Ce înseamnă pentru fiecare dintre noi o viață trăită cu gust? Care sunt emoțiile care ne dau o stare de bine? De câte ori ne permitem să ne oprim, să respirăm adânc și să simțim, în tihnă, un moment? Cum e să fim emoțional bine cu sine? Când a fost ultima dată când ne-am lăsat purtați de o melodie care ne mișcă sufletul? În loc să ne încărcăm mintea cu griji, cum ar fi să prețuim fiecare clipă? Care, totuși, este esența unei vieți fericite, a unei vieți în care suntem într-o armonie continuă cu noi înșine, dar și cu tot ce ne înconjoară?
„Viața nu este uniformă, nu poate fi doar bine, așa cum nu poate fi doar rău. Trebuie să îi acceptăm diversitatea meniului pe care ni-l servește”
Poate, o viață cu gust e una în care alegem conștient să trăim emoțional sănătos, să ne încărcăm cu energie pozitivă prin experiențele care ne îmbogățesc sufletul și nu doar programul zilnic, cu activități care ne hrănesc pe interior, cu emoții și obiceiuri pe care ni le cultivăm zi de zi. Or, poate e o viață în care ne bucurăm de lucrurile mici. În loc să ne grăbim de la o sarcină la alta, am încerca să ne delectăm cu fiecare moment. O cafea savurată în liniște, o plimbare, o carte nouă, o seară petrecută cu prietenii, împărtășind glume și povești – sunt doar câteva dintre micile ritualuri care ne amintesc că frumusețea, emoțiile pozitive se ascund în lucruri simple. Aparent nesemnificative, lucrurile mici pot deveni o sursă de bucurie, de împlinire sufletească, contribuind la sănătatea noastră mintală.
Pentru unii, o viață cu gust înseamnă a fi trăită pe deplin, fără a amâna momentele importante. Pentru alții înseamnă timp calitativ petrecut cu familia. Natalia Efros, fondatoarea AlterEgo, susține că trebuie să acceptăm viața cu toate experiențele pe care ni le oferă aceasta.
„Viața cu gust este o viață, în primul rând, trăită fără sindromul amânării, fără sentimentul așteptării unui moment mai bun. Gustul poate fi diferit, uneori prea acru, alteori neobișnuit de dulce, uneori amară până la refuz, alteori, fabuloasă în arome. Viața nu este uniformă, nu poate fi doar bine, așa cum nu poate fi doar rău. Trebuie să îi acceptăm diversitatea meniului pe care ni-l servește. Cu siguranță, uneori, merită să refuzăm cu fermitate orice nu e pe gustul nostru, alteori, e musai să fim recunoscători pentru orice ni se servește. În cazul meu, o viață trăită cu gust înseamnă o viață trăită la pas lent, simțită, descoperită în ochii celor dragi, trăind fiecare bucurie ca pe o binecuvântare și fiecare tristețe ca pe o cărămidă care îmi solidifică fundamentul” spune Natalia Efros.
„O viață trăită cu gust este o viață trăită fără frică”
Scriitoarea Ionela Hadârcă consideră că o viață trăită cu gust este aceea pe care o trăiești fără frică.
„După părerea mea, o viață trăită cu gust este o viață trăită fără frică. Dacă te temi de gura lumii, de îmbufnările partenerului, de comentariile prietenilor și rudelor, începi a te plia după ei. Iar asta e ca o hartă pe google – poți ajunge la aceeași destinație, însă vei merge de 3 ori mai lung, prin hudițe neîngrijite, schimbând 3 metrouri, 2 tramvaiuri și 4 autobuze, întrebând de trecători cum să mergi mai departe, rătăcindu-te și enervându-te. Pentru ce, dacă poți urca în autobuzul care te duce direct, și încă să mai primești și plăcere de la drum, citind o carte sau ascultând muzică bună?” se întreabă scriitoarea.
„Viața are gust atunci când ești în echilibrul cu tine însuți și cu lumea din jur”
Interpreta Aliona Triboi susține că o viață cu gust e atunci când te afli în echilibru cu sine și lumea din jur. Aceasta își concentrează energia pe lucrurile importante, cum ar fi timpul petrecut cu familia, prietenii sau rudele.
„Viața are gust atunci când ești în echilibrul cu tine însuți și cu lumea din jur. Pentru mine aceasta înseamnă să încerc să fiu un bun creștin, să ajut cât pot, să nu fac rău intenționat și să fac lucrurile cu măsură și să mă bucur de acelea cu adevărat importante, de momentele petrecute cu familia mea, copiii mei, prietenii și rudele. Să înțeleg pentru ce fac meseria pe care mi-am ales-o, pentru ce mi-a fost dat acest har, fie ca să aduc emoții pozitive sau să pun niște întrebări, să mișc sufletele oamenilor. Încerc să fac această meserie onest și la capacitate maximă, cu multă bucurie și hazard, pentru a împlini planul pe care îl are Dumnezeu cu mine și pentru a valorifica harul care mi s-a încredințat”, spune interpreta.
„O viață trăită cu gust este atunci, când reușim să transformăm în preparate delicioase alimentele nutritive”
Victoria Ursu, nutriționistă, spune că „viața trăită cu gust este atunci când reușim să transformăm în preparate delicioase alimentele nutritive”.
„Dacă mă refer la nutriție, cred că oamenii au gusturi și moduri de a percepe mâncarea diferit. Unii mănâncă pentru a trăi, în timp ce alții sunt gurmanzi încă de la sânul mamei. Cuiva îi place berea amară, altcuiva covrigii sau înghețata. Cu siguranță, actul hrănirii este nu doar o simplă nevoie fiziologică, ci și o modalitate de a obține plăceri senzaționale din fiecare îmbucătură. După părerea mea, o viață trăită cu gust este atunci, când reușim să transformăm în preparate delicioase alimentele nutritive. Astfel, reușim să formăm o conexiune autentică cu mâncarea. Exact cum trăim o emoție puternică vizionând un film, ascultând un cântec, iubind un om drag. Este un mod de a trăi care pune accent pe calitate, pe sens și pe intensitatea cu care fiecare moment este trăit și savurat”, zice Victoria Ursu.
„O viață trăită cu gust înseamnă o viață trăită încet, agale… Dacă ziua merge prea repede, nu reușesc să o savurez. Aprecierea și gratitudinea momentelor simple și umane, oferire de atenție pentru a îngriji relațiile cu oamenii dragi și relația cu sinele – aceștia sunt indicatorii unei vieți trăite cu gust”, susține Elena Tacu.
„Am exclus din viața mea toate ocupațiile care nu-mi aduceau plăcere, obiectele care îmi îngreunau spațiul și oamenii care îmi sorbeau gratuit energia”
Care sunt condimentele care dau gust vieții? Care sunt activitățile, plăcerile, momentele care ne dau o stare de bine, ne creează un echilibru emoțional, ne fac să trăim armonios cu sine, sănătoși mintal? Conexiunile umane? Actele de bunătate? Or, dorința de a explora, de a descoperi lucruri noi?
„Eu consider că m-am născut a doua oară când m-am mutat în Polonia, anume pentru că am exclus din viața mea toate ocupațiile care nu-mi aduceau plăcere, obiectele care îmi îngreunau spațiul și oamenii care îmi sorbeau gratuit energia. Acum se întâmplă extrem de rar să fac ceva doar pentru că trebuie. Nici gunoiul nu-l scot dacă n-am chef. La acest interviu răspund pentru că vreau. Iar atunci când înveți să trăiești astfel, nu mai faci diferență între o baie cu spumă sau un drum la piață. Iar dacă am de îndeplinit, totuși, vreo sarcină de care n-am chef, încerc s-o transform – dacă e lucru fizic, pornesc în căști un podcast bun, sau o carte audio. Dacă e intelectual – îmi promit că mă voi răsplăti seara cu un film bun sau cu o ieșire la teatru. Fac din timp liste pentru astfel de situații, iar atunci când vin, deranjul psihologic e depășit de anticipare – of, am de scris raport… în schimb voi privi încă un episod din Monsters”, relatează Ionela Hadârcă.
„Cheia succesului unei vieți mustoase, trăite cu gust, este de a-ți schimba, din când în când mediul, activitățile, de a continua să vrei să te dezvolți”
Nutriționista Victoria Ursu susține că pe lângă sarea, piperul și frunza de dafin cu care suntem obișnuiți în părțile noastre, adoră „nucșoara, oregano, busuiocul, în general mixurile de plante aromatice franțuzești sau din orice țară din zona bazinului mediteranean, iar pentru dulce – păstaia de vanilie”.
„Ceea ce mă face să fiu echilibrată sunt somnul calitativ și profund, antrenamentele fizice de tip aerob, meditațiile cu sau fără ghidare și încă o duzină de activități și nici una nu conține mâncarea”, spune nutriționista.
Aliona Triboi consideră că pentru a te simți mintal sănătos și bine cu tine, trebuie să te dezvolți continuu.
„Cheia succesului unei vieți mustoase, trăite cu gust, este de a-ți schimba, din când în când mediul, activitățile, de a continua să vrei să te dezvolți, să afli lucruri noi, să îți păstrezi acea curiozitate proaspătă de copil. Asta te ajută să ieși din monotonie. Să vrei zilnic să fii cea mai bună versiune a ta și să-ți pui mereu întrebarea: pentru ce trăiesc? Pentru că toate se apreciază prin comparație, este suficient să vezi, dar aici trebuie să ai capacitatea să-i observi, pe oamenii mai triști ca tine, și atunci înțelegi că tu, de fapt, ești fericit. Cel mai important este că noi, cei din familia mea cel puțin, reușim să ne păstrăm mereu optimismul și capacitatea de a face haz pe seama noastră. E ideal atunci când reușim să râdem de unele nereușite, neputințe și să încercăm să le depășim, pentru că astea sunt experiențe din care învățăm. E perfect să ne vedem de grădina noastră și să ne concentrăm pe noi. Anume așa reușim să găsim soluții cum să ne facem viața mai frumoasă. Un lucru e cert: noi suntem infimi și trecători, toate se fac cu voia Domnului. Contează cum alegem să ne petrecem acest timp prețios care ni s-a dat pe pământ, bucurându-ne pe noi și pe cei din jur, sau nu”, spune Aliona Triboi.
„Puterea este la noi, în mintea noastră, dacă îmblânzim creierul, ne stăpânim viața și ne putem bucura de ea”
Pentru acumularea emoțiilor pozitive, Natalia Efros preferă lectura, un ceai din plante sau o discuție cu oamenii dragi sufletului, iar Elena Tacu pune accent pe „timp petrecut conștient în natură, gătitul acasă cu muzică, dansatul peste tot pe unde se aude muzicuță bună, învățarea și explorarea domeniilor noi, jocurile de societate cu prietenii și prietenele, mâncarea gustoasă și simplă, afecțiunea fizică”.
„Îmi condimentez divers viața, de la caz la caz și în funcție de disponibilitate. Cel mai des găsiți în lista mea de opțiuni lectura, ca pe un exercițiu de meditație. Uneori prefer să fac băi de soare în natură sau o dimineață trăită la pas lent, cu ceai din plante, muzică, poate un podcast senin. Alteori, mă echilibrează emoțional să port discuții la o cină gustoasă alături de oameni de suflet. Sau să mă retrag în intimitate ca să fac 10 mii de pași și să ascult muzică în căști. Am descoperit puterea rugăciunii în dorința de a mă recalibra. Dar din toate astea, convingerea mea este că puterea este la noi, în mintea noastră, dacă îmblânzim creierul, ne stăpânim viața și ne putem bucura de ea”, concluzionează Natalia Efros.