Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Cele mai vizitate destinații turistice din 2025, potrivit unui clasament

    Budincă de chia cu scorțișoară și mere

    Șase pași simpli pentru a te reface mai repede după o viroză sau gripă

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    Gastronomie

    Savanții scoțieni au dezvoltat primul soi de afine rezistent la frig: Rezultatul vine după 10 ani de cercetare

    01/08/20252 Mins Read13
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Scoția intră oficial pe harta inovatorilor în horticultură cu lansarea Highland Charm, primul soi de afine dezvoltat special pentru a rezista condițiilor meteo dure din Highlands. După un deceniu de cercetare, specialiștii de la Institutul James Hutton au reușit să obțină un fruct care promite să transforme piața locală a afinelor, scrie G4Food.

    Noul soi, rezultat dintr-o încrucișare complexă a peste 300 de specii native din America de Nord (Vaccinium corymbosum), este descris ca având randament ridicat, un echilibru excelent între zahăr și aciditate, dar și o durată de valabilitate impresionantă – criterii esențiale pentru cultivatori și retaileri deopotrivă.

    O șansă uriașă pentru producția locală de afine

    Marea Britanie consumă anual aproximativ 600.000 de tone de afine, dintre care 90% provin din import. În acest context, Highland Charm ar putea contribui la reducerea dependenței de piața externă și la creșterea consumului de fructe locale, cu impact pozitiv asupra economiei rurale.

    Testele realizate în Insulele Britanice și în Uniunea Europeană arată că soiul s-a comportat foarte bine în condiții climatice variate și pe parcursul mai multor sezoane. Cercetătorii explorează acum modul în care poate fi cultivat cu sisteme de intrare redusă, în linie cu obiectivele de sustenabilitate.

    „Afine fiabile, gust constant”

    Susan McCallum, cercetător la Institutul James Hutton, a declarat că Highland Charm a adus entuziasm printre cultivatori:

    „Afinele sunt fiabile și s-au comportat bine în teste an de an, cu randament, dimensiune și gust constant. Cultivatorii sunt foarte încântați de asta.”

    Highland Charm,  în proces de licențiere

    Highland Charm se află în prezent în proces de licențiere, iar primele fructe ar putea ajunge la consumatori în doi-trei ani. Totodată, Institutul James Hutton lucrează deja la un „soi soră”, care ar putea intra în procesul de licențiere încă de anul viitor, consolidând poziția Scoției pe piața europeană a afinelor, potrivit freshfruitportal.com

    Prin Highland Charm, Scoția nu aduce doar un fruct nou pe piață, ci și o declarație strategică: agricultura locală poate inova și poate răspunde cerințelor consumatorilor moderni – randament, calitate și sustenabilitate.

    Articole asemănătoare

    Odihnă 27/12/2025

    Cele mai vizitate destinații turistice din 2025, potrivit unui clasament

    Gastronomie 27/12/2025

    Budincă de chia cu scorțișoară și mere

    RECOMANDATE 26/12/2025

    Șase pași simpli pentru a te reface mai repede după o viroză sau gripă

    Populare în ultima lună
    Gabriel Nebunu și-a primit medalia „Meritul Civic” de la Maia Sandu: „A fost o zi pe care o voi purta mereu în suflet”
    23/12/2025106 Views
    Emilian Crețu, medaliat de la Maia Sandu: „Mă motivează să continui să fac bine pentru oamenii și locurile de acasă”
    23/12/202598 Views
    Doliu în cultura națională: a încetat din viață pianistul Iurie Mahovici
    24/12/202582 Views
    Din Chișinău – în vitrinele Prada și Burberry: povestea genților de lux „Made in Moldova”
    17/12/202574 Views
    Recomandate
    Odihnă 27/12/20254 Mins Read9 Views

    Cele mai vizitate destinații turistice din 2025, potrivit unui clasament

    Euronews Travel a analizat unele dintre cele mai vizitate destinații ale anului 2025, de la…

    Budincă de chia cu scorțișoară și mere

    Șase pași simpli pentru a te reface mai repede după o viroză sau gripă

    Vitamina D în lunile de iarnă. Ce mâncăm ca să nu ajungem la deficit

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Cele mai vizitate destinații turistice din 2025, potrivit unui clasament

    Budincă de chia cu scorțișoară și mere

    Șase pași simpli pentru a te reface mai repede după o viroză sau gripă

    Cele mai populare

    Gabriel Nebunu și-a primit medalia „Meritul Civic” de la Maia Sandu: „A fost o zi pe care o voi purta mereu în suflet”

    Emilian Crețu, medaliat de la Maia Sandu: „Mă motivează să continui să fac bine pentru oamenii și locurile de acasă”

    Doliu în cultura națională: a încetat din viață pianistul Iurie Mahovici

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.