Anual, la 15 octombrie este marcată Ziua Internațională a Spălatului pe Mâini, cu genericul „Uniți pentru igiena universală a mâinilor”. Această inițiativă are menirea să sublinieze importanța igienei mâinilor în prevenirea bolilor. A fost instituită pentru prima dată în 2008 de către Parteneriatul Global pentru spălarea mâinilor, având ca scop conștientizarea tuturor asupra importanței acestei practici.
Până la 80 de % din infecții pot fi prevenite prin spălatul pe mâini cu apă și săpun. Este una dintre cele mai simple și eficiente metode de a reduce:
- bolile diareice acute cu 30 %- 48 %;
- infecțiile respiratorii acute cu 20 %
- infecțiile asociate asistenței medicale;
- răspândirea rezistenței antimicrobiene, bolile tropicale neglijate.
Prin mâinile murdare pot fi transmise boli digestive, boli ale aparatului respirator, infecții ale pielii, infecții oculare. Specialiștii în sănătate publică recomandă spălatul pe mâini înainte de a găti și a mânca; a atinge fața, gura ochii, nasul; a lua medicamente; a trata o rană. De asemenea, este necesar de a spăla mâinile după utilizarea transportului public, după mângâierea animalelor, după aruncarea gunoiului, după ce ați vizitat locurile publice și ori de câte ori sunt murdare.