Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Serviciile poștale în Republica Moldova: ce drepturi ai ca utilizator

    Anastasia Nichita își prezintă diplomele de studii și vorbește despre comparația cu Țuțu. Mesajul sportivei deputate către cetățeni

    Cine este Cezar Paul-Bădescu, scriitorul din manualul de română, care a vizitat elevii din Cahul după un mesaj primit de la aceștia pe Facebook

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    Gastronomie

    Mic dejun cu fructe de pădure, o combinație sățioasă și gustoasă

    17/07/20253 Mins Read25
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Cu un echilibru perfect între texturi cremoase și crocante, acest overnight oats cu crumble de fructe de pădure te vor menține sătul întreaga dimineață. Dulceața naturală a fructelor se potrivește minunat cu baza de ovăz aromată cu scorțișoară, iar toppingul crocant adaugă un strat savuros la fiecare înghițitură. Partea cea mai bună este că poți folosi orice combinație de fructe de pădure sau să rămâi la preferatele tale – afine suculente, zmeură acrișoară, căpșuni dulci sau un amestec din toate, scrie G4Food.

    Fructele bogate în antioxidanți sunt așezate între straturi de ovăz și lapte cu iaurt, pline de proteine. Semințele de chia, sănătoase pentru inimă, adaugă ceva crocant și ajută la legarea amestecului de ovăz. Scorțișoara oferă o aromă caldă și se regăsește atât în ovăz, cât și în toppingul crocant, arată eatingwell.com.

    Sfaturi de la bucătăria de testare EatingWell

    • Adăugarea semințelor de chia în amestecul de fructe ajută la absorbția lichidului, prevenind ovăzul moale.
    • Dacă nu ai fructe congelate, poți folosi proaspete. Poți opta pentru un singur tip sau un mix cu căpșuni pentru un gust intens.
    • Nu adăuga toppingul crumble până în momentul servirii, altfel se va înmuia.

    Note nutriționale

    • Ovăzul este bogat în fibre care scad colesterolul, proteine vegetale și fier. Carbohidrații complecși oferă energie de durată.
    • Fructele de pădure sunt pline de antioxidanți care combat inflamația, fibre pentru digestie și vitamina C, care ajută la absorbția fierului.
    • Laptele este o sursă excelentă de proteine, calciu și vitaminele D și B12, esențiale pentru sănătatea sistemului nervos.
    • Iaurtul aduce aceleași beneficii ca laptele, plus probiotice care susțin sănătatea intestinală.

    Ingrediente

    Pentru ovăz

    • 360 g fructe de pădure congelate mixte
    • 2 lingurițe semințe de chia + 1 lingură, separat
    • ¾ linguriță zahăr brun + 1 lingură, separat
    • 2 lingurițe suc de lămâie
    • 1½ linguriță scorțișoară, împărțită
    • ¼ linguriță sare
    • 530 ml lapte integral
    • 200 g fulgi de ovăz
    • 120 g iaurt grecesc
    • 1 linguriță extract de vanilie

    Pentru toppingul crumble

    • 3 linguri făină albă
    • 1 lingură zahăr brun
    • 1½ lingură unt nesărat, topit
    • ½ linguriță scorțișoară
    • ⅛ linguriță sare

    Mod de preparare

    1. Prepară fructele: Combină fructele, 2 lingurițe chia, ¾ linguriță zahăr, sucul de lămâie și ¼ linguriță scorțișoară și sare într-o cratiță medie. Gătește la foc mediu-mic, amestecând, aproximativ 6 minute. Lasă să se răcească 5-8 min, apoi pune la frigider acoperit.
    2. Prepară ovăzul: Amestecă laptele, ovăzul, iaurtul, vanilia și restul de chia și zahăr brun într-un bol. Acoperă și lasă la frigider cel puțin 8 ore.
    3. Prepară crumble: Preîncălzește cuptorul la 175°C. Tapetează o tavă mică cu hârtie de copt. Amestecă făina, zahărul, untul topit, scorțișoara și sarea până se leagă. Întinde pe tavă. Coace 5-7 min până devine auriu. Răcește complet, apoi păstrează într-un recipient etanș.
    4. Asamblare: Pune ½ cană din amestecul de ovăz în fiecare borcan (aprox. 4 porții), adaugă 3 linguri din amestecul de fructe, apoi alte ½ cană ovăz. Presară crumble chiar înainte de servire.

    Articole asemănătoare

    Muncă 27/10/2025

    Serviciile poștale în Republica Moldova: ce drepturi ai ca utilizator

    RECOMANDATE 27/10/2025

    Anastasia Nichita își prezintă diplomele de studii și vorbește despre comparația cu Țuțu. Mesajul sportivei deputate către cetățeni

    Cultură 26/10/2025

    Cine este Cezar Paul-Bădescu, scriitorul din manualul de română, care a vizitat elevii din Cahul după un mesaj primit de la aceștia pe Facebook

    Populare în ultima lună
    (VIDEO) Cine este Ulizana Malimon, tânăra din Chișinău care l-a făcut pe Tudor Chirilă să se întoarcă în primele secunde la Vocea României
    24/10/20254.560 Views
    De la terenul de sport și scena artistică la Parlament: promisiunile deputaților care au ajuns pentru prima dată în Parlament
    22/10/20254.070 Views
    (VIDEO) S-a născut prematur, iar medicii nu-i dădeau șanse să poată vorbi sau merge. Acum, la 22 de ani, a luptat în ring cu idolul său, Cătălin Moroșanu
    25/10/20253.968 Views
    Apă potabilă pentru locuitorii din Selemet, datorită donațiilor făcute în memoria unui tânăr din sat
    21/10/20253.690 Views
    Recomandate
    Muncă 27/10/20254 Mins Read12 Views

    Serviciile poștale în Republica Moldova: ce drepturi ai ca utilizator

    Chiar și în era digitală, poșta rămâne un instrument important pentru expedierea scrisorilor, coletelor și…

    Anastasia Nichita își prezintă diplomele de studii și vorbește despre comparația cu Țuțu. Mesajul sportivei deputate către cetățeni

    Cine este Cezar Paul-Bădescu, scriitorul din manualul de română, care a vizitat elevii din Cahul după un mesaj primit de la aceștia pe Facebook

    World Travel Awards: Portugalia a fost votată „Cea mai bună destinație din Europa” pentru 2025

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Serviciile poștale în Republica Moldova: ce drepturi ai ca utilizator

    Anastasia Nichita își prezintă diplomele de studii și vorbește despre comparația cu Țuțu. Mesajul sportivei deputate către cetățeni

    Cine este Cezar Paul-Bădescu, scriitorul din manualul de română, care a vizitat elevii din Cahul după un mesaj primit de la aceștia pe Facebook

    Cele mai populare

    (VIDEO) Cine este Ulizana Malimon, tânăra din Chișinău care l-a făcut pe Tudor Chirilă să se întoarcă în primele secunde la Vocea României

    De la terenul de sport și scena artistică la Parlament: promisiunile deputaților care au ajuns pentru prima dată în Parlament

    (VIDEO) S-a născut prematur, iar medicii nu-i dădeau șanse să poată vorbi sau merge. Acum, la 22 de ani, a luptat în ring cu idolul său, Cătălin Moroșanu

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.