Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Tinerii artiști din R. Moldova pot aplica pentru un stagiu cultural de două luni la Viena

    Certificat de competențe digitale pentru liceeni – înscrierile sunt deschise

    UE pregătește reguli noi pentru a limita închirierile pe termen scurt

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    Muncă

    ANSA: Comerțul online cu produse alimentare trebuie să respecte anumite cerințe obligatorii

    10/01/20253 Mins Read7
    Sursa foto: Shutterstock
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Comerțul la distanță cu produse alimentare a cunoscut o creștere semnificativă în ultimii ani, oferind consumatorilor confort, acces la o diversitate de produse și servicii de livrare rapidă. În acest context, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) informează despre regulile generale de comercializare la distanță a produselor alimentare și serviciilor, obligațiunile operatorilor economici față de consumatori, respectarea prevederilor actelor normative la comercializarea mărfurilor, precum și respectarea legislației verticale și orizontale referitor la domeniul de activitate.

    Astfel, ANSA anunță:

    1. Comercianţii sunt obligaţi să plaseze pe piaţă numai produse/servicii sigure pentru viaţa, sănătatea şi securitatea consumatorilor;
    2. Informaţiile obligatorii referitoare la produsele alimentare sunt puse la dispoziţia consumatorilor înainte de cumpărare, și anume: denumirea produsului alimentar; lista ingredientelor sau adjuvanților tehnologici proveniți dintr-o substanţă sau dintr-un produs care provoacă alergii sau intoleranţă; cantitatea de anumite ingrediente sau categorii de ingredient; cantitatea netă; condiţiile speciale de păstrare şi/sau condiţiile de utilizare; numele sau denumirea comercială şi adresa operatorului din domeniul alimentar; ţara de origine sau locul de provenienţă; instrucţiuni de utilizare; pentru băuturile ce conţin mai mult de 1,2% de alcool în volum, concentraţia alcoolică dobîndită; declaraţie nutriţională; identificarea lotului.

    Atenție! Informații privind valabilitatea produsului alimentar: data-limită de consum, data durabilităţii minimale sau data fabricării și termenul de valabilitate, sunt puse la dispoziţie în momentul livrării.

    1. Operatorii din domeniul alimentar, care prestează servicii de livrare, trebuie să utilizeze ambalaje adecvate, nedeteriorate, pentru a evita contaminarea încrucișată a produselor alimentare, inclusiv cu substanțe care pot cauza alergii sau intoleranțe;
    2. Se recomandă livrarea cât mai rapid posibilă pentru produsele gata preparate, în condiții de temperatură adecvate tipului de produs;
    3. Companiile de curierat trebuie să transporte produsele alimentare gata preparate în boxe sau alte recipiente special adaptate (termoizolate) pentru menținerea regimului termic pe parcursul a minimum 20-30 de minute;

    Totodată, ANSA recomandă consumatorilor:

    1. Să se lanseze în tranzacții online doar atunci când sunt siguri că comerciantul este autorizat/înregistrat în domeniul siguranței alimentelor, va oferi un document ce confirmă efectuarea cumpărăturii (bon fiscal sau factură), pentru produsul alimentar ce urmează a fi vândut; 
    1. Să se asigure că comanda va fi recepționată la timp, astfel încât aceasta să poată fi păstrată într-un loc sigur, dacă alimentele nu sunt consumate imediat;
    2. Să inspecteze ambalajul comenzii pentru a se asigura că nu este deteriorat;
    3. Să verifice temperatura alimentelor recepționate (alimentele trebuie livrate la o temperatură sigură pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor, iar dacă produsele nu sunt livrate la temperatura potrivită, să nu le consume și să contacteze imediat restaurantul sau serviciul de livrare);
    4. Înainte de a consuma orice produs alimentar de la un serviciu de livrare, să-l verifice organoleptic (miros, gust, aspect exterior). Dacă se observă unele semne vizibile de alterare, cum ar fi mucegai și miros neplăcut, produsul nu va fi consumat, dar va fi contactat imediat restaurantul sau serviciul de livrare;
    5. Să păstreze la frigider alimentele, în cazul în care nu sunt consumate imediat la livrare (nu se recomandă păstrarea alimentelor în ambalajul în care au fost livrate deoarece unele ambalaje, cum ar fi cutiile de polistiren, nu sunt neapărat etanșe și pot afecta negativ calitatea alimentelor prin uscare);
    6. Reîncălzirea produselor culinare se efectuează la temperaturi optime de minim +75 C, în recipiente speciale care ar permite încălzirea uniformă și rapidă a produselor. Supele și sosurile, în schimb, vor fi încălzite până la temperatura de fierbere. Reîncălzirea lentă sau de mai multe ori nu este recomandată, deoarece favorizează dezvoltarea bacteriilor patogene;
    7. Să se spele pe mâini înainte de a consuma alimente.

    Articole asemănătoare

    Cultură 15/10/2025

    Tinerii artiști din R. Moldova pot aplica pentru un stagiu cultural de două luni la Viena

    Muncă 15/10/2025

    Certificat de competențe digitale pentru liceeni – înscrierile sunt deschise

    Odihnă 15/10/2025

    UE pregătește reguli noi pentru a limita închirierile pe termen scurt

    Populare în ultima lună
    Elevii din satul Roșu, Cahul, l-au invitat pe un scriitor român la școala lor după ce s-au bucurat de textul său
    14/10/20251.876 Views
    (VIDEO) Un moldovean i-a emoționat până la lacrimi pe antrenorii de la „Vocea României”
    11/10/20251.145 Views
    Sunt antidepresantele doar pentru depresie? Ce explică medicul neurolog
    09/10/2025631 Views
    Durerile de cap explicate de neurolog: tipuri, tratamente și când să mergi la medic
    12/10/2025607 Views
    Recomandate
    Cultură 15/10/20251 Min Read7 Views

    Tinerii artiști din R. Moldova pot aplica pentru un stagiu cultural de două luni la Viena

    Șase artiști și lucrători culturali din R. Moldova au oportunitatea de a participa la un…

    Certificat de competențe digitale pentru liceeni – înscrierile sunt deschise

    UE pregătește reguli noi pentru a limita închirierile pe termen scurt

    Tatiana Țîbuleac își sărbătorește ziua de naștere: romanele care au impresionat cititorii și criticii

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Tinerii artiști din R. Moldova pot aplica pentru un stagiu cultural de două luni la Viena

    Certificat de competențe digitale pentru liceeni – înscrierile sunt deschise

    UE pregătește reguli noi pentru a limita închirierile pe termen scurt

    Cele mai populare

    Elevii din satul Roșu, Cahul, l-au invitat pe un scriitor român la școala lor după ce s-au bucurat de textul său

    (VIDEO) Un moldovean i-a emoționat până la lacrimi pe antrenorii de la „Vocea României”

    Sunt antidepresantele doar pentru depresie? Ce explică medicul neurolog

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.