Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Cum recunoști un atac de panică și de ce apare

    Cum ajută fructele digestia și care sunt cele mai eficiente

    2 ceaiuri din plante cu efect antiinflamator și beneficii pentru digestie, ușor de preparat acasă

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    Gastronomie

    Nuci sau fistic: Care sunt mai sănătoase? Explicațiile nutriționiștilor

    08/07/20254 Mins Read37
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Dacă îți place să adaugi nuci în salate, să le incluzi în deserturi sau să le ronțăi pur și simplu ca o gustare, probabil te-ai întrebat la un moment dat care sunt mai sănătoase: nucile sau fisticul? Răspunsul nu e simplu, dar nutriționiștii autorizați vin cu clarificări importante despre beneficiile fiecărui tip de nuci, explicând ce conțin, cum influențează sănătatea creierului, inimii și a sistemului digestiv, și cum pot fi incluse în dieta zilnică în funcție de nevoi, conform publicației Parade, citat de G4Food

    Informații nutriționale: nuci vs. fistic

    O porție (aproximativ 28 de grame) de nuci naturale conține, potrivit Nuthealth.org:

    • 190 calorii
    • 2 grame de fibre
    • 4 grame de proteine
    • 0 miligrame de sodiu
    • 18 grame de grăsimi

    La aceeași cantitate, fisticul crud, conform FoodData Central, oferă:

    • 165 calorii
    • 3 grame de fibre
    • 6 grame de proteine
    • 2 miligrame de sodiu
    • 13 grame de grăsimi

    1. Fisticul, mai bogat în proteine

    „Fisticul furnizează aproximativ 6 grame de proteine pe porție, una dintre cele mai ridicate cantități dintre toate tipurile de nuci”, spune Michelle Routhenstein, nutriționist specializat în cardiologie preventivă.

    Kathleen Garcia-Benson, dietetician în cadrul Top Nutrition Coaching, subliniază că „deși nu sunt cele mai bogate în proteine, nucile contribuie totuși la sațietate, mai ales în combinație cu carbohidrați. Gustul pământiu, ușor amărui, se potrivește atât în preparate dulci, cât și sărate”.

    Câștigător: fisticul

    consumul zilnic de fistic reduce glicemia
    Sursa foto: Pixabay

    2. Nucile susțin sănătatea creierului

    „Nu e întâmplător că nucile seamănă cu un creier – ele conțin un precursor al acizilor grași omega-3 cu lanț lung, care pot sprijini sănătatea cerebrală”, explică Cara Harbstreet, nutriționist la Street Smart Nutrition. „Acidul alfa-linolenic (ALA) poate fi transformat în acid eicosapentaenoic (EPA) și acid docosahexaenoic (DHA)”.

    Câștigător: nucile

    3. Beneficii pentru inimă

    Grăsimile din nuci nu sunt doar bune pentru creier, ci și pentru inimă: „Consumul ridicat de astfel de grăsimi este asociat cu trigliceride mai mici, o ușoară scădere a tensiunii arteriale și efecte antiinflamatoare. Majoritatea sunt grăsimi polinesaturate, care pot reduce colesterolul dacă înlocuiesc grăsimile saturate din dietă”, spune Harbstreet.

    Pe de altă parte, fisticul conține fitosteroli – compuși vegetali care „ajută la reducerea colesterolului LDL prin limitarea absorbției sale în intestin”, notează Routhenstein.

    De asemenea, nucile sunt o sursă bună de L-arginină, un aminoacid care susține producția de oxid nitric și funcția vaselor de sânge, potrivit Routhenstein.

    Câștigător: egalitate

    Routhenstein recomandă fisticul pentru scăderea colesterolului și nucile pentru controlul tensiunii arteriale: „Dacă ambele obiective cardiovasculare sunt importante, cea mai bună opțiune poate fi includerea ambelor tipuri de nuci într-un regim alimentar sănătos pentru inimă”.

    Nucile sunt benefice împotriva apariției cancerului de colon
    FOTO: Dreamstime/Leonikalkis

    4. Fisticul are un ușor avantaj pentru digestie

    O porție de fistic oferă 3 grame de fibre, comparativ cu cele 2 grame din nuci – o diferență mică, dar relevantă, mai ales în contextul deficitului general de fibre din alimentația occidentală.

