Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Cum să depozitezi legumele pentru a le menține proaspete cât mai mult timp

    Ce să mănânci, dacă încerci să previi căderea părului

    Viitorul banilor cash: cât numerar se mai folosește astăzi în Europa?

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    Gastronomie

    Cum să faci ciuperci uscate care să-și păstreze aroma naturală mai mult timp

    11/01/20253 Mins Read62
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Pe lângă numeroasele beneficii pentru sănătate, cum ar fi îmbunătățirea sănătății intestinale și conținutul bogat de potasiu, ciupercile pot fi savurate atât crude, cât și gătite. Pot fi păstrate la borcan sau în congelator, dar adevărul este că nimic nu e mai bun decât o mână de ciuperci uscate adăugate în orice mâncare cu carne sau fără. Ciupercile uscate oferă o aromă intensă și, în plus, au o durată de valabilitate lungă, arată eatingwell.

    Cum să usuci ciupercile

    Când usuci ciupercile, elimini umiditatea din ele, la final obținând o masă uscată și zbârcită. Instrucțiunile de mai jos sunt pentru uscarea ciupercilor în cuptor, dar poți folosi și un deshidratator alimentar dacă nu vrei să îți ocupi cuptorul timp de câteva ore.

    Ai nevoie de:

    • Ciuperci
    • Tavă de copt cu margini înalte
    • Hârtie de copt

    Instrucțiuni

    1. Preîncălzește cuptorul la aproximativ 75℃.

      • Tapetează o tavă de copt cu hârtie de copt.
    2. Aranjează ciupercile.

      • Așază ciupercile cu partea tăiată în jos (dacă folosești ciuperci feliate) într-un singur strat pe tava pregătită.
    3. Coace până când ciupercile sunt complet uscate.

      • Întoarce-le o dată la jumătatea timpului de coacere și șterge-le cu prosoape de hârtie pentru a elimina excesul de umiditate.
      • Pentru ciupercile feliate: 3-4 ore.
      • Pentru ciupercile întregi: 6-10 ore.
    4. Răcește.

      • Scoate tava din cuptor și lasă ciupercile să se răcească complet pe tava de copt, timp de aproximativ 20 de minute.

    Asigură-te că ciupercile au dimensiuni similare pentru a se usca eficient.

    • Cantități mai mari?

    Dacă mărești cantitatea de ciuperci pentru uscat, timpul de coacere rămâne același. Dar este posibil să ai nevoie de mai multe tăvi pentru a te asigura că ciupercile sunt într-un singur strat.

    Cum să depozitezi ciupercile uscate

    Ciupercile uscate trebuie depozitate într-un recipient sau sac etanș. Le poți păstra la temperatura camerei, într-o cămară sau într-un dulap. Se recomandă să depozitezi ciupercile cu un pachet de gel de silice în recipient, care ajută la prevenirea absorbției de umiditate. Alternativ, ciupercile uscate pot fi și congelate într-un recipient etanș, sigur pentru congelator (dacă le congelezi, nu include pachetul de gel de silice).

    Dacă sunt păstrate la temperatura camerei, ciupercile uscate pot rezista până la trei luni. Cu toate acestea, dacă vrei o durată de păstrare mai lungă, ciupercile uscate depozitate în congelator vor rezista de două ori mai mult, până la șase luni.

    Cum să folosești ciupercile uscate

    Înainte de a le folosi, pune pentru circa 10 minute ciupercile uscate în apă rece, pentru a le rehidrata. De asemenea, le poți găti într-o supă, cum ar fi în supa de ciuperci sălbatice.

    Ciupercile uscate pot fi și măcinate într-o pulbere și amestecate într-o compoziție de condimente. Adaugă acest amestec de condimente în chili vegetarian pentru un gust de „carne”. Sau, folosește amestecul pentru a da gust cărnii.

    Sursa: G4Food.ro

    Articole asemănătoare

    Gastronomie 25/12/2025

    Cum să depozitezi legumele pentru a le menține proaspete cât mai mult timp

    RECOMANDATE 25/12/2025

    Ce să mănânci, dacă încerci să previi căderea părului

    RECOMANDATE 25/12/2025

    Viitorul banilor cash: cât numerar se mai folosește astăzi în Europa?

    Populare în ultima lună
    Din Chișinău – în vitrinele Prada și Burberry: povestea genților de lux „Made in Moldova”
    17/12/2025152 Views
    Gabriel Nebunu și-a primit medalia „Meritul Civic” de la Maia Sandu: „A fost o zi pe care o voi purta mereu în suflet”
    23/12/2025103 Views
    Emilian Crețu, medaliat de la Maia Sandu: „Mă motivează să continui să fac bine pentru oamenii și locurile de acasă”
    23/12/202595 Views
    Doliu în cultura națională: a încetat din viață pianistul Iurie Mahovici
    24/12/202577 Views
    Recomandate
    Gastronomie 25/12/202511 Mins Read44 Views

    Cum să depozitezi legumele pentru a le menține proaspete cât mai mult timp

    Deseori, legumele se deteriorează înainte de a ajunge să fie consumate. Dacă știi cum să…

    Ce să mănânci, dacă încerci să previi căderea părului

    Viitorul banilor cash: cât numerar se mai folosește astăzi în Europa?

    Cum să spui „Crăciun Fericit” în 19 limbi

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Cum să depozitezi legumele pentru a le menține proaspete cât mai mult timp

    Ce să mănânci, dacă încerci să previi căderea părului

    Viitorul banilor cash: cât numerar se mai folosește astăzi în Europa?

    Cele mai populare

    Din Chișinău – în vitrinele Prada și Burberry: povestea genților de lux „Made in Moldova”

    Gabriel Nebunu și-a primit medalia „Meritul Civic” de la Maia Sandu: „A fost o zi pe care o voi purta mereu în suflet”

    Emilian Crețu, medaliat de la Maia Sandu: „Mă motivează să continui să fac bine pentru oamenii și locurile de acasă”

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.