Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Șase pași simpli pentru a te reface mai repede după o viroză sau gripă

    Vitamina D în lunile de iarnă. Ce mâncăm ca să nu ajungem la deficit

    6 lucruri pe care să nu le faci la masă, conform etichetei

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    Gastronomie

    Ce spune știința despre consumul de castane: fructul oleaginos fără calorii

    23/10/20253 Mins Read28
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Castana este un fruct oleaginos, adesea comparat cu cerealele, deoarece valorile sale nutriționale au mai multe în comun cu acestea decât cu alte fructe oleaginoase, scrie MediaFax.

    În timp ce alte fructe oleaginoase sunt o sursă bogată de proteine vegetale și grăsimi sănătoase, castanele au o proporție foarte mică din acești nutrienți. În schimb, ele se remarcă printr-un conținut ridicat de carbohidrați și o cantitate semnificativă de fibre. Totuși, din cauza procentului redus de grăsimi, castanele au și o valoare energetică mult mai mică decât celelalte fructe oleaginoase. Potrivit Fundației Spaniole de Nutriție (FEN), 100 de grame de castane conțin doar 209 kilocalorii, notează El Espanol.

    Prin comparație, alte fructe oleaginoase pot depăși 600 de kilocalorii la 100 de grame, datorită conținutului ridicat de grăsimi și scăzut de apă. Castanele, în schimb, conțin aproximativ 50% apă în compoziția lor.

    Sursă importantă de potasiu

    Castanele sunt interesante și prin conținutul lor de minerale, în special potasiu, pe care îl conțin în cantitate mai mare decât bananele. În timp ce o banană are aproximativ 350 mg de potasiu la 100 g, castanele pot conține până la 500 mg la aceeași cantitate, conform FEN.

    „Organismul are nevoie de potasiu pentru aproape toate funcțiile sale, inclusiv pentru buna funcționare a rinichilor și a inimii, pentru contracția musculară și transmiterea nervoasă”, explică Institutele Naționale de Sănătate din Statele Unite (NIH).

    Potrivit aceluiași organism, bărbații adulți ar trebui să consume zilnic aproximativ 3.400 mg de potasiu, iar femeile 2.600 mg. FEN recomandă un consum optim de 3.500 mg zilnic pentru ambele sexe.

    Din fericire, potasiul se găsește în numeroase alimente. În prezent, sunt tot mai populare înlocuitorii sării care reduc conținutul de sodiu prin adăugarea de potasiu – o opțiune benefică pentru persoanele cu tensiune arterială ridicată, deși este recomandat consultul medicului înainte de utilizare.

    Alte beneficii: fosfor și vitamine din complexul B

    Castanele sunt, de asemenea, o sursă de fosfor, un mineral asociat adesea cu funcțiile cognitive, dar care, în realitate, se regăsește în mare parte în oase, dinți și materialul genetic (ADN). „Organismul are nevoie de fosfor pentru a produce energie și pentru a realiza multe procese chimice importante”, precizează NIH.

    Totodată, castanele conțin vitamine din complexul B, esențiale pentru metabolism și sistemul nervos.

    De ce nu e bine să le mâncăm crude

    Deși sunt o gustare foarte sănătoasă, castanele crude pot avea un gust neplăcut. De aceea, castanele coapte sunt cele mai populare în Spania. Aceste fructe oleaginoase conțin o cantitate mare de taninuri, compuși fenolici prezenți atât în partea comestibilă, cât și în coajă, care provoacă o senzație de astringență — acea senzație de uscăciune și asprime în gură.

    Articole asemănătoare

    RECOMANDATE 26/12/2025

    Șase pași simpli pentru a te reface mai repede după o viroză sau gripă

    RECOMANDATE 26/12/2025

    Vitamina D în lunile de iarnă. Ce mâncăm ca să nu ajungem la deficit

    RECOMANDATE 26/12/2025

    6 lucruri pe care să nu le faci la masă, conform etichetei

    Populare în ultima lună
    Gabriel Nebunu și-a primit medalia „Meritul Civic” de la Maia Sandu: „A fost o zi pe care o voi purta mereu în suflet”
    23/12/2025106 Views
    Emilian Crețu, medaliat de la Maia Sandu: „Mă motivează să continui să fac bine pentru oamenii și locurile de acasă”
    23/12/202598 Views
    Doliu în cultura națională: a încetat din viață pianistul Iurie Mahovici
    24/12/202582 Views
    6 lucruri pe care să nu le faci la masă, conform etichetei
    26/12/202572 Views
    Recomandate
    RECOMANDATE 26/12/20252 Mins Read25 Views

    Șase pași simpli pentru a te reface mai repede după o viroză sau gripă

    Atunci când organismul este slăbit de o viroză, gripă sau altă infecție, modul în care…

    Vitamina D în lunile de iarnă. Ce mâncăm ca să nu ajungem la deficit

    6 lucruri pe care să nu le faci la masă, conform etichetei

    Te simți obosit iarna? Încearcă 7 remedii eficiente pentru mai multă energie

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Șase pași simpli pentru a te reface mai repede după o viroză sau gripă

    Vitamina D în lunile de iarnă. Ce mâncăm ca să nu ajungem la deficit

    6 lucruri pe care să nu le faci la masă, conform etichetei

    Cele mai populare

    Gabriel Nebunu și-a primit medalia „Meritul Civic” de la Maia Sandu: „A fost o zi pe care o voi purta mereu în suflet”

    Emilian Crețu, medaliat de la Maia Sandu: „Mă motivează să continui să fac bine pentru oamenii și locurile de acasă”

    Doliu în cultura națională: a încetat din viață pianistul Iurie Mahovici

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.