Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Cum sună cea mai controversată piesă de la Eurovision 2025 „Espresso Macchiato” a estonianului Tommy Cash, care a trezit indignare printre italieni

    Cum sunt ajutate persoanele cu demență să-și mențină funcțiile cognitive prin activități fizice, precum grădinăritul

    Fenomenul Ozempic? Cum slăbesc persoanele supraponderale cu un medicament pentru diabetici

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    RECOMANDATE

    Uleiuri vegetale sau unt? Ce spun noile cercetări despre grăsimi și riscul de boli grave

    26/04/20253 Mins Read65
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Timp de decenii, legătura dintre consumul de grăsimi animale și uleiuri vegetale și riscul de boli a fost incertă. Deși numeroase studii au analizat subiectul, concluziile au rămas ambigue. Însă cercetări recente publicate în JAMA Internal Medicine citate de foodinstitute.com oferă o perspectivă mai clară. Înlocuirea grăsimilor de origine animală cu uleiuri vegetale poate reduce mortalitatea generală și riscul de boli cardiovasculare și cancer.

    Studiu amplu, rezultate convingătoare

    Cercetătorii au analizat datele a peste 221.000 de adulți din trei studii mari de cohortă. Participanții au fost grupați în funcție de consumul principal de grăsimi:

    • Unt (indiferent dacă era adăugat în timpul gătitului sau direct în farfurie)
    • Uleiuri vegetale (în special din floarea-soarelui, soia, porumb, rapiță și măsline)

    Rezultatele au arătat că persoanele cu cel mai mare consum de unt aveau un risc cu 15% mai mare de mortalitate generală, comparativ cu cei care consumau cel mai puțin. În schimb, cei care foloseau cel mai mult ulei vegetal aveau un risc cu 16% mai mic de mortalitate din orice motiv.

    Diferența dintre grăsimile saturate și nesaturate

    Nu toate grăsimile sunt egale din punct de vedere nutrițional. „Grăsimile de origine animală, cum este untul, conțin niveluri ridicate de grăsimi saturate – un tip de grăsime solidă la temperatura camerei, similară cu grăsimile trans”, explică nutriționista Shelley Balls.

    Jesse Feder, dietetician și antrenor personal, afirmă că un consum crescut de grăsimi saturate poate agrava inflamațiile și crește nivelul colesterolului LDL („colesterolul rău”), ceea ce duce la un risc mai mare de accident vascular cerebral, infarct, cancer sau alte boli cardiovasculare.

    Pe de altă parte, grăsimile nesaturate – fie mononesaturate, fie polinesaturate – au structuri chimice mai „prietenoase” cu organismul. „Majoritatea cercetărilor arată că un aport mai mare de grăsimi mononesaturate, în detrimentul celor saturate, ajută la reducerea grăsimii corporale, a rezistenței la insulină, a riscului de cancer și a mortalității cardiovasculare”, adaugă Balls.

    Grăsimile, între echilibru și context alimentar

    Chiar dacă unele grăsimi sunt mai sănătoase, nutriționiștii avertizează asupra excesului, indiferent de sursă. „Este important să analizăm întreg profilul lipidic al unui aliment, nu doar tipul dominant de grăsime,” afirmă Balls.

    De exemplu, laptele integral conține 65% grăsimi saturate, în timp ce avocado conține 68% grăsimi mononesaturate și doar 14% grăsimi saturate. Diferența contează – dar asta nu înseamnă că laptele trebuie eliminat, ci integrat atent în dietă.

    Balls recomandă asocierea grăsimilor saturate cu fibre alimentare, pentru a încetini absorbția lor.

    Cum gătești sănătos cu ulei

    „Uleiurile vegetale nu conțin în mod natural grăsimi trans. Însă acestea apar dacă uleiul este supraîncălzit, mai ales când este refolosit, cum se întâmplă frecvent în restaurante sau fast-food-uri,” avertizează Balls. Soluția: gătește acasă cu ulei de avocado și evită refolosirea acestuia.

    Feder subliniază, la rândul său, importanța echilibrului. „Chiar și uleiurile vegetale pot deveni problematice dacă sunt consumate în exces. Moderația rămâne esențială.”

    Sursa: G4Food.ro

    Articole asemănătoare

    Cultură 13/05/2025

    Cum sună cea mai controversată piesă de la Eurovision 2025 „Espresso Macchiato” a estonianului Tommy Cash, care a trezit indignare printre italieni

    Muncă 13/05/2025

    Cum sunt ajutate persoanele cu demență să-și mențină funcțiile cognitive prin activități fizice, precum grădinăritul

    RECOMANDATE 13/05/2025

    Fenomenul Ozempic? Cum slăbesc persoanele supraponderale cu un medicament pentru diabetici

    Populare în ultima lună
    În R. Moldova, peste 80% din produsele alimentare din magazine sunt ultraprocesate. Riscurile pentru sănătate și cum trebuie să alegem produsele în magazine
    09/05/20251.226 Views
    Cum să cultivi căpșuni pe balcon: ce fel de soiuri se potrivesc și cum le poți îngriji
    08/05/2025292 Views
    O nouă descoperire explică de ce apare grăsimea abdominală după vârsta de 40 de ani
    07/05/2025143 Views
    La ce sunt bune frunzele de nuc: utilizări pe care nu le știai
    10/05/2025112 Views
    Recomandate
    Cultură 13/05/20254 Mins Read22 Views

    Cum sună cea mai controversată piesă de la Eurovision 2025 „Espresso Macchiato” a estonianului Tommy Cash, care a trezit indignare printre italieni

    Piesa „Espresso Macchiato” a rapperului și cântărețului estonian Tommy Cash, selecția Estoniei pentru concursul Eurovision…

    Cum sunt ajutate persoanele cu demență să-și mențină funcțiile cognitive prin activități fizice, precum grădinăritul

    Fenomenul Ozempic? Cum slăbesc persoanele supraponderale cu un medicament pentru diabetici

    „Volume eating”: metoda care presupune să mănânci mai mult și totodată să slăbești

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Cum sună cea mai controversată piesă de la Eurovision 2025 „Espresso Macchiato” a estonianului Tommy Cash, care a trezit indignare printre italieni

    Cum sunt ajutate persoanele cu demență să-și mențină funcțiile cognitive prin activități fizice, precum grădinăritul

    Fenomenul Ozempic? Cum slăbesc persoanele supraponderale cu un medicament pentru diabetici

    Cele mai populare

    În R. Moldova, peste 80% din produsele alimentare din magazine sunt ultraprocesate. Riscurile pentru sănătate și cum trebuie să alegem produsele în magazine

    Cum să cultivi căpșuni pe balcon: ce fel de soiuri se potrivesc și cum le poți îngriji

    O nouă descoperire explică de ce apare grăsimea abdominală după vârsta de 40 de ani

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.