Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Zece soluții practice pe care le poți folosi atunci când furia nu mai poate fi gestionată

    Dreptul la muncă pentru persoanele cu dizabilități: cum sunt sprijinite în procesul de angajare

    Alimentația vegetariană vs vegană: beneficii și contraindicații

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    Gastronomie

    Zece alimente care pot asigura necesarul zilnic de vitamina C

    29/10/20254 Mins Read24
    Sursa foto: Pexels
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Imunitatea este importantă, dar pentru asta nu este nevoie să te bazezi pe suplimente. Ba chiar ai putea renunța la ele dacă vei consuma, potrivit bbcgoodfood.com, o serie de fructe și legume care nu doar că îți asigură necesarul zilnic de vitamina C, ci, uneori, chiar îl pot depăși.

    Primul fruct care ne vine în minte când ne gândim la vitamina C este portocala, dar există o mulțime de alte fructe și legume bogate în această vitamină esențială și care te pot face să te bucuri de o explozie de arome.

    10 alimente foarte bogate în vitamina C

    • Coacăze negre – Aceste bobițe mici, de culoare violet închis, sunt adevărate bombe cu vitamina C. Doar 80 g de coacăze negre (aproximativ o mână) conțin circa 160 mg de vitamina C – de patru ori mai mult decât necesarul zilnic. Coacăzele negre pot fi consumate ca atare sau amestecate cu iaurt. De asemenea, pot fi preparate sub formă de gem, compot sau sorbet.
    • Ardei roșu – Doar o jumătate de ardei roșu mare (circa 80 g) conține în jur de 100 mg vitamina C – de peste două ori necesarul zilnic. Mai mult, ardeiul roșu mai are și vitaminele E și K, acid folic și fibre. Îl pot consuma în salate, supe, la grătar sau crud, ca gustare crocantă.
    • Ardei verde – Deși mai puțin dulce decât ardeiul roșu, este la fel de bogat în vitamina C – aproximativ 96 mg per 80 g. Îl poți adăuga în salsa, stir-fry sau în ouă în stil turcesc (menemen) – adică într-un preparat asemănător omletei, făcut din ouă, roșii și ardei căliți în ulei de măsline.
    • Kiwi – Un fruct de kiwi mediu (80 g) conține circa 47 mg de vitamina C. Este și o bună sursă de vitamina K și fibre. Kiwi poate fi mâncat ca atare, adăugat în salate de fructe, consumat împreună cu iaurt sau în smoothie-uri tropicale.
    • Căpșuni – Doar șapte căpșuni medii (80 g) oferă aproximativ 46 mg vitamina C. Bogate în polifenoli, căpșunile pot ajuta digestia, funcțiile cerebrale și sănătatea inimii. Căpșunile pot fi consumate la micul dejun, în smoothie-uri, deserturi sau ca o gustare sănătoasă între mesele principale.
    • Broccoli crud – Este o sursă excelentă de vitamina C: 80 g de broccoli oferă circa 63 mg vitamina C. Când îl gătim, cantitatea de vitamina C din broccoli scade la 48 mg. Poți mânca broccoli crud în salate, aburit ușor sau în stir-fry, pentru a păstra cât mai mulți dintre nutrienții pe care îi conține.
    • Varza kale (gătită) – O porție (gătită) de 80 g oferă aproximativ 57 mg vitamina C. De asemenea, varza kale mai conține și vitamina E în cantități impresionante – de exemplu, de două ori mai mult decât spanacul. Poți adăuga varză kale în paste, curry sau o poți sota cu usturoi și chilli, ca garnitură.
    • Papaya – Jumătate dintr-un fruct de papaya mic (80 g) conține circa 48 mg vitamina C, plus vitamina A, acid folic și potasiu. Papaya o poți consuma proaspătă în salate de fructe, smoothie-uri sau cu lime într-o salsa delicioasă. De asemenea, poți adăuga bucăți de papaya în boluri de mic dejun sau salate exotice.
    • Guava – Un fruct de guava (55 g) oferă aproximativ 126 mg vitamina C – de trei ori necesarul zilnic. În plus, guava mai aduce organismului nostru și fibre, acid folic și potasiu. Guava se poate mânca scobind miezul, sau întreg (fără coajă și sâmburi). De asemenea, poate fi consumat în sucuri, salate sau gemuri.
    • Portocale – O portocală mică (120 g) conține aproximativ 62 mg vitamina C – o cantitate suficientă pentru întreaga zi. Portocalele sunt ușor de consumat ca gustare, dar și perfecte pentru a fi adăugate în salate, deserturi sau în sosuri de tip salsa. Nu ignora nici coaja portocalei, deoarece ea conține chiar mai mulți nutrienți (inclusiv fier și cupru) decât pulpa.

    Articole asemănătoare

    RECOMANDATE 01/11/2025

    Zece soluții practice pe care le poți folosi atunci când furia nu mai poate fi gestionată

    Muncă 01/11/2025

    Dreptul la muncă pentru persoanele cu dizabilități: cum sunt sprijinite în procesul de angajare

    RECOMANDATE 01/11/2025

    Alimentația vegetariană vs vegană: beneficii și contraindicații

    Populare în ultima lună
    Anastasia Nichita își prezintă diplomele de studii și vorbește despre comparația cu Țuțu. Mesajul sportivei deputate către cetățeni
    27/10/20252.743 Views
    (VIDEO) S-a născut prematur, iar medicii nu-i dădeau șanse să poată vorbi sau merge. Acum, la 22 de ani, a luptat în ring cu idolul său, Cătălin Moroșanu
    25/10/20252.726 Views
    (VIDEO) Cine este Ulizana Malimon, tânăra din Chișinău care l-a făcut pe Tudor Chirilă să se întoarcă în primele secunde la Vocea României
    24/10/2025545 Views
    „Nimeni din lume nu are așa ceva”. Prima carte medicală digitală din R. Moldova: o platformă AI care organizează și interpretează documente medicale
    28/10/2025456 Views
    Recomandate
    RECOMANDATE 01/11/20254 Mins Read15 Views

    Zece soluții practice pe care le poți folosi atunci când furia nu mai poate fi gestionată

    Există momente în care furia depășește limitele unei reacții normale. Printre semnele care indică o…

    Dreptul la muncă pentru persoanele cu dizabilități: cum sunt sprijinite în procesul de angajare

    Alimentația vegetariană vs vegană: beneficii și contraindicații

    Paste la cuptor: un gust special cu doar câteva ingrediente simple

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Zece soluții practice pe care le poți folosi atunci când furia nu mai poate fi gestionată

    Dreptul la muncă pentru persoanele cu dizabilități: cum sunt sprijinite în procesul de angajare

    Alimentația vegetariană vs vegană: beneficii și contraindicații

    Cele mai populare

    Anastasia Nichita își prezintă diplomele de studii și vorbește despre comparația cu Țuțu. Mesajul sportivei deputate către cetățeni

    (VIDEO) S-a născut prematur, iar medicii nu-i dădeau șanse să poată vorbi sau merge. Acum, la 22 de ani, a luptat în ring cu idolul său, Cătălin Moroșanu

    (VIDEO) Cine este Ulizana Malimon, tânăra din Chișinău care l-a făcut pe Tudor Chirilă să se întoarcă în primele secunde la Vocea României

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.