Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Șase pași simpli pentru a te reface mai repede după o viroză sau gripă

    Vitamina D în lunile de iarnă. Ce mâncăm ca să nu ajungem la deficit

    6 lucruri pe care să nu le faci la masă, conform etichetei

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    Gastronomie

    Cum să păstrezi piersicile corect: sfaturi pentru a evita fructele moi și irosirea lor

    27/08/20253 Mins Read26
    Sursa foto: libertatea
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Piersicile dulci, aromate și suculente, sunt savurate simple, în prăjituri, salate, deserturi reci sau chiar în cocktailuri. Totuși, fiind un fruct delicat, piersicile se pot strica rapid dacă nu sunt depozitate corect, arată delish.com. Specialiștii recomandă câteva reguli simple ca să păstrezi piersicile cât mai mult timp și să te poți bucura de aceste fructe dulci.

    Primul pas este alegerea atentă a fructelor din magazin. Dacă vrei să le consumi în câteva zile, alege piersici coapte, ușor moi la atingere, dar nu excesiv de fragede. Ele trebuie să fie grele pentru dimensiunea lor și să aibă un parfum plăcut.

    În schimb, dacă crezi că nu le vei consuma imediat, e bine să optezi pentru fructe mai tari, cu miros discret. Piersicile continuă să se coacă după ce au fost culese, așa că pot fi păstrate până devin fragede și aromate. În ambele situații, evită fructele cu pete maronii, riduri sau suprafață excesiv de moale, semne clare de supracoacere.

    Cum păstrezi piersicile coapte

    Piersicile coapte sunt sensibile și se pot lovi ușor. De aceea, nu trebuie depozitate una peste alta într-un coș cu fructe. Ideal este să fie așezate pe o suprafață curată, cu partea codiței în jos, fără să se atingă între ele.

    Astfel, se încetinește procesul de coacere și se evită rănirea pieliței. Dacă observi că fructele se înmoaie prea repede, este recomandat să le pui în sertarul pentru legume din frigider. Temperatura scăzută încetinește procesul de maturare.

    Cum păstrezi piersicile necoapte

    Dacă piersicile sunt tari și lipsite de aromă, au nevoie de câteva zile pentru a se coace. Le poți așeza exact ca pe cele coapte, pe o suprafață curată, cu partea tulpinii în jos, verificându-le zilnic. Procesul poate dura între una și cinci zile, în funcție de cât de necoapte sunt.

    Dacă vrei să grăbești coacerea, pune piersicile într-o pungă de hârtie pe care să o închizi la gură. Gazele naturale eliberate de fructe vor accelera maturarea. Un truc și mai rapid este adăugarea unei banane în aceeași pungă, aceasta eliberând etilenă, un gaz care stimulează coacerea.

    Cum păstrezi piersicile tăiate

    Odată tăiate, piersicile se oxidează rapid, ceea ce le schimbă aspectul și gustul. Pentru a preveni acest lucru, bucățile pot fi stropite sau înmuiate câteva secunde în zeamă de lămâie, lime sau portocală.

    Ulterior, se păstrează într-un recipient sau pungă închisă ermetic, la frigider, unde rezistă între 3 și 4 zile. Astfel, își păstrează prospețimea și pot fi folosite în salate de fructe sau deserturi rapide.

    Cum să congelezi piersicile

    Sezonul piersicilor pare întotdeauna prea scurt, dar există o soluție pentru a te bucura de ele mai mult timp: congelarea. După ce sunt spălate și desfăcute pentru a li se scoate sâmburele, fructele se taie în felii.

    Acestea se așază pe o tavă și se lasă la congelator peste noapte. Ulterior, bucățile congelate se transferă într-o pungă specială pentru congelare, din care se elimină cât mai mult aer. Astfel, piersicile pot fi păstrate între 6 și 9 luni, gata pentru prăjituri, smoothie-uri sau compoturi de iarnă.

    Articole asemănătoare

    RECOMANDATE 26/12/2025

    Șase pași simpli pentru a te reface mai repede după o viroză sau gripă

    RECOMANDATE 26/12/2025

    Vitamina D în lunile de iarnă. Ce mâncăm ca să nu ajungem la deficit

    RECOMANDATE 26/12/2025

    6 lucruri pe care să nu le faci la masă, conform etichetei

    Populare în ultima lună
    Gabriel Nebunu și-a primit medalia „Meritul Civic” de la Maia Sandu: „A fost o zi pe care o voi purta mereu în suflet”
    23/12/2025106 Views
    Emilian Crețu, medaliat de la Maia Sandu: „Mă motivează să continui să fac bine pentru oamenii și locurile de acasă”
    23/12/202598 Views
    Doliu în cultura națională: a încetat din viață pianistul Iurie Mahovici
    24/12/202582 Views
    6 lucruri pe care să nu le faci la masă, conform etichetei
    26/12/202572 Views
    Recomandate
    RECOMANDATE 26/12/20252 Mins Read25 Views

    Șase pași simpli pentru a te reface mai repede după o viroză sau gripă

    Atunci când organismul este slăbit de o viroză, gripă sau altă infecție, modul în care…

    Vitamina D în lunile de iarnă. Ce mâncăm ca să nu ajungem la deficit

    6 lucruri pe care să nu le faci la masă, conform etichetei

    Te simți obosit iarna? Încearcă 7 remedii eficiente pentru mai multă energie

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Șase pași simpli pentru a te reface mai repede după o viroză sau gripă

    Vitamina D în lunile de iarnă. Ce mâncăm ca să nu ajungem la deficit

    6 lucruri pe care să nu le faci la masă, conform etichetei

    Cele mai populare

    Gabriel Nebunu și-a primit medalia „Meritul Civic” de la Maia Sandu: „A fost o zi pe care o voi purta mereu în suflet”

    Emilian Crețu, medaliat de la Maia Sandu: „Mă motivează să continui să fac bine pentru oamenii și locurile de acasă”

    Doliu în cultura națională: a încetat din viață pianistul Iurie Mahovici

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.