Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Sunt cerealele bune pentru sănătate? Ce spun nutriționiștii

    Cum recunoști un atac de panică și de ce apare

    Cum ajută fructele digestia și care sunt cele mai eficiente

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    Gastronomie

    Ce să mănânci cu humus: Șapte idei vegetariene pentru gustări sărace în calorii și bogate în proteine

    17/06/20254 Mins Read33
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Humusul este un sos bogat în proteine și fibre, consumat tradițional cu pâine de tip pită. Vrei o variantă mai sănătoasă? Încearcă aceste legume recomandate de nutriționiști pentru a le consuma cu humus, scrie G4Food.

    Humusul este un sos sau o pastă nutritivă făcută din năut, ulei de măsline, tahini, usturoi și suc de lămâie! Bogat în proteine vegetale, fibre, grăsimi sănătoase, vitamine și minerale, acest amestec cremos te menține sătul și susține sănătatea inimii și a sistemului digestiv. Cu ce îl combini poate face diferența între o gustare sănătoasă sau una mai puțin nutritivă. Dacă vrei să eviți combinația clasică humus-pâine pita, încearcă, potrivit healthshots.com, bastonașe de legume proaspete, precum morcovi, castraveți sau ardei gras.

    Legume care se potrivesc bine cu humus

    Nutriționista Manjari Chandra a împărtășit idei de legume care se potrivesc cu humus. Potrivit ei, „bastonașele crocante de legume asociate cu humusul cremos de casă sunt combinația perfectă de savoare, fibre și nutrienți”.

    • Morcovi – Morcovii au proprietăți antioxidante, anti-cancerigene și stimulează imunitatea. Sunt bogați în carotenoide, polifenoli și vitamine bune pentru vedere, tensiune arterială, digestie și glicemie. Curăță-i și taie-i în bastonașe pentru servirea cu humus.
    • Castraveți – Beneficiile castraveților includ hidratarea, reglarea tensiunii și glicemiei, sănătatea pielii, digestia și controlul greutății. Sunt bogați în potasiu, fibre, magneziu, mangan, vitaminele A, C și K.  Taie-i în bastonașe. Poți îndepărta semințele, dacă preferi așa.
    • Ardei gras (roșu, galben, verde) – Dă culoare platoului de humus cu ardei de diferite culori. Sunt surse excelente de vitamina C, antioxidanți și alți nutrienți. Ardeiul verde (capsicum) susține imunitatea, formarea colagenului, sănătatea inimii și a oaselor. Ardeiul roșu este sărac în calorii și ajută la slăbit. Are vitamina A (pentru vedere și imunitate), B6 (pentru creier) și vitamina C (calmant natural). Ardeiul galben este bogat în vitaminele C, A, B6, potasiu și folat – toate benefice pentru sănătatea inimii și a celulelor. Curăță-i de semințe și taie-i în fâșii pentru servire.
    • Țelină (tăiată în bucăți de 7-8 cm) – Țelina conține flavonoide, vitaminele A și C, și poate preveni boli cardiovasculare, hepatice, gută, reumatism, și reglează glicemia, colesterolul și tensiunea arterială. Taie tulpinile în bucăți scurte și servește-le cu humus.
    • Dovlecel (zucchini) – Un dovlecel mediu are doar 33 calorii, 2,37 g proteine și 2 g fibre. Oferă acid folic, vitaminele A și C, beta-caroten, mangan, zeaxantină și luteină. Conține fitonutrienți antiinflamatori și antioxidanți. Taie-l subțire pentru o gustare cu humus.
    • Roșii cherry – Mici, dar puternice, roșiile cherry ajută la întărirea imunității, încetinirea îmbătrânirii, reducerea tensiunii și colesterolului, prevenirea cancerului. Taie-le pe jumătate pentru a te bucura de conținutul lor zemos cu humus.
    • Ridichi – Ridichile au un conținut ridicat de apă, deci sunt bune pentru hidratare. De asemenea, sunt bogate în fibre și conțin compuși antidiabetici (glucosinolați, izotiocianați). Antioxidanții, calciul și potasiul din ele contribuie la reducerea tensiunii arteriale. Taie-le în sferturi sau felii pentru servirea cu humus.

    Sfaturi pentru servirea legumelor cu humus:

    • Spală și usucă bine toate legumele
    • Curăță-le și taie-le în bastonașe egale
    • Păstrează-le în apă rece sau în prosoape de hârtie umezite la frigider, până la 3 zile

    Rețetă de hummus:

    Ingredientele necesare, potrivit nutriționistei Manjari Chandra:

    • 1 ½ cană de năut fiert și scurs
    • ¼ cană tahini (pastă de susan cu ulei de măsline)
    • 2-3 linguri suc de lămâie (aprox. 1 lămâie)
    • 2 linguri ulei de măsline extravirgin
    • 1 cățel de usturoi (tocat grosier)
    • ½ linguriță chimion măcinat
    • Sare după gust
    • 2-4 linguri apă rece (pentru consistență)
    • Pentru decor (opțional): paprika, pătrunjel tocat, un strop de ulei de măsline

    Mod de preparare:

    • Pune în blender: năut, tahini, suc de lămâie, usturoi, chimion, sare. Mixează până devine o pastă groasă.
    • Adaugă uleiul și apa rece treptat, până obții consistența dorită.
    • Potrivește de sare, usturoi sau lămâie după gust.
    • Lasă la frigider 30-60 minute pentru a se intensifica aroma.
    • Servește cu paprika, pătrunjel și ulei de măsline deasupra.

    Articole asemănătoare

    RECOMANDATE 28/12/2025

    Sunt cerealele bune pentru sănătate? Ce spun nutriționiștii

    RECOMANDATE 27/12/2025

    Cum recunoști un atac de panică și de ce apare

    RECOMANDATE 27/12/2025

    Cum ajută fructele digestia și care sunt cele mai eficiente

    Populare în ultima lună
    Gabriel Nebunu și-a primit medalia „Meritul Civic” de la Maia Sandu: „A fost o zi pe care o voi purta mereu în suflet”
    23/12/2025109 Views
    Emilian Crețu, medaliat de la Maia Sandu: „Mă motivează să continui să fac bine pentru oamenii și locurile de acasă”
    23/12/2025101 Views
    Doliu în cultura națională: a încetat din viață pianistul Iurie Mahovici
    24/12/202586 Views
    6 lucruri pe care să nu le faci la masă, conform etichetei
    26/12/202573 Views
    Recomandate
    RECOMANDATE 28/12/20255 Mins Read46 Views

    Sunt cerealele bune pentru sănătate? Ce spun nutriționiștii

    Cerealele par a fi pe  cale să-și piardă popularitatea în fața  proteinelor și smoothie-urilor. Totuși,…

    Cum recunoști un atac de panică și de ce apare

    Cum ajută fructele digestia și care sunt cele mai eficiente

    2 ceaiuri din plante cu efect antiinflamator și beneficii pentru digestie, ușor de preparat acasă

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Sunt cerealele bune pentru sănătate? Ce spun nutriționiștii

    Cum recunoști un atac de panică și de ce apare

    Cum ajută fructele digestia și care sunt cele mai eficiente

    Cele mai populare

    Gabriel Nebunu și-a primit medalia „Meritul Civic” de la Maia Sandu: „A fost o zi pe care o voi purta mereu în suflet”

    Emilian Crețu, medaliat de la Maia Sandu: „Mă motivează să continui să fac bine pentru oamenii și locurile de acasă”

    Doliu în cultura națională: a încetat din viață pianistul Iurie Mahovici

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.