Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Cinci tipuri de oleaginoase, bogate în omega-3, benefice pentru inimă

    STUDIU: Somn, dietă, mișcare sau legături sociale? Ce este mai important pentru longevitate?

    Brownie pudding, desertul de ciocolată care se face ușor și este perfect pentru sărbători

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    Gastronomie

    Cum să tai ceapa fără să plângi: sfaturi și trucuri utile

    06/02/20253 Mins Read19
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    În bucătărie, ceapa e un „rău necesar”, pentru că un ingredient aproape nelipsit. Adaugă gust și savoare multor rețete, dar pregătirea ei nu este întotdeauna cea mai plăcută experiență. Tocarea sau felierea cepei poate provoca usturimea ochilor și lăcrimarea, deoarece eliberează un compus chimic iritant pentru glandele lacrimale, conform The Spruce Eat.

    Cum să tai ceapa fără să plângi

    O metodă uneori utilizată este aceea de a uda des cuțitul în timpul tăierii, pentru a dilua pur și simplu lichidul pe care îl eliberează și din care se evaporă substanța iritantă. O altă tehnică similară este aceea de a lăsa ceapa curățată în apă o vreme, dar rezultatele sunt relative, în ambele cazuri. Însă există o metodă care funcționează și are o explicație fizică, frigul.

    recomandă răcirea cepei timp de 30 de minute înainte de a o tăia pentru a reduce efectele iritante. De asemenea, poți păstra cepele întregi și curățate în frigider pentru a le prelungi durata de viață. Totuși, în general, cepele întregi și necurățate ar trebui depozitate într-un loc răcoros, întunecat și bine ventilat. Umiditatea ridicată (cum este cea din frigider) poate accelera stricarea acestora.

    Chef Carla Contreras recomandă să pui ceapa în congelator timp de 15-20 de minute înainte de a o tăia, pentru a grăbi procesul. De asemenea, folosește un cuțit foarte ascuțit, deoarece o lamă tocită zdrobește țesuturile cepei și eliberează mai mult gaz iritant în aer.

    Poți reduce și mai mult efectul usturător lăsând rădăcina cepei intactă, dar tăind excesul de rădăcini și murdărie. „Aceasta ajută la menținerea cepei compacte în timpul tăierii, dar are și un alt beneficiu.  Rădăcina conține cea mai mare concentrație de compuși sulfuroși care ne fac să lăcrimăm”, spune Contreras.

    De asemenea, poți da cu puțin oțet pe lama cuțitului înainte de a tăia ceapa. Oțetul va anihila substanța iritantă, dar va trebui să repeți opțiunea dacă tai mai mult de o ceapă.

    Alege și alte tipuri de ceapă

    În plus, o minimă strategie atunci când alegi ceapa din magazin poate face diferența. Contreras spune că cepele proaspăt recoltate primăvara (cele cu tulpini verzi și bulbi albi) sunt mai puțin susceptibile să provoace lacrimi decât cepele uscate, cu coajă galbenă. Cepele dulci tind, de asemenea, să fie mai puțin iritante pentru ochi.

    De asemenea, mai poți folosi un tocător manual pentru ceapă, acel mic vas dotat cu lame si cu capac, care menține înăutru o mare parte din substanța iritantă emanată.

    Sursa: G4Food.ro

    Articole asemănătoare

    Gastronomie 26/12/2025

    Cinci tipuri de oleaginoase, bogate în omega-3, benefice pentru inimă

    RECOMANDATE 26/12/2025

    STUDIU: Somn, dietă, mișcare sau legături sociale? Ce este mai important pentru longevitate?

    Gastronomie 26/12/2025

    Brownie pudding, desertul de ciocolată care se face ușor și este perfect pentru sărbători

    Populare în ultima lună
    Din Chișinău – în vitrinele Prada și Burberry: povestea genților de lux „Made in Moldova”
    17/12/2025154 Views
    Gabriel Nebunu și-a primit medalia „Meritul Civic” de la Maia Sandu: „A fost o zi pe care o voi purta mereu în suflet”
    23/12/2025103 Views
    Emilian Crețu, medaliat de la Maia Sandu: „Mă motivează să continui să fac bine pentru oamenii și locurile de acasă”
    23/12/202595 Views
    Doliu în cultura națională: a încetat din viață pianistul Iurie Mahovici
    24/12/202579 Views
    Recomandate
    Gastronomie 26/12/20254 Mins Read30 Views

    Cinci tipuri de oleaginoase, bogate în omega-3, benefice pentru inimă

    Dacă ești în căutarea unei gustări sărate și crocante, bogate în proteine și fibre, oleaginoasele sunt o…

    STUDIU: Somn, dietă, mișcare sau legături sociale? Ce este mai important pentru longevitate?

    Brownie pudding, desertul de ciocolată care se face ușor și este perfect pentru sărbători

    Cum să depozitezi legumele pentru a le menține proaspete cât mai mult timp

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Cinci tipuri de oleaginoase, bogate în omega-3, benefice pentru inimă

    STUDIU: Somn, dietă, mișcare sau legături sociale? Ce este mai important pentru longevitate?

    Brownie pudding, desertul de ciocolată care se face ușor și este perfect pentru sărbători

    Cele mai populare

    Din Chișinău – în vitrinele Prada și Burberry: povestea genților de lux „Made in Moldova”

    Gabriel Nebunu și-a primit medalia „Meritul Civic” de la Maia Sandu: „A fost o zi pe care o voi purta mereu în suflet”

    Emilian Crețu, medaliat de la Maia Sandu: „Mă motivează să continui să fac bine pentru oamenii și locurile de acasă”

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.