Untul ghee este un tip de unt clarificat. Spre deosebire de untul standard, care conține cantități mici de apă, carbohidrați și proteine, ghee este în esență grăsime pură. Este bogat în aromă, plin de grăsimi sățioase și potrivit pentru gătitul la temperaturi ridicate. De asemenea, nu conține aproape deloc lactoză, ceea ce înseamnă că ar putea fi utilizat și de persoanele cu intoleranță la lactoză, scrie Health.
Practic fără lactoză
Ghee este produs atunci când untul este încălzit pentru o perioadă îndelungată de timp pentru a-i elimina toată umiditatea. În timpul acestui proces, componentele solide ale laptelui, care includ carbohidrați, proteine și minerale, sunt eliminate, astfel încât produsul final este o formă de unt „clarificat”. Rezultatul este o sursă de grăsime aproape pură: ghee are 99,3% grăsime, în timp ce untul are aproximativ 80% grăsime. De asemenea, este practic lipsit de lactoză. Lactoza este un carbohidrat natural care se găsește în produsele lactate și care provoacă frecvent simptome gastrointestinale inconfortabile la persoanele care au dificultăți în a-l digera.
Plin de grăsimi sățioase
Ghee este în esență grăsime pură. Alimentele bogate în grăsimi sunt sățioase deoarece grăsimile dietetice sunt mai calorice decât carbohidrații și proteinele. Grăsimile moderate sunt esențiale pentru menținerea nivelului de energie, producția de hormoni, sațietatea (senzația de sațietate) și echilibrul glicemiei (zahărului). Pe de altă parte, consumul excesiv de grăsimi saturate din alimente precum carnea grasă, smântâna grasă și ghee poate duce la creșterea în greutate și la un risc mai mare de boli cronice în timp.
În timp ce majoritatea grăsimilor alimentare din ghee sunt saturate, acesta conține și alte grăsimi, cum ar fi:
- Grăsimi nesaturate: de exemplu, omega-6 și omega-3 sunt grăsimi antiinflamatorii care susțin sănătatea inimii.
- Acid linoleic conjugat (CLA): deși studiile pe animale indică faptul că CLA poate juca un rol în funcția imunitară, prevenirea cancerului, managementul greutății și sănătatea inimii, cercetările pe oameni au produs rezultate mixte cu privire la beneficiile sale pentru sănătate.
Ghee este o sursă bună de vitamina A sau retinol. O lingură de ghee furnizează aproximativ 13% din valoarea zilnică pentru vitamina A. Consumul suficient de vitamina A este esențial pentru menținerea unei funcții imunitare puternice și a unei vederi sănătoase.
Valoarea nutritivă a untului tradițional și a ghee-ului este similară. O lingură de ghee furnizează:
- Calorii: 123
- Grăsimi: 13,9 g
- Grăsimi saturate: 8.7 g
- Carbohidrați: 0 g
- Sodiu: 0 g
- Proteine: 0 g
- Vitamina A: 118 mcg RAE, sau 13% din valoarea zilnică
Sfaturi pentru consumul de unt ghee:
Aroma untului ghee este adesea descrisă ca fiind bogată și ușor nuciferă. Îl puteți folosi la fel ca untul tradițional sau ca orice ulei de gătit. Iată câteva idei:
- Folosiți-l ca sursă de grăsime atunci când gătiți curry, supe și tocănițe
- Prăjiți ouă în el
- Folosiți-l pentru gătitul la temperaturi ridicate, cum ar fi la prepararea cartofilor prăjiți și a mâncărurilor prăjite la tigaie, cum ar fi frigăruiul
- Prăjiți condimente proaspete măcinate în el pentru a crea un unt infuzat plin de arome
- Folosiți-l în produsele de patiserie de casă
- Înlocuiți uleiul de măsline cu el atunci când prăjiți o tigaie cu legume
- Folosiți-l ca topping pentru clătite, vafe sau cartofi copți