Uleiul de cocos este unul dintre acele ingrediente care are la fel de mult potențial în bucătărie ca și în rutina de îngrijire a pielii. Dar pentru fiecare articol care îl prezintă ca un elixir de înfrumusețare, un altul spune că uleiul de cocos pentru piele este supraestimat. Așadar, cât de benefică este adăugarea uleiului de cocos în rutina de îngrijire a pielii? Potrivit EatingWell, aceasta depinde de tipul de ulei de cocos pe care îl folosiți.
„Uleiul de cocos este extras din carnea fructului de cocos matur, care se găsește pe palmieri specializați numiți Cocos nucifera (nuci de cocos)”, spune Suzanne Friedler, M.D., dermatolog certificat la Advanced Dermatology PC din New York. „Există diferite procese mecanice și chimice care sunt utilizate pentru fabricarea uleiului de cocos – pentru utilizarea în îngrijirea pielii, uleiul de cocos nerafinat (virgin sau extravirgin) presat la rece este cel recomandat”. Acest lucru se datorează faptului că atunci când uleiul de nucă de cocos este presat la rece, ceea ce înseamnă că uleiul este îndepărtat fără utilizarea căldurii, se consideră că procesul păstrează mai mulți nutrienți ai uleiului în comparație cu alte metode de procesare.
Avantajele și dezavantajele utilizării uleiului de cocos pentru piele
Unul dintre rolurile principale pe care uleiul de cocos îl poate juca în rutina de îngrijire a pielii este cel de hidratant, datorită faptului că este bogat în acizi grași cu lanț mediu – în special acidul lauric, care are unele abilități antibacteriene și antimicrobiene serioase, și acidul linoleic. Proprietățile emoliente ale uleiului de cocos pot fi benefice pentru repararea funcției de barieră a pielii (stratul exterior al pielii care apără organismul de amenințările mediului), ceea ce îl face un adaos deosebit de util la rutina de îngrijire a pielii dacă aveți pielea uscată, sensibilă sau dermatită atopică.
Pe lângă faptul că este superhidratant, uleiul de cocos are capacitatea de a acționa ca un strat protector care se așează deasupra pielii și blochează umiditatea, prevenind în același timp pierderea transepidermică de apă (când apa trece prin piele și se evaporă în aer). Uleiul de cocos conține, de asemenea, proprietăți antiinflamatoare și antioxidante, potrivit unui studiu din 2018 publicat în International Journal of Molecular Sciences. Aceste proprietăți, atunci când sunt combinate cu efectele hidratante și emoliente ale uleiului de cocos, au potențialul de a accelera vindecarea rănilor.
Și pentru că proprietățile sale antioxidante pot ajuta la neutralizarea și prevenirea radicalilor liberi de la razele UV și poluare, „aplicarea uleiului de cocos după expunerea la soare poate fi benefică pentru piele”, spune Hadley King, medic dermatolog certificat din New York City.
Un singur avertisment: nu aplicați ulei de nucă de cocos pe o arsură solară – acesta acționează ca un etanșant, iar acest lucru va reține căldura și va agrava arsura. După ce pielea s-a vindecat timp de câteva zile și nu mai pare că a luat foc, puteți să vă ungeți cu ulei de nucă de cocos pentru vindecare și rehidratare.
În ciuda proprietăților antibacteriene și antimicrobiene ale uleiului de nucă de cocos, acesta nu este cel mai bun luptător împotriva acneei. „Uleiul de cocos este destul de comedogenic, ceea ce înseamnă că poate astupa porii și poate contribui la apariția acneei”, spune King. „Dacă aveți pielea grasă și sunteți predispusă la acnee, uleiul de cocos nu ar trebui aplicat pe zonele predispuse la acnee.” Evitați să aplicați ulei de cocos pe față, piept, partea superioară a spatelui și umeri, deoarece aceste zone ale pielii au cele mai multe glande sebacee, și faceți teste pe alte zone ale corpului înainte de a trece la toate.
Cum să alegeți cel mai bun ulei de nucă de cocos pentru piele
Atât uleiul de cocos rafinat, cât și cel nerafinat au trigliceride (acizi grași) și ar fi hidratante excelente. Dar, deoarece uleiul de cocos nerafinat are un conținut mai mare de fitonutrienți (compuși produși de plante pentru a le proteja de amenințările mediului, cum ar fi antioxidanții), este cea mai bună alegere pentru îngrijirea pielii.
„Temperaturile ridicate utilizate în procesul de fabricație pentru uleiul de cocos rafinat elimină mulți dintre antioxidanții uleiului, motiv pentru care experții în îngrijirea pielii recomandă utilizarea uleiului de cocos nerafinat pentru beneficiile suplimentare”, spune King.
Alegerea unui ulei de cocos organic presat la rece înseamnă că se folosește o metodă de procesare mai blândă, care nu include pesticide, substanțe chimice sau aditivi în produsul finit – un alt mare avantaj pentru pielea ta.