Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Ceaiuri și alimente bogate în antioxidanți și vitamina C, care susțin pierderea în greutate

    Cât îndulcitor pui în loc de zahăr? Recomandări

    Cum previi hiperglicemia: strategii eficiente pentru a evita creșterile bruște ale glicemiei

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    RECOMANDATE

    Uleiul de susan: care sunt beneficiile și tipurile acestuia

    04/02/20253 Mins Read15
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Susanul are proprietăți antioxidante și antiinflamatorii. Uleiul de susan poate fi benefic pentru inimă, articulații, piele, păr și multe altele. Totuși, sunt necesare mai multe cercetări, în special pe oameni, pentru a investiga aceste efecte potențiale, arată Health Line. Uleiul de susan este obținut din semințele crude ale plantei și are utilizări culinare, medicinale și cosmetice.

    Este bogat în antioxidanți

    Uleiul de susan conține sesamol și sesaminol, doi antioxidanți care pot avea efecte puternice asupra sănătății. Antioxidanții sunt substanțe care ajută la reducerea daunelor celulare cauzate de radicalii liberi. O acumulare de radicali liberi în celule poate duce la inflamații și boli.

    Are proprietăți antiinflamatorii puternice

    Inflamația cronică poate fi dăunătoare și poate duce la îmbolnăvire, motiv pentru care este important să o limităm pe cât posibil. Medicina tradițională taiwaneză a folosit mult timp uleiul de susan pentru proprietățile sale antiinflamatorii, folosindu-l pentru a trata inflamațiile articulare, durerile de dinți și zgârieturile.

    Este bun pentru inimă

    Multe cercetări arată că o dietă bogată în grăsimi nesaturate este bună pentru sănătatea inimii. Uleiul de susan cuprinde 82% acizi grași nesaturați. În special, este bogat în acizi grași omega-6. Acizii grași omega-6 sunt un tip de grăsime polinesaturată care este esențială pentru dieta dumneavoastră și joacă un rol important în prevenirea bolilor de inimă.

    Poate ajuta la controlul zahărului din sânge

    Uleiul de susan poate sprijini reglarea sănătoasă a zahărului din sânge, ceea ce este deosebit de important pentru persoanele cu diabet. Un studiu a arătat că supunerea șobolanilor cu diabet la o dietă cu 6% ulei de susan timp de 42 de zile a dus la reduceri semnificative ale zahărului din sânge, comparativ cu șobolanii care nu au fost hrăniți cu ulei. Uleiul de susan poate juca chiar un rol în reglarea glicemiei pe termen lung.

    Ajuta la vindecarea rănilor și arsurilor

    Uleiul de susan poate fi consumat pentru beneficiile sale pentru sănătate, dar nu numai. Acesta poate fi, de asemenea, utilizat pentru răni și arsuri.

    Ozonul este un gaz natural care poate fi utilizat în scopuri medicale. Utilizarea sa clinică datează din 1914, când a fost folosit pentru tratarea infecțiilor în timpul Primului Război Mondial. Uleiurile cărora li s-a adăugat ozon – cunoscute sub denumirea de uleiuri ozonate – sunt utilizate pentru tratarea diferitelor afecțiuni ale pielii.

    Poate îmbunătăți calitatea somnului

    Un studiu a arătat că picurarea uleiului de susan pe frunte la 20 de participanți pe perioada a șapte sesiuni de 30 de minute pe o perioadă de două săptămâni a îmbunătățit calitatea somnului și calitatea vieții, comparativ cu un tratament placebo.

    Poate îmbunătăți sănătatea părului

    Compușii din acest ulei pot crește strălucirea și rezistența părului. Un studiu de opt săptămâni a arătat că administrarea suplimentelor care constau în sesamină și vitamina E zilnic au sporit rezistența și strălucirea părului.

    Uleiul de susan adaugă o aromă delicioasă și de nuci la o mare varietate de mâncăruri. Este un ingredient popular în bucătăria asiatică și din Orientul Mijlociu. Există mai multe varietăți ale acestui ulei, fiecare oferind o aromă și o savoare ușor diferite.

    Uleiul de susan nerafinat are o culoare deschisă, oferă o aromă de nucă. Este cel mai bine utilizat atunci când se gătește la foc mic sau mediu. Uleiul de susan rafinat, care este mai prelucrat, are o aromă neutră și este cel mai bun pentru prăjirea la temperaturi mai mari. Uleiul de susan prăjit are o culoare maro închis și o aromă delicată care îl face cel mai potrivit pentru dressinguri și marinade.

    Sursa: G4Food.ro

    Articole asemănătoare

    Gastronomie 19/05/2025

    Ceaiuri și alimente bogate în antioxidanți și vitamina C, care susțin pierderea în greutate

    Gastronomie 19/05/2025

    Cât îndulcitor pui în loc de zahăr? Recomandări

    RECOMANDATE 19/05/2025

    Cum previi hiperglicemia: strategii eficiente pentru a evita creșterile bruște ale glicemiei

    Populare în ultima lună
    Dacă mănânci zilnic acest fruct, îți asiguri necesarul de fibre și îți menții intestinul sănătos
    17/05/2025123 Views
    În R. Moldova, peste 80% din produsele alimentare din magazine sunt ultraprocesate. Riscurile pentru sănătate și cum trebuie să alegem produsele în magazine
    09/05/2025113 Views
    Măslinele negre – aliment cu potențial terapeutic. Câte trebuie să consumi pe zi, mai ales dacă ești femeie
    14/05/2025108 Views
    Kefir sau iaurt: care este un probiotic mai bun pentru sănătatea intestinului tău
    17/05/202594 Views
    Recomandate
    Gastronomie 19/05/20253 Mins Read26 Views

    Ceaiuri și alimente bogate în antioxidanți și vitamina C, care susțin pierderea în greutate

    Adoptarea unei diete bogate în antioxidanți poate fi un aliat valoros în procesul de slăbire.…

    Cât îndulcitor pui în loc de zahăr? Recomandări

    Cum previi hiperglicemia: strategii eficiente pentru a evita creșterile bruște ale glicemiei

    Care e diferența dintre cereale și pseudocereale: ce au în comun și de ce pseudocerealele sunt considerate superalimente

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Ceaiuri și alimente bogate în antioxidanți și vitamina C, care susțin pierderea în greutate

    Cât îndulcitor pui în loc de zahăr? Recomandări

    Cum previi hiperglicemia: strategii eficiente pentru a evita creșterile bruște ale glicemiei

    Cele mai populare

    Dacă mănânci zilnic acest fruct, îți asiguri necesarul de fibre și îți menții intestinul sănătos

    În R. Moldova, peste 80% din produsele alimentare din magazine sunt ultraprocesate. Riscurile pentru sănătate și cum trebuie să alegem produsele în magazine

    Măslinele negre – aliment cu potențial terapeutic. Câte trebuie să consumi pe zi, mai ales dacă ești femeie

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.