Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Ce să nu consumăm la finalul mesei: 6 alimente de evitat

    Top 10 rase de câini plini de energie: cei mai buni parteneri de joacă pentru copii

    Limba română va fi studiată la una dintre cele mai prestigioase universități din lume

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    RECOMANDATE

    Ustensilele de bucătărie: care sunt cele mai sigure alegeri

    05/02/20254 Mins Read39
    Sura foto: cookist.it
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Alegerea ustensilelor de bucătărie potrivite nu este doar o chestiune de estetică, ci și de sănătate. V-ați gândit vreodată ce substanțe ar putea elibera spatulele din plastic negru atunci când amestecați mâncarea? Sau dacă mânerul lingurii de lemn ascunde bacterii de care este dificil să scăpați? Potrivit cookist.it, în timp ce oțelul inoxidabil este durabil și igienic, plasticul, care este adesea ieftin, ar putea elibera substanțe nocive în contact cu alimentele, în special atunci când este expus la temperaturi ridicate.

    Oțel inoxidabil, silicon, lemn: ce material ar trebui să alegeți pentru ustensilele de bucătărie?

    Ustensile din plastic negru vs. ustensile din oțel

    Plasticul negru, în special plasticul ieftin, poate conține substanțe ignifuge care, în contact cu căldura, pot elibera substanțe toxice în alimente. În timp, aceste tipuri de ustensile pot fi zgâriate, deformate și pot reține mirosuri. În cele din urmă, plasticul are nevoie de mult timp pentru a se descompune și contribuie semnificativ la poluare.

    Sura foto: cookist.it

    Prin urmare, este mai bine să alegeți ustensile din oțel: acestea nu absorb mirosuri sau bacterii, sunt ușor de curățat, durează mult timp și rezistă zgârieturilor și abraziunilor și, mai presus de toate, nu eliberează substanțe în alimente, garantând o siguranță maximă. Deși mai puțin costisitoare decât ustensilele din plastic, acestea conferă un aspect profesional bucătăriei.

    Tocător din plastic vs. tocător din lemn

    Alegerea plăcii de tocat potrivite poate părea banală, dar în realitate poate influența foarte mult igiena bucătăriei și calitatea mâncărurilor. Tocătoarele din plastic sunt utilizate pe scară largă în bucătăriile noastre dintr-o serie de motive practice: sunt mai ușor de curățat, sunt mai puțin predispuse la tăieturi adânci și tind să fie mai ieftine decât lemnul. Dar au și dezavantaje: tăieturile adânci pot crea fisuri în care se ascund bacteriile. În plus, unele tipuri de plastic, mai ales dacă sunt de calitate scăzută, pot elibera substanțe chimice în contact cu alimentele, mai ales dacă sunt expuse la temperaturi ridicate sau la detergenți agresivi.

    Sursa foto: catine.ro

    Tocătoarele din lemn necesită o curățare mai temeinică și mai frecventă decât plasticul, deoarece acestea absorb mai multe mirosuri și lichide. Pe de altă parte, însă, tocătoarele din lemn sunt mai ecologice și mai practice și nu pot elibera microplastice. Dacă le preferați pe acestea, alegeți-le pe cele din stejar, plop sau mesteacăn și curățați-le regulat.

    Boluri de plastic vs. boluri de sticlă

    Alegerea între bolurile din plastic și cele din sticlă are un impact asupra sănătății și mai ales asupra durabilității alimentelor. Bolurile din plastic sunt cu siguranță ușor de manevrat și de transportat, mai puțin predispuse la spargere decât sticla și, în general, mai ieftine. Pe de altă parte, unele materiale plastice, în special cele de calitate inferioară, pot elibera substanțe chimice în contact cu alimente fierbinți sau acide. De asemenea, plasticul este un material foarte dificil de eliminat.

    Sura foto: cookist.it

    Sticla, pe de altă parte, nu absoarbe mirosurile sau bacteriile și nu eliberează substanțe chimice în alimente. De asemenea, este un material potrivit atât pentru cuptor, cât și pentru congelator, deși este mai puțin economic și mai dificil de manevrat.

    Aluminiu vs hârtie de copt

    Atunci când intră în contact cu alimente acide sau sărate, aluminiul poate elibera cantități mici de metale grele, alterând gustul și, potențial, sănătatea acestora. Dacă aluminiul intră în contact direct cu o flacără deschisă, acesta poate arde și elibera substanțe toxice. În plus, la fel ca plasticul, producția și eliminarea aluminiului au un impact negativ asupra mediului.

    Hârtia de cuptor nu eliberează substanțe chimice în alimente, deși la temperaturi ridicate și în apropierea unei flăcări poate arde, deci trebuie să se acorde atenție

    Articole asemănătoare

    RECOMANDATE 17/10/2025

    Ce să nu consumăm la finalul mesei: 6 alimente de evitat

    Odihnă 17/10/2025

    Top 10 rase de câini plini de energie: cei mai buni parteneri de joacă pentru copii

    Cultură 17/10/2025

    Limba română va fi studiată la una dintre cele mai prestigioase universități din lume

    Populare în ultima lună
    Elevii din satul Roșu, Cahul, l-au invitat pe un scriitor român la școala lor după ce s-au bucurat de textul său
    14/10/20252.070 Views
    Durerile de cap explicate de neurolog: tipuri, tratamente și când să mergi la medic
    12/10/2025624 Views
    (VIDEO) Sankt Petersburg: Tinerii cântă pe străzi melodii anti-război, interzise în Rusia
    16/10/2025595 Views
    Nemulțumiri la adresa Primăriei: Adriana Ochișanu, exclusă din concertul de Hram, iar familia lui Gheorghe Urschi acuză promisiuni neonorate
    16/10/2025584 Views
    Recomandate
    RECOMANDATE 17/10/20255 Mins Read59 Views

    Ce să nu consumăm la finalul mesei: 6 alimente de evitat

    Este indicat să evităm fructele proaspete la finalul mesei din cauza riscului de balonare sau…

    Top 10 rase de câini plini de energie: cei mai buni parteneri de joacă pentru copii

    Limba română va fi studiată la una dintre cele mai prestigioase universități din lume

    Fasolele: care sunt beneficiile și metodele de înmuiere

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Ce să nu consumăm la finalul mesei: 6 alimente de evitat

    Top 10 rase de câini plini de energie: cei mai buni parteneri de joacă pentru copii

    Limba română va fi studiată la una dintre cele mai prestigioase universități din lume

    Cele mai populare

    Elevii din satul Roșu, Cahul, l-au invitat pe un scriitor român la școala lor după ce s-au bucurat de textul său

    Durerile de cap explicate de neurolog: tipuri, tratamente și când să mergi la medic

    (VIDEO) Sankt Petersburg: Tinerii cântă pe străzi melodii anti-război, interzise în Rusia

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.