Centrul Național pentru Energie Durabilă (CNED), anunță inițierea procesului de reabilitare energetică a primelor 59 de case individuale, care au fost selectate în cadrul Produsului de finanțare „Eficiența Energetică a caselor individuale din gospodării rurale cu grad de vulnerabilitate energetică extremă”, se anunță într-un comunicat al CNED.
Decizia cu privire la finanțarea serviciilor de elaborare a auditurilor energetice a acestora a fost aprobată de membrii Comitetului de finanțare și risc al CNED. În urma aprobării acestei decizii, urmează contractarea serviciilor de elaborare a auditului energetic, care vor fi finanțate de către GIZ Moldova.
Potrivit comunicatului, în urma realizării auditurilor energetice, beneficiarii vor recepționa lista măsurilor de reabilitare energetică a caselor, care sunt recomandate pentru gospodării individuale și pentru care pot solicita cofinanțarea din Programul FEERM (Fondul pentru Eficiență Energetică în sectorul Rezidențial). Astfel, în conformitate cu recomandările prezentate în raportul de audit energetic, beneficiarii vor putea realiza următoarele lucrări:
- Izolare termică pereți exteriori, acoperiș și subsol casă;
- Modernizare/instalare sistem de încălzire;
- Instalare centrală termică pe bază de biocombustibili solizi;
- Modernizare sistem de producere a apei calde menajere;
- Modernizare/renovare sistem de iluminat;
- Înlocuire uși și/sau geamuri exterioare.
Pentru realizarea acestor lucrări, suportul financiar acordat de CNED din cadrul FEERM constituie 95% din valoarea investiției eligibile, iar contribuția beneficiarului constituie 5%.
FEERM este un instrument financiar nou pentru R. Moldova, care oferă soluții de finanțare pentru proiectele de renovare energetică a locuințelor – atât pentru blocuri multietajate, cât și pentru gospodării individuale.
CNED este instituția publică din subordinea Ministerului Energiei care are misiunea de a coordona și de a organiza activitățile orientate spre asigurarea implementării politicii de stat în domeniile de activitate atribuite, inclusiv prin atragerea și gestionarea resurselor financiare pentru finanțarea și promovarea proiectelor și programelor în domeniile respective într-un mod durabil din punctul de vedere al mediului, al schimbărilor climatice, și care să contribuie la creșterea gradului de securitate energetică a țării, se menționează în comunicat.