    „Mulți oameni nu consideră nucile o sursă de fibre, dar sunt – și împreună cu grăsimile sănătoase și proteinele, fac din nuci o alegere sățioasă care ajută la stabilizarea glicemiei”, spune Marjorie Nolan Cohn, director clinic la Berry Street.

    Un studiu de 12 săptămâni a arătat că un snack de seară format din două porții de fistic a dus la îmbunătățirea microbiomului, calității generale a dietei și integrității barierei intestinale.

    „Acest lucru contribuie la reducerea sindromului de intestin permeabil”, explică Cohn.

    Câștigător: fisticul

    5. Fisticul susține și sănătatea oculară

    Potrivit unui studiu publicat în 2025 în Journal of Nutrition, fisticul conține antioxidanți precum luteina și zeaxantina, recunoscuți pentru protecția ochilor.

    Câștigător: fisticul

    6. Gustul, o chestiune de preferințe

    Pentru mulți, gustul contează cel mai mult. „Nucile sunt un superaliment versatil, care poate fi consumat crud, prăjit sau încorporat în aproape orice rețetă”, spune Cohn. Printre preferatele lui Harbstreet:

    • somon cu crustă de nuci

    • salate

    • pesto de casă cu nuci în loc de muguri de pin

    Fisticul, în schimb, este „perceput ca având o aromă ușor dulce și o textură crocantă, care îl face irezistibil, mai ales în deserturi”, adaugă Cohn. Favoritul ei? Înghețata de fistic. „Toată înghețata ar trebui să fie verde”, glumește ea.

    Câștigător: depinde de gust

    Verdict: fistic sau nuci?

    Fisticul pare să iasă câștigător la mai multe categorii – mai multă proteină, mai multă fibră, beneficii pentru ochi și digestie – însă nutriționiștii spun că ambele tipuri de nuci pot avea un loc în alimentația ta.

    „Ambele sunt bogate în nutrienți și pot face parte dintr-un stil de viață echilibrat, în funcție de nevoile și preferințele tale”, explică Garcia-Benson. Harbstreet adaugă: „Mai important decât aceste diferențe mici este să alegi ce îți place și ce se potrivește bugetului tău. Dacă îți plac amândouă – și mai bine. Diversificarea alimentației te ajută să menții obiceiuri sănătoase pe termen lung”.

    Articole asemănătoare

    RECOMANDATE 27/12/2025

    Cum recunoști un atac de panică și de ce apare

    RECOMANDATE 27/12/2025

    Cum ajută fructele digestia și care sunt cele mai eficiente

    Gastronomie 27/12/2025

    2 ceaiuri din plante cu efect antiinflamator și beneficii pentru digestie, ușor de preparat acasă

    Populare în ultima lună
    Gabriel Nebunu și-a primit medalia „Meritul Civic” de la Maia Sandu: „A fost o zi pe care o voi purta mereu în suflet”
    23/12/2025108 Views
    Emilian Crețu, medaliat de la Maia Sandu: „Mă motivează să continui să fac bine pentru oamenii și locurile de acasă”
    23/12/2025100 Views
    Doliu în cultura națională: a încetat din viață pianistul Iurie Mahovici
    24/12/202586 Views
    6 lucruri pe care să nu le faci la masă, conform etichetei
    26/12/202573 Views
    Recomandate
    RECOMANDATE 27/12/20255 Mins Read29 Views

    Cum recunoști un atac de panică și de ce apare

    Un atac de panică nu este acea grijă apăsătoare pe care o avem ocazional. Este…

    Cum ajută fructele digestia și care sunt cele mai eficiente

    2 ceaiuri din plante cu efect antiinflamator și beneficii pentru digestie, ușor de preparat acasă

    Cele mai vizitate destinații turistice din 2025, potrivit unui clasament

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Cum recunoști un atac de panică și de ce apare

    Cum ajută fructele digestia și care sunt cele mai eficiente

    2 ceaiuri din plante cu efect antiinflamator și beneficii pentru digestie, ușor de preparat acasă

    Cele mai populare

    Gabriel Nebunu și-a primit medalia „Meritul Civic” de la Maia Sandu: „A fost o zi pe care o voi purta mereu în suflet”

    Emilian Crețu, medaliat de la Maia Sandu: „Mă motivează să continui să fac bine pentru oamenii și locurile de acasă”

    Doliu în cultura națională: a încetat din viață pianistul Iurie Mahovici

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.