Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Cum să depozitezi legumele pentru a le menține proaspete cât mai mult timp

    Ce să mănânci, dacă încerci să previi căderea părului

    Viitorul banilor cash: cât numerar se mai folosește astăzi în Europa?

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    Gastronomie

    Cum alegem corect fructele kaki? Sfaturi

    25/10/20253 Mins Read81
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Kaki sunt printre cele mai populare fructe ale lunilor reci, unul dintre fructele emblematice ale lunilor de toamnă și de iarnă, cu o aromă și o textură specifică. În funcție de soi și de gradul de coacere, pulpa sa poate avea texturi și niveluri diferite de dulceață, potrivit cookist.it. În plus, prezența taninurilor, substanțe naturale care dau alimentelor un gust astringent, poate varia foarte mult de la un fruct la altul.

    Cum le alegem cel mai bine, identificând gradul corect de coacere?

    În lunile de toamnă și iarnă, tarabele din supermarketuri sau piețe sunt pline de fructele kaki mai mult sau mai puțin intens colorate.

    • Culoarea. Un kaki copt are o culoare portocalie intensă, aproape roșiatică. Evitați-le pe cele cu pete verzi sau maro.
    • La atingere. Pulpa trebuie să fie moale la atingere, aproape cedând la presiune.
    • Pețiolul. Pedunculul trebuie să fie ușor uscat și să se desprindă ușor de fruct.

    În ceea ce privește textura, țineți cont de faptul că există soiuri de kaki care rămân foarte ferme, chiar și atunci când sunt coapte, aceste taninuri conferă fructului un gust ușor astringent și o pulpă mai fermă.

    De ce se recoltează devreme fructele kaki?

    Recoltarea timpurie a fructelor kaki deși poate părea contra-intuitivă, este o practică obișnuită din mai multe motive. În primul rând, multe soiuri de kaki nu se coc complet pe copac: dacă sunt lăsate prea mult timp, pot putrezi sau pot cădea la pământ înainte de a ajunge la consistența și dulceața potrivite. În plus, înghețurile târzii sau ploile abundente pot deteriora fructele coapte, subminându-le calitatea.

    Atunci când fructele kaki sunt încă puțin necoapte, sunt mai ușor de recoltat și mai puțin delicate: astfel, recoltarea este mai eficientă și se reduc pierderile. Recoltate necoapte, acestea pot fi coapte în mod controlat în depozit, asigurând o disponibilitate constantă pe piață și o calitate uniformă a fructelor.

    Fructele de kaki recoltate necoapte sunt plasate în medii controlate în care temperatura și umiditatea sunt reglate pentru a promova coacerea. În timpul acestui proces, fructele eliberează etilenă, un hormon natural care accelerează coacerea și transformă amidonul în zaharuri, făcând fructele mai dulci și mai moi.

    Astringența sau senzația de „strângere” în gură este cauzată de taninuri, substanțe prezente din abundență în kaki și în toate produsele portocalii și roșii. Această senzație este mai pronunțată la fructele care nu sunt complet coapte sau la unele soiuri specifice de kaki. Pe măsură ce se coace, nivelul de taninuri scade în mod natural, iar aroma devine mai dulce. Dacă ați cumpărat kaki cu această caracteristică, să știți că puteți aplica câteva mici măsuri pentru a le reduce astringența:

    • Maturarea. Lăsați kaki să se coacă la temperatura camerei, într-un loc răcoros și uscat: pe măsură ce se coc, nivelul taninurilor scade și aroma devine mai dulce.
    • Congelare. Dacă aveți kaki foarte astringenți, îi puteți congela timp de câteva ore: frigul ajută la reducerea astringenței.

    Articole asemănătoare

    Gastronomie 25/12/2025

    Cum să depozitezi legumele pentru a le menține proaspete cât mai mult timp

    RECOMANDATE 25/12/2025

    Ce să mănânci, dacă încerci să previi căderea părului

    RECOMANDATE 25/12/2025

    Viitorul banilor cash: cât numerar se mai folosește astăzi în Europa?

    Populare în ultima lună
    Din Chișinău – în vitrinele Prada și Burberry: povestea genților de lux „Made in Moldova”
    17/12/2025152 Views
    Gabriel Nebunu și-a primit medalia „Meritul Civic” de la Maia Sandu: „A fost o zi pe care o voi purta mereu în suflet”
    23/12/2025103 Views
    Emilian Crețu, medaliat de la Maia Sandu: „Mă motivează să continui să fac bine pentru oamenii și locurile de acasă”
    23/12/202595 Views
    Doliu în cultura națională: a încetat din viață pianistul Iurie Mahovici
    24/12/202577 Views
    Recomandate
    Gastronomie 25/12/202511 Mins Read44 Views

    Cum să depozitezi legumele pentru a le menține proaspete cât mai mult timp

    Deseori, legumele se deteriorează înainte de a ajunge să fie consumate. Dacă știi cum să…

    Ce să mănânci, dacă încerci să previi căderea părului

    Viitorul banilor cash: cât numerar se mai folosește astăzi în Europa?

    Cum să spui „Crăciun Fericit” în 19 limbi

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Cum să depozitezi legumele pentru a le menține proaspete cât mai mult timp

    Ce să mănânci, dacă încerci să previi căderea părului

    Viitorul banilor cash: cât numerar se mai folosește astăzi în Europa?

    Cele mai populare

    Din Chișinău – în vitrinele Prada și Burberry: povestea genților de lux „Made in Moldova”

    Gabriel Nebunu și-a primit medalia „Meritul Civic” de la Maia Sandu: „A fost o zi pe care o voi purta mereu în suflet”

    Emilian Crețu, medaliat de la Maia Sandu: „Mă motivează să continui să fac bine pentru oamenii și locurile de acasă”

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.