Susanul are proprietăți antioxidante și antiinflamatorii. Uleiul de susan poate fi benefic pentru inimă, articulații, piele, păr și multe altele. Totuși, sunt necesare mai multe cercetări, în special pe oameni, pentru a investiga aceste efecte potențiale, arată Health Line. Uleiul de susan este obținut din semințele crude ale plantei și are utilizări culinare, medicinale și cosmetice.
Este bogat în antioxidanți
Uleiul de susan conține sesamol și sesaminol, doi antioxidanți care pot avea efecte puternice asupra sănătății. Antioxidanții sunt substanțe care ajută la reducerea daunelor celulare cauzate de radicalii liberi. O acumulare de radicali liberi în celule poate duce la inflamații și boli.
Are proprietăți antiinflamatorii puternice
Inflamația cronică poate fi dăunătoare și poate duce la îmbolnăvire, motiv pentru care este important să o limităm pe cât posibil. Medicina tradițională taiwaneză a folosit mult timp uleiul de susan pentru proprietățile sale antiinflamatorii, folosindu-l pentru a trata inflamațiile articulare, durerile de dinți și zgârieturile.
Este bun pentru inimă
Multe cercetări arată că o dietă bogată în grăsimi nesaturate este bună pentru sănătatea inimii. Uleiul de susan cuprinde 82% acizi grași nesaturați. În special, este bogat în acizi grași omega-6. Acizii grași omega-6 sunt un tip de grăsime polinesaturată care este esențială pentru dieta dumneavoastră și joacă un rol important în prevenirea bolilor de inimă.
Poate ajuta la controlul zahărului din sânge
Uleiul de susan poate sprijini reglarea sănătoasă a zahărului din sânge, ceea ce este deosebit de important pentru persoanele cu diabet. Un studiu a arătat că supunerea șobolanilor cu diabet la o dietă cu 6% ulei de susan timp de 42 de zile a dus la reduceri semnificative ale zahărului din sânge, comparativ cu șobolanii care nu au fost hrăniți cu ulei. Uleiul de susan poate juca chiar un rol în reglarea glicemiei pe termen lung.
Ajuta la vindecarea rănilor și arsurilor
Uleiul de susan poate fi consumat pentru beneficiile sale pentru sănătate, dar nu numai. Acesta poate fi, de asemenea, utilizat pentru răni și arsuri.
Ozonul este un gaz natural care poate fi utilizat în scopuri medicale. Utilizarea sa clinică datează din 1914, când a fost folosit pentru tratarea infecțiilor în timpul Primului Război Mondial. Uleiurile cărora li s-a adăugat ozon – cunoscute sub denumirea de uleiuri ozonate – sunt utilizate pentru tratarea diferitelor afecțiuni ale pielii.
Poate îmbunătăți calitatea somnului
Un studiu a arătat că picurarea uleiului de susan pe frunte la 20 de participanți pe perioada a șapte sesiuni de 30 de minute pe o perioadă de două săptămâni a îmbunătățit calitatea somnului și calitatea vieții, comparativ cu un tratament placebo.
Poate îmbunătăți sănătatea părului
Compușii din acest ulei pot crește strălucirea și rezistența părului. Un studiu de opt săptămâni a arătat că administrarea suplimentelor care constau în sesamină și vitamina E zilnic au sporit rezistența și strălucirea părului.
Uleiul de susan adaugă o aromă delicioasă și de nuci la o mare varietate de mâncăruri. Este un ingredient popular în bucătăria asiatică și din Orientul Mijlociu. Există mai multe varietăți ale acestui ulei, fiecare oferind o aromă și o savoare ușor diferite.
Uleiul de susan nerafinat are o culoare deschisă, oferă o aromă de nucă. Este cel mai bine utilizat atunci când se gătește la foc mic sau mediu. Uleiul de susan rafinat, care este mai prelucrat, are o aromă neutră și este cel mai bun pentru prăjirea la temperaturi mai mari. Uleiul de susan prăjit are o culoare maro închis și o aromă delicată care îl face cel mai potrivit pentru dressinguri și marinade.
Sursa: G4Food.ro