureni prinde rădăcini: 10 hectare de pădure au fost plantate în localitatea natală a actorului

    De ce articulațiile dor mai tare când vine frigul: explicații și sfaturi de la reumatologa Liliana Groppa

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.