Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Ce este mochi și cum poți face acasă desertul japonez devenit viral

    Țările în care sunt recunoscute permisele de conducere emise în R. Moldova

    167 de elevi au fost înmatriculați la noile specialități verzi din ÎPT

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    Gastronomie

    Planificarea meselor: de ce este important ce mănânci, dar și când mănânci. Recomandările nutriționistei

    18/09/20253 Mins Read14
    Foto: G4Food/Pexels
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Viața agitată, jobul solicitant și programul copiilor fac ca mesele să fie adesea „pe fugă” sau la ore aleatorii. Este perfect normal să nu mâncăm la aceeași oră zi de zi. Totuși, ora mesei influențează digestia, energia, calitatea somnului și chiar greutatea corporală, adică o mare parte din starea noastră de bine de peste zi, notează G4Food.

    Planificarea meselor nu înseamnă doar alegerea rețetelor, ci și stabilirea unor momente clare pentru mâncare, care să creeze rutină și echilibru.

    „Ați sărit vreodată peste micul dejun? Cum v-a afectat asta volumul de mâncare consumat peste zi, consumul de dulciuri, de cafea, necesitatea de a lua multe gustări în acea zi? Cam așa, de fapt, se instalează ușor-ușor haosul pe masa noastră: azi sărind peste micul dejun, mâine mâncând un covrig în locul lui, amânând prânzul la serviciu până la momentul la care e prea târziu să mai mâncăm și ne decidem că vom compensa acasă etc”, susține nutriționista Tania Fântână.
    Specialista recomandă:

    • Reglează metabolismul – când mâncăm la intervale constante, corpul știe când să elibereze hormoni ai digestiei și ai sațietății.

    • Previne foamea excesivă și mâncatul emoțional – mesele sărite duc la gustări nesănătoase sau excese seara.

    • Ajută copiii să aibă rutină – mesele la ore fixe îi învață disciplina alimentară și le reglează apetitul.

    • Îmbunătățește somnul – cinele târzii și grele afectează odihna, deci și regenerarea organismului.

    • Oferă energie constantă – mâncând la ore regulate, nivelul glicemiei rămâne stabil, fără „căderi de energie” pe parcursul zilei. Atunci când sari peste o masă, glicemia ta scade; când consumi multe dulciuri ca să o crești la loc, energia ta urcă rapid, iar apoi, sub influența unei cantități mari de insulină produsă, o să scadă brusc.

    Cum planificăm orele de masă în familie?

    „Se pare că, pe măsură ce copiii noștri cresc, este tot mai dificil să stabilim ore de masă comune. Și totuși, măcar în weekend încercați să aveți această rutină a mâncatului împreună”, spune nutriționista. Aceasta propune o planificare a orelor de masă:

    • Mic dejun (7:00–9:00) – de obicei la maxim 2 ore de la trezire este benefic să mâncați ceva, oricât de ușor. Hrănește creierul și corpul după somn. Ideal să fie luat înainte de școală sau job.

    • Gustare (10:00–11:00) – un fruct, iaurt sau nuci pentru a preveni scăderile de energie.

    • Prânz (12:30–14:00) – masa principală a zilei, cu proteine, carbohidrați și legume. Este, practic, după micul dejun, cea mai calorică și completă masă a zilei.

    • Gustare după-amiază (16:00–17:00) – mai ales pentru copii sau adulți activi. Poate fi un shake, un baton de nuci și semințe fără zahăr sau o banană.

    • Cină (18:30–20:00) – ușoară, cu proteine slabe și legume; nu foarte târziu pentru a proteja somnul.

    Trucuri pentru oameni ocupați

    • Setează alarme pe telefon, ca reminder pentru mese și gustări.
    • Planifică meniul după programul real.
    • Mănâncă mai multe zile același tip de mâncare.
    • Ia pachet de acasă.
    • Respectă „ora cinei”.
    • Nu sări mesele – e mai bine să ai un snack sănătos decât să ajungi seara flămând.

    Planificarea meselor nu înseamnă doar să știi ce pui în farfurie, ci și să respecți ora potrivită. Pentru adulții ocupați, asta previne oboseala și mâncatul haotic; pentru copii, creează rutină și obiceiuri sănătoase pe termen lung. O familie care mănâncă la ore regulate are mai multă energie, un somn mai bun și o relație mai echilibrată cu mâncarea și chiar o legătură mai strânsă între membri.

    Articole asemănătoare

    Gastronomie 18/09/2025

    Ce este mochi și cum poți face acasă desertul japonez devenit viral

    Muncă 18/09/2025

    Țările în care sunt recunoscute permisele de conducere emise în R. Moldova

    Advertoriale 18/09/2025

    167 de elevi au fost înmatriculați la noile specialități verzi din ÎPT

    Populare în ultima lună
    Soprana Valentina Nafornița a devenit mamă de gemeni. Iată cum și-a numit cei doi băieți
    15/09/20252.838 Views
    Călătorie-surpriză: peste o sută de italieni vor descoperi Republica Moldova în trei zile
    12/09/20251.505 Views
    În inima Europei: cultura, tradițiile și limba română celebrate alături de poetul Vasile Romanciuc
    17/09/2025608 Views
    Maria din „Tunul de lemn”: Veronica Grigoraș – cum arată astăzi și cum a primit legendarul rol
    17/09/2025401 Views
    Recomandate
    Gastronomie 18/09/20253 Mins Read5 Views

    Ce este mochi și cum poți face acasă desertul japonez devenit viral

    Nu sunt mochi autentici (de aceea îi și punem între ghilimele), dar senzația este atât…

    Țările în care sunt recunoscute permisele de conducere emise în R. Moldova

    167 de elevi au fost înmatriculați la noile specialități verzi din ÎPT

    Planificarea meselor: de ce este important ce mănânci, dar și când mănânci. Recomandările nutriționistei

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Ce este mochi și cum poți face acasă desertul japonez devenit viral

    Țările în care sunt recunoscute permisele de conducere emise în R. Moldova

    167 de elevi au fost înmatriculați la noile specialități verzi din ÎPT

    Cele mai populare

    Soprana Valentina Nafornița a devenit mamă de gemeni. Iată cum și-a numit cei doi băieți

    Călătorie-surpriză: peste o sută de italieni vor descoperi Republica Moldova în trei zile

    În inima Europei: cultura, tradițiile și limba română celebrate alături de poetul Vasile Romanciuc

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.