Un lot de ulei de palmier, în cantitate de 5000 kg, a fost reținut de inspectorii Agenției Naţionale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) direct la depozitul importatorului.
Reținerea a avut la bază depistarea nivelurilor depășite ale sumei dintre 3-monoclorpropandiol (3-MCPD) și esteri ai acizilor grași de 3-MCPD, exprimată ca 3-MCPD. Lotul a prezentat un nivel de 4.500 µg/kg, depășind valoarea maxim admisă de 2.500 µg/kg.
Ca urmare a acțiunilor prompte ale inspectorilor ANSA, lotul neconform nu a fost admis spre comercializare și urmează să fie returnat producătorului sau nimicit, decizia finală fiind luată de importator în colaborare cu inspectorii ANSA, sub stricta lor supraveghere.
3-MCPD și esterii săi cu acizi grași sunt contaminanți de proces, care se formează în principal în timpul rafinării uleiurilor și grăsimilor vegetale la temperaturi ridicate. Uleiul de palmier prezintă cel mai mare risc, datorită compoziției sale naturale, în special conținutului ridicat de gliceride, care favorizează formarea 3-MCPD în timpul dezodorizării.
Conform Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA), acești contaminanți de proces prezintă un risc pentru sănătatea umană. De aceea, nivelul lor în produsele alimentare este strict reglementat prin Hotărârea Guvernului nr. 724/2024, care aprobă Regulamentul sanitar privind nivelurile maxime pentru anumiți contaminanți din produsele alimentare.
Uleiurile și grăsimile vegetale care depășesc limitele admise pentru 3-MCPD și esterii săi nu pot fi utilizate ca ingrediente alimentare și este interzisă amestecarea lor cu alte uleiuri conforme.
Utilizarea uleiului de palmier în industria alimentară nu este interzisă, însă calitatea și siguranța acestuia sunt strict reglementate. Operatorii pot folosi ulei de palmier doar dacă respectă limitele maxime de contaminanți stabilite de legislația alimentară.
