Te gândești să savurezi un pahar de vin în timpul zborului? Trebuie să știi că alcoolul consumat la altitudine poate afecta corpul mai puternic decât la sol și poate crește riscul unor probleme de sănătate neașteptate. Consumul de băuturi alcoolice în avion poate provoca diverse probleme de sănătate până și probleme cardiace, mai ales dacă intenționezi să dormi în timpul zborului, cum se întâmplă la cursele lungi pe timp de noapte, potrivit Harvard Health Publishing.
Cum reacționează corpul tău în avion
Chiar înainte de a gusta primul strop de alcool, corpul tău resimte deja efectele fiziologice ale zborului la altitudine mare. Presiunea atmosferică redusă scade cantitatea de oxigen care ajunge în globulele roșii și, implicit, în întregul organism. Nivelul de oxigen din sânge poate scădea de la valorile normale de 96–100% la aproximativ 90% sau chiar mai puțin.
Organismul compensează prin respirație mai rapidă și creșterea ritmului cardiac, pentru a transporta oxigenul în tot corpul. Totuși, aceste ajustări pot fi periculoase pentru persoanele cu afecțiuni cardiace sau pulmonare.
Factori care complică situația
Chiar și mici scăderi ale oxigenului din sânge se pot accentua atunci când adaugi alți factori – iar alcoolul este unul dintre ei. „Unele studii sugerează că alcoolul poate afecta capacitatea globulelor roșii de a prelua oxigen, prin modificarea hemoglobinei – molecula care transportă efectiv oxigenul,” explică Dr. Matthew Mosquera, director medical al Programului de Tratament al Alcoolului, Drogurilor și Dependențelor de la spitalul McLean, afiliat Universității Harvard.
Alți factori care pot scădea nivelul de oxigen includ:
-
Îmbătrânirea – capacitatea organismului de a se adapta la niveluri scăzute de oxigen scade odată cu vârsta;
-
Somnul – ritmul respirator încetinește în timpul somnului, chiar și în avion;
-
Afecțiuni existente – boli pulmonare, apnee de somn sau probleme cardiace pot reduce oxigenarea organismului.
Studiu: efectele alcoolului și presiunii cabinei asupra somnului și inimii
Cercetătorii au studiat 48 de persoane sănătoase, cu vârste între 18 și 40 de ani, care au dormit două nopți fie la presiune normală, fie la presiunea din cabina unui avion. Într-una dintre nopți, participanții au consumat alcool (echivalentul a două beri sau două pahare de vin), iar în cealaltă au rămas sobri. În timpul somnului, li s-au monitorizat nivelul de oxigen și ritmul cardiac.
Rezultatele: somnul la presiunea din cabina unui avion scade nivelul de oxigen din sânge și crește ritmul cardiac. Dacă alcoolul este consumat în același timp, efectele se accentuează și mai mult.
„Consumul de alcool și somnul în avion pun o presiune mare asupra corpului, mai ales asupra sistemului cardiovascular,” explică Dr. Mosquera. „Acest stres este și mai mare pentru persoanele cu boli cardiace sau pulmonare, crescând riscul de infarct sau accident vascular cerebral.”
Alte riscuri ale alcoolului în avion
Consumul de alcool în timpul zborului poate provoca și alte probleme de sănătate:
-
crește riscul de căzături;
-
provoacă deshidratare, ceea ce pune un stres suplimentar pe sistemul cardiovascular;
-
afectează judecata și capacitatea de concentrare, esențiale când trebuie să cobori din avion;
-
poate ajuta la adormire, dar reduce durata somnului profund de calitate.
Ce ar trebui să faci
Ar trebui să refuzi alcoolul atunci când trece carul cu băuturi? Depinde de starea ta de sănătate. „Dacă ești sănătos, consumul moderat de alcool poate fi acceptabil,” spune Dr. Mosquera. Totuși, el recomandă următoarele precauții:
-
Gândește-te de două ori înainte de a combina alcoolul cu anumite medicamente, care pot accentua somnolența;
-
Bea apă în plus pentru a ajuta organismul să elimine alcoolul și pentru a preveni deshidratarea;
-
Ai grijă la echilibru – ridică-te încet de la scaun pentru a evita căderile;
-
Dacă ai boli cardiace sau pulmonare, apnee de somn sau ai avut un accident vascular cerebral, în special dacă intenționezi să dormi în timpul zborului, cel mai sigur este să eviți alcoolul.
