Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Ce gătești la dejun? Încearcă budinca din ovăz pregătită la cuptor, cu afine, cocos și nuci

    Ocupație de weekend: ce poți face cu cei mici? Descoperă creații minunate din frunze uscate

    Cum să adopți un animal de companie în familie: sfaturi pentru părinți și copii

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    Gastronomie

    Cum ne alegem cerealele pentru micul dejun? Sfaturile nutriționistului

    08/02/20253 Mins Read26
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Brânzeturile, zacusca, avocado și ouăle sunt toate variante delicioase de mic dejun, dar parcă din când în când simți nevoia de altceva. Cerealele vin cu aport de energie rapidă, gust bun, dulce, rapiditate în preparare și cu aport de fibre pentru cei care au probleme cu tranzitul intestinal.

    Cum sănătos înseamnă, în primul rând, diversitate, încercați să nu vă fixați pe anumite alimente. La două zile, încercați să schimbați ceea ce mâncați la micul dejun.

    Cum știm că am ales bine cerealele pentru micul dejun?

    1. Nu au un gust foarte dulce. Nu luați cereale cu mult zahăr adăugat sau cu bucăți de ciocolată ori caramel. Cantitatea mare de zahăr consumată dimineața vă va menține toată ziua o foame greu de stăpânit. Nu este nici sănătos, nici economicos în termeni de calorii să faceți asta. Evitați cerealele cu miere adăugată sau multe fructe confiate.

    2. Alegeți variante simple de cereale. Fie că optați pentru fulgii de ovăz fini, fie pentru hrișcă sau amestec de fulgi din mai multe cereale, alegeți pe cât posibil variantele integrale pentru un plus de fibre.

    3. Adăugați voi semințe. În loc să căutați varianta perfectă de cereale sau musli, adăugați semințe de in măcinate, chia sau semințe de cânepă în iaurt sau lapte pentru un plus de fibre.

    4. Adăugați fructe proaspete. Pe perioada verii, când piețele abundă de fructe gustoase, românești, puteți adăuga aceste fructe proaspete în musli, în loc să alegeți variantele confiate, care aduc mult zahăr.

    5. Respectați porția. Porția de cereale/musli este de aproximativ 40 de grame/masă. Adăugați lapte călduț sau iaurt mai lichid. O variantă prietenoasă cu digestia este să fierbeți cerealele câteva minute în lapte sau să le lăsați la înmuiat în iaurt sau chefir de seara până dimineața în frigider.

    Cerealele nu sunt potrivite pentru masa de seară întrucât au o pondere mare de carbohidrați ce necesită efort fizic pentru a fi consumați. Oricât de rapidă și tentantă ar părea o cină din musli și lapte sau iaurt, nu faceți din asta o obișnuință. În general, musli conțin combinații de cereale și grăsimi (pentru gust se adaugă mult ulei în fabricarea lor), plus semințe, nuci și fructe, rezultând un produs caloric.

    O variantă mai slab calorică ar fi să amestecați 330 ml de iaurt sau chefir cu o lingură de mix de semințe (chia, cânepă, dovleac, susan etc.) și 30-50 de grame de brânză. Astfel, adăugați și proteine și echilibrați balanța macronutrienților pentru o masă de seară. În loc de brânză, puteți consuma un ou fiert cu sau fără crackerși.

    Așadar, alegeți fulgi de cereale sau mixuri de cereale integrale cât mai simple, îmbunătățiți-le valoarea nutritivă prin adaos de semințe și fructe proaspete, nu le consumați fără măsură și alternați din când în când cu variante proteice de mic dejun.

    Variantele cu ciocolată adăugată, diverse arome sau mult zahăr nu sunt sănătoase, întrucât nu conțin principii nutritive, ci doar zahăr sub toate formele lui posibile.

    Dacă digestia voastră are nevoie de fibre în plus, puteți să vă faceți zilnic o gustare din iaurt, semințe, tărâțe de psyllium și in măcinat, și să vă țineți de acest plan pe termen lung.

    Sursa: G4Food.ro

    Articole asemănătoare

    Gastronomie 19/10/2025

    Ce gătești la dejun? Încearcă budinca din ovăz pregătită la cuptor, cu afine, cocos și nuci

    Odihnă 18/10/2025

    Ocupație de weekend: ce poți face cu cei mici? Descoperă creații minunate din frunze uscate

    Odihnă 18/10/2025

    Cum să adopți un animal de companie în familie: sfaturi pentru părinți și copii

    Populare în ultima lună
    Elevii din satul Roșu, Cahul, l-au invitat pe un scriitor român la școala lor după ce s-au bucurat de textul său
    14/10/20252.077 Views
    (VIDEO) Sankt Petersburg: Tinerii cântă pe străzi melodii anti-război, interzise în Rusia
    16/10/2025606 Views
    Nemulțumiri la adresa Primăriei: Adriana Ochișanu, exclusă din concertul de Hram, iar familia lui Gheorghe Urschi acuză promisiuni neonorate
    16/10/2025606 Views
    Primăria Chișinău respinge acuzațiile Adrianei Ochișanu și explică de ce a fost amânat proiectul filmului lui Gheorghe Urschi
    16/10/2025328 Views
    Recomandate
    Gastronomie 19/10/20253 Mins Read3 Views

    Ce gătești la dejun? Încearcă budinca din ovăz pregătită la cuptor, cu afine, cocos și nuci

    Această budincă de ovăz la cuptor cu afine, cocos și nuci are dulceață naturală provenită…

    Ocupație de weekend: ce poți face cu cei mici? Descoperă creații minunate din frunze uscate

    Cum să adopți un animal de companie în familie: sfaturi pentru părinți și copii

    Care sunt semnele că ai putea avea un atac de panică

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Ce gătești la dejun? Încearcă budinca din ovăz pregătită la cuptor, cu afine, cocos și nuci

    Ocupație de weekend: ce poți face cu cei mici? Descoperă creații minunate din frunze uscate

    Cum să adopți un animal de companie în familie: sfaturi pentru părinți și copii

    Cele mai populare

    Elevii din satul Roșu, Cahul, l-au invitat pe un scriitor român la școala lor după ce s-au bucurat de textul său

    (VIDEO) Sankt Petersburg: Tinerii cântă pe străzi melodii anti-război, interzise în Rusia

    Nemulțumiri la adresa Primăriei: Adriana Ochișanu, exclusă din concertul de Hram, iar familia lui Gheorghe Urschi acuză promisiuni neonorate

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.