Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Școala de antreprenoriat „Startup 101”, la a V-a ediție. Tinerii din R. Moldova pot învăța să-și transforme ideile în afaceri

    Ce să mănânci pentru a calma simptomele artritei și a avea articulații sănătoase

    (VIDEO) Imagini rare cu Doina și Ion Aldea-Teodorovici cântând, în premieră, celebra piesă „Noptea marii beții”, la ziua de naștere a lui Adrian Păunescu

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    Gastronomie

    Cum alegem corect fructele kaki? Sfaturi

    25/10/20253 Mins Read69
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Kaki sunt printre cele mai populare fructe ale lunilor reci, unul dintre fructele emblematice ale lunilor de toamnă și de iarnă, cu o aromă și o textură specifică. În funcție de soi și de gradul de coacere, pulpa sa poate avea texturi și niveluri diferite de dulceață, potrivit cookist.it. În plus, prezența taninurilor, substanțe naturale care dau alimentelor un gust astringent, poate varia foarte mult de la un fruct la altul.

    Cum le alegem cel mai bine, identificând gradul corect de coacere?

    În lunile de toamnă și iarnă, tarabele din supermarketuri sau piețe sunt pline de fructele kaki mai mult sau mai puțin intens colorate.

    • Culoarea. Un kaki copt are o culoare portocalie intensă, aproape roșiatică. Evitați-le pe cele cu pete verzi sau maro.
    • La atingere. Pulpa trebuie să fie moale la atingere, aproape cedând la presiune.
    • Pețiolul. Pedunculul trebuie să fie ușor uscat și să se desprindă ușor de fruct.

    În ceea ce privește textura, țineți cont de faptul că există soiuri de kaki care rămân foarte ferme, chiar și atunci când sunt coapte, aceste taninuri conferă fructului un gust ușor astringent și o pulpă mai fermă.

    De ce se recoltează devreme fructele kaki?

    Recoltarea timpurie a fructelor kaki deși poate părea contra-intuitivă, este o practică obișnuită din mai multe motive. În primul rând, multe soiuri de kaki nu se coc complet pe copac: dacă sunt lăsate prea mult timp, pot putrezi sau pot cădea la pământ înainte de a ajunge la consistența și dulceața potrivite. În plus, înghețurile târzii sau ploile abundente pot deteriora fructele coapte, subminându-le calitatea.

    Atunci când fructele kaki sunt încă puțin necoapte, sunt mai ușor de recoltat și mai puțin delicate: astfel, recoltarea este mai eficientă și se reduc pierderile. Recoltate necoapte, acestea pot fi coapte în mod controlat în depozit, asigurând o disponibilitate constantă pe piață și o calitate uniformă a fructelor.

    Fructele de kaki recoltate necoapte sunt plasate în medii controlate în care temperatura și umiditatea sunt reglate pentru a promova coacerea. În timpul acestui proces, fructele eliberează etilenă, un hormon natural care accelerează coacerea și transformă amidonul în zaharuri, făcând fructele mai dulci și mai moi.

    Astringența sau senzația de „strângere” în gură este cauzată de taninuri, substanțe prezente din abundență în kaki și în toate produsele portocalii și roșii. Această senzație este mai pronunțată la fructele care nu sunt complet coapte sau la unele soiuri specifice de kaki. Pe măsură ce se coace, nivelul de taninuri scade în mod natural, iar aroma devine mai dulce. Dacă ați cumpărat kaki cu această caracteristică, să știți că puteți aplica câteva mici măsuri pentru a le reduce astringența:

    • Maturarea. Lăsați kaki să se coacă la temperatura camerei, într-un loc răcoros și uscat: pe măsură ce se coc, nivelul taninurilor scade și aroma devine mai dulce.
    • Congelare. Dacă aveți kaki foarte astringenți, îi puteți congela timp de câteva ore: frigul ajută la reducerea astringenței.

    Articole asemănătoare

    Muncă 04/11/2025

    Școala de antreprenoriat „Startup 101”, la a V-a ediție. Tinerii din R. Moldova pot învăța să-și transforme ideile în afaceri

    Cultură 04/11/2025

    (VIDEO) Imagini rare cu Doina și Ion Aldea-Teodorovici cântând, în premieră, celebra piesă „Noptea marii beții”, la ziua de naștere a lui Adrian Păunescu

    RECOMANDATE 04/11/2025

    Cine este „daebator”, creatorul de conținut care-i „taxează” cu umor pe influenceri și politicieni. De la glume între prieteni, la clipuri virale pe rețelele sociale

    Populare în ultima lună
    Cătălin Lungu și Emilian Crețu, schimb de replici după ce ultimul a apărut în fotografii alături de Ion Ceban. „Dă-ți demisia, dacă ești curajos”
    03/11/20254.026 Views
    Cine este „daebator”, creatorul de conținut care-i „taxează” cu umor pe influenceri și politicieni. De la glume între prieteni, la clipuri virale pe rețelele sociale
    04/11/20252.287 Views
    (VIDEO) Ei sunt concurenții din R. Moldova care merg mai departe la Vocea României. Vezi echipele din care fac parte și performanța lor din audiții
    02/11/20251.171 Views
    Doi elevi din R. Moldova, campioni la Intel® AI Global Impact Festival 2025, competiție internațională de inteligență artificială
    29/10/2025428 Views
    Recomandate
    Muncă 04/11/20252 Mins Read3 Views

    Școala de antreprenoriat „Startup 101”, la a V-a ediție. Tinerii din R. Moldova pot învăța să-și transforme ideile în afaceri

    Tinerii din Republica Moldova și din diasporă sunt invitați să participe la cea de-a cincea…

    Ce să mănânci pentru a calma simptomele artritei și a avea articulații sănătoase

    (VIDEO) Imagini rare cu Doina și Ion Aldea-Teodorovici cântând, în premieră, celebra piesă „Noptea marii beții”, la ziua de naștere a lui Adrian Păunescu

    Cine este „daebator”, creatorul de conținut care-i „taxează” cu umor pe influenceri și politicieni. De la glume între prieteni, la clipuri virale pe rețelele sociale

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Școala de antreprenoriat „Startup 101”, la a V-a ediție. Tinerii din R. Moldova pot învăța să-și transforme ideile în afaceri

    (VIDEO) Imagini rare cu Doina și Ion Aldea-Teodorovici cântând, în premieră, celebra piesă „Noptea marii beții”, la ziua de naștere a lui Adrian Păunescu

    Cine este „daebator”, creatorul de conținut care-i „taxează” cu umor pe influenceri și politicieni. De la glume între prieteni, la clipuri virale pe rețelele sociale

    Cele mai populare

    Cătălin Lungu și Emilian Crețu, schimb de replici după ce ultimul a apărut în fotografii alături de Ion Ceban. „Dă-ți demisia, dacă ești curajos”

    Cine este „daebator”, creatorul de conținut care-i „taxează” cu umor pe influenceri și politicieni. De la glume între prieteni, la clipuri virale pe rețelele sociale

    (VIDEO) Ei sunt concurenții din R. Moldova care merg mai departe la Vocea României. Vezi echipele din care fac parte și performanța lor din audiții

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.