Ziua Mondială a Rinichiului este marcată anual în a doua joi a lunii martie. În acest context, astăzi, 13 martie, Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” a organizat o acțiune de informare și prevenție dedicată sănătății renale. Sloganul din acest an „Rinichii tăi sunt bine?” are scopul de a atrage atenția asupra importanței prevenției și diagnosticării precoce a bolilor renale.
Potrivit comunicatului, aproximativ 50 de persoane au beneficiat de consultații și sfaturi medicale.
„Ne-am propus să identificăm persoanele cu risc de a dezvolta boala cronică de rinichi, deoarece această afecțiune este adesea silențioasă și devine simptomatică doar în stadii avansate. Printre factorii de risc se numără obezitatea, diabetul zaharat și hipertensiunea arterială, aspecte pe care le putem controla pentru a preveni evoluția bolii. Adresabilitatea este ridicată, iar secția are un surplus de pacienți. Totodată, este în creștere numărul cazurilor de boli renale cauzate de diabet, afecțiuni cardiovasculare și hipertensiune, inclusiv în rândul tinerilor, care adesea nu prezintă simptome precoce,” a declarat dr. Tatiana Răzlog, șef interimar al Secției Nefrologie.
Factorii de risc pentru boala cronică de rinichi:
Nemodificabili:
- Genetici (rude cu boli renale)
- Sex masculin
- Vârsta
- Greutatea mica la naștere
Modificabili:
- Proteinuria
- HTA
- Glicemia
- Dislipidemia
- Hiperuricemia
- Greutatea corporala
- Fumatul, alcool
- Consum cronic de medicamente
- Anemia
Când trebuie să vă adresați la nefrolog? Dacă suferiți de:
- Boli de rinichi
- Diabet zaharat
- Hipertensiune arterială
- Boli cardiovasculare
- Obezitate
Dacă aveți simptomele:
- Edeme
- Modificarea volumului și culorii urinii
- Urina spumoasă
- Dureri lombare asociate cu febră
- TA crescuta
- Oboseala
- Paliditate
- Greață, inapetență
5 sfaturi pentru a menține rinichii sănătoși
– Bea suficientă apă
– Reduce consumul de sare
– Fă plimbări
– Menține greutatea corpului
– Nu administra medicamente fără prescripție medicală
Statisticile arată că, în R. Moldova, 839 de pacienți diagnosticați cu boală renală cronică și 362 de pacienți cu insuficiență renală cronică beneficiază de tratament prin hemodializă și alte metode extracorporale. Anul acesta 233 de pacienți au fost internați pentru tratament prin dializă. În Regiunea Europeană, se estimează că 100 de milioane de adulți trăiesc cu BRC, iar alte 300 de milioane sunt expuse riscului